Kleurrijke gepimpte caravans op de camping met een picknicktafel.

Van privé kampeerplek tot tipi en charme camping
Tip: De leukste campings van NL

Kleurrijke gepimpte caravans op de camping met een picknicktafel.

Buiten leven, wakker worden van de eerste zonnestralen, zien hoe de natuur ontwaakt… Met je blote voeten in het gras, voor het slapen gaan nog even naar de sterren staren: de charme van het kamperen en glamperen. Maar, hoe vind je die ene leuke, kleinschalige camping op een bijzondere locatie?

Zoek niet langer! Ik heb de leukste campings van Nederland voor je op een rij gezet, van privé kampeerplek tot gezellige tipi, van mobiele camping tot charmecamping.

Tip 1. Camping Bij ons in Groesbeek

Camping Bij ons in Groesbeek is zo leuk! Je kunt er niet alleen met een eigen tent terecht, ze verhuren de meest originele plekjes om te logeren. Van huiskar tot jachthut, van tipi tot pipowagen. En dan die leuke veldkamers, op een van de mooiste plekken op de camping. Overdag speel je in de beek, wandel je door de heuvels van Groesbeek, fiets je naar Duitsland of bungel je in de hangmat. Liever in de Dutch tub? Het kan hoor! En ‘s avonds schuif je gezellig aan voor een diner in de buitenlucht.

Welkomstbord op de camping in Groesbeek

Een zelfgebouwde tentkamer met kleurrijke kozijnen

Tip 2. Kampari glamping en camping

Op het Friese platteland zijn Wendy en Willem een heerlijke camping gestart, met luxe safaritenten en een romantische pipowagen. Rust en ruimte om je heen, dat is de kracht van Kampari. Geen animatie team, geen georganiseerde activiteiten: je komt  helemaal bij, terwijl er in de omgeving genoeg te zien en te doen valt!

Tip 3. Natuurcamping ‘t Olthuys

B&B ‘t Olthuys heeft een officieel Natuurkampeerterrein met één kampeerplek voor tent, vouwwagen, caravan of camper. Kamperen in alle rust, met volledige privacy en de luxe van privé sanitaire voorzieningen. En… een groot natuurgebied als achtertuin. Hoe cool is dat, de hele camping voor jou alleen!

Een hangmat onder een grote boom

Tip 4. Netl, de Wildste Tuin van Flevoland!

Denk je aan het Nederlandse Flevoland, dan denk je aan water, de aanleg door mensenhanden, Lelystad, wind, uitgestrekte landschappen waar het heerlijk fietsen is en pionierende boeren in nieuwe natuur. Midden in die grootste polder van de wereld ligt ’n bijzonder plekje waar vandaag de dag nog steeds gepionierd wordt: Netl, een park en camping ineen. Een toffe uitvalsbasis voor het verkennen van deze piepjonge provincie!

Op ontdekkingstocht door Netl vind je de fijnste campingplaatsen op een ‘gewone’ camping en een natuurkampeerterrein. ’s Avonds kook je daar dus zonder stroom, maar op een houtvuur je eigen potje. Tof voor de happy campers met het ultieme kampeergevoel! Maar ook zonder eigen tent, caravan of camper kun je bij Netl heerlijk slapen. Er zijn trekkershutjes, een gezellige pionierswoning, hippe pipowagens en… ruige zeecontainers die werden omgebouwd tot sfeervol gastenverblijf.

Tip 5. Het Bos Roept

Midden in het Robbenoordbos, in de kop van Noord-Holland, ligt het meest bijdetijdse natuurkampeerterrein dat wij kennen. Een plek die niet mag ontbreken in het rijtje met de leukste campings van Nederland. Het Bos Roept! is duurzaam en stijlvol maar bovenal is de natuur de baas. Loop na aankomst een rondje en kies zelf je favoriete kampeerplek. Rond het speelveldje, aan de bosrand, of verstopt tussen het groen. Wie vertrekt keert op een dag beslist terug want het bos blijft je roepen…

Tip 6. Hartje Groen

Voor wie het buitenleven het liefst viert met goed eten en drinken, kom naar Brabant! Hartje Groen is een schot in de roos. Aan de rand van Natuurgebied de Maashorst, omringd door bos ligt deze parel van een natuurcamping. Klaar om de grootste Bourgondiërs en de kleinste waterratjes en bomenklimmers hartelijk te ontvangen en een heerlijke vakantie bezorgen. Je bent natuurlijk altijd welkom voor een ontbijtje, lunch of borrelplankje op het terras van de Boshut, maar er zijn van die avonden, daar moét je echt bij zijn. Met regelmaat wordt voor gasten en buurtbewoners een Table d’hôtes georganiseerd.

Tip 7. Amstelkade

Recht aan de Kromme Mijdrecht in het Groene Hart ligt Amstelkade, een zorgboerderij, theehuis en natuurkampeerterrein in één. Behalve het prachtige polderlandschap zit de charme van deze mooie plek hem vooral in de bijzondere medewerkers en niet al te gladgestreken uitstraling. Kanoën, vissen, vuurtje stoken voor je eigen tent… Konijntjes en pauwen lopen lekker los, het kan hier allemaal! 

Tip 8. Camping BuitenLand

Verstopt in de bossen van Drenthe ligt een eigenzinnige kampeerplek, een stukje BuitenLand in eigen land. Creatieve geesten, kampeergekken en luxepaarden vieren hier samen in alle vrijheid het buitenleven. Deze camping lijkt in niets op andere campings in ons land. Onder de slagboom vind je een plek waar je weg van alles ontspant, ontmoet en waar spontaan mooie gesprekken ontstaan. Een ‘vluchthaven’ in ons hectische bestaan. Ontdek deze vrijstaat in Nieuw-Amsterdam en keer vol inspiratie en energie weer terug naar je normale leven. 

De letters PRET op een camping in Drenthe

Tip 9. it Dreamlân

Natuurkampeerterrein it Dreamlân doet zijn naam eer aan. Dit stukje dromenland in het noorden van Friesland, dicht bij Nationaal Park Lauwersmeer en Werelderfgoed de Waddenzee, lijkt bijna onaards. De ruimte en weidsheid die je hier vindt, zijn zeldzaam in Nederland. Je logeert midden in die weidsheid, met Hollandse wolkenluchten, een relaxte sfeer en altijd fijne mensen om je heen. 

Tip 10. De Voscheheugte

De hoeveelheid rust en ruimte in Drenthe verrast ons keer op keer. Dat Nederland nog zo leeg kan zijn… Wanneer je over smalle landwegen naar Mantinge rijdt, vallen niet alleen die rust en ruimte op, ook de variatie in het landschap. Natuurgebied het Mantingerzand, tegenover natuurkampeerterrein de Voscheheugte, bestaat met zandverstuivingen, heidevelden, vennen, eeuwenoude bomen en bijzonder bos. Hoe heerlijk om te kamperen tegenover dit stukje Drentse Wildernis. 

Een luxe trekkershut in de ochtendzon, met dauw in het gras.

Tip 11: De Vreemde Eend

De Vreemde Eend klinkt als een vreemde eend in de bijt, maar is het zeker niet. De camping in Groningen is continue in een ontwikkeling. Het is een plek waar vreemde eenden en minder vreemde eenden zich direct thuisvoelen. Kom met je eigen kampeermiddel of huur een yurt. Leuk!

Tip 12: Het Wilde Weg

In Brabant ligt een bijzondere plek: Het Wilde Weg. Het is geen camping of vakantiepark maar een eigenzinnige buitenplaats. Een plekje aan een riviertje met originele accommodaties waar alle ruimte is om te genieten. Bijkomen in de natuur, kletsen bij een vuurtje, lanterfanten en lummelen en uitgerust weer huiswaarts; klinkt goed toch?

Gepimpte caravan met sfeerlichtjes bij Het Wilde Weg

Tip 13: Terra Wolde

Terra Wolde is een buiten hotel met ingetogen ‘kamers’ in het bos. In natuurgebied het Horsterwold in Flevoland om precies te zijn. Een stuk land van 2,5 hectare is omgetoverd van puur natuur naar een plek waar eten en recreëren in harmonie zijn met de omgeving. Duurzaam en circulair.  Kom je overnachten bij Terra Wolde dan heb je de keuze uit een verblijf in een van de bell tenten aan de rand van het bos en vlak bij het water of de authentieke yurts in het bos. Vind je buiten leven heerlijk, maar het liefst wel met een beetje comfort? Dan past het knusse en duurzame Boshuisje perfect bij jou.

Tip 14: Camping De Vliert

Zin in een stedentrip maar wakker worden op het platteland? Ga kamperen of logeren bij Camping De Vliert in Bunnik in het midden van ons land. In het groen en op slechts 20 minuten fietsen van de stad Utrecht. Camping De Vliert heeft plek voor iedereen. Tent, caravan of camper mee? Iedereen staat hier gezellig door elkaar. Aan de rand van het weiland met vrij uitzicht of tussen het groen op het middenveld. Behoefte aan privé sanitair, ook dat kan! Niet kamperen maar logeren is hier wel heel verleidelijk in de unieke Domes.

Dome in het gras

Tip 15: De Houtwal

Camping de Houtwal is een idyllische en kleurrijke camping aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Op het sfeervol ingerichte kampeerterrein staan ontspanning en gezelligheid centraal. Spontane activiteiten, kampvuurtjes, een overdekte buitenkeuken met lounge, hot tub, fluffy alpacas… Kleinschalig kamperen met veel fijne extra’s. Wat een heerlijke camping! 

Ontdek bijzondere campings in Nederland

Leuk om te weten en te hebben:

Wist je dat ik samen met Lotte Jongepier een boek heb geschreven met de leukste campings in Nederland en België? In het boek Ultiem Buitengeluk, van uitgeverij Kosmos, vind je onze tips. Kamperen en logeren in de natuur! Ga je liever de grens over? Neem dan een kijkje in het boek Buitengeluk over de grens.

Meer weten of bestellen?

Overzicht