Rijtje authentieke huizen met luiken en fiets voor het huis

Slechts 3,5 uur rijden van NL
Op vakantie naar de Franse Ardennen, verrassend dichtbij

Rijtje authentieke huizen met luiken en fiets voor het huis

‘De Franse Ardennen? Ik ken alleen de Belgische Ardennen!’ Een veelgehoorde reactie op mijn reis naar de Franse Ardennen. Voor veel Nederlanders beginnen en eindigen de Ardennen in België.

Slechts enkelen weten dat deze prachtige streek grensoverschrijdend is en zich uitstrekt tot in Luxemburg en Frankrijk. Dit mooie stukje van Europa verdient zeker je aandacht. Nog geen 3,5 uur rijden (vanaf Arnhem) en je staat in een andere wereld. Ik mocht het Franse deel van de Ardennen ontdekken en heb vijf dagen met een grote glimlach rondgereden.

Onbekend, maar niet onbemind!

De Franse Ardennen vormen een perfecte bestemming voor een (culinair) weekendje weg, een actieve vakantie of een gezinsvakantie. De verschillende landschappen, de idyllische dorpen, de culturele schatten en de culinaire hoogstandjes zorgen voor een gevarieerd aanbod. Voor elke vakantieganger wat wils. Zelfs de meest verwende vakantieganger, zoals ik, zal hier blij worden en dat zo dicht bij huis! De streek is nog lang niet zo toeristisch als de Belgische Ardennen. De stille landweggetjes, stoere kastelen en schattige dorpen heb je vaak voor jezelf en wachten op jou om ontdekt te worden. Volg een van de uitgezette routes van ‘Tourisme en Ardennes’ en verbaas je, net als ik, over de fraaie natuur en mooie bezienswaardigheden.

Kastelen, forten en landgoederen in de Franse Ardennen

Het glooiende landschap wordt afgewisseld door forten en kastelen, die markant boven de dorpen en steden uit steken. Het eeuwenoude fort van Sedan is zelfs een van de grootste vestingwerken van Europa. Kleiner, maar niet minder charmant, is het vestingstadje Rocroi. De stadswallen zijn goed bewaard gebleven en nodigen je uit voor een rondwandeling.

Na alle natuur en kleine dorpjes is de Place Ducale in Charleville-Mézières een welkome afwisseling. Terrasjes, fijne restaurants (aanrader restaurant Lard des Mets op de Rue Borbon), goede koffie en macarons… Alles wat we onderweg niet konden vinden voor de inwendige mens, vinden we hier! La vie est belle!

Grenzeloos genieten in de Ardennen

Ben je in België of Frankrijk? Het continue piepen van je smartphone maakt je aan het twijfelen. ‘Welkom in België’, ‘De tarieven van Frankrijk’, België, Frankrijk, België… Het maakt niet uit, het is overal even mooi! Volg de Maas (Meuse) van België naar Frankrijk, al slingerend door het landschap. Donkere en eindeloze bossen rijzen steil uit het water op. Of ga de grens over bij Bouillon en geniet van rust en ruimte, je kunt hier niet anders dan grenzeloos genieten!

De Franse Ardennen met kinderen

Je wilt graag op vakantie naar Frankrijk met de kinderen, maar niet te lang rijden. Denk eens aan de Franse Ardennen, op slechts 3,5 uur rijden vanaf Utrecht. Een andere wereld waarin veel te ontdekken valt voor jong en oud. Ongerepte natuur voor wandelingen, hutten bouwen, sporen volgen en klimmen & klauteren. Leuke stadjes met kastelen (en terrasjes voor een ijsje) en bijzondere slaapplekken, waar de kinderen nog maanden over napraten. Met deze drie activiteiten voor kinderen heb je gegarandeerd een geslaagde vakantie:

  • Tip 1. Kasteel Sedan

Ridders en prinsessen, het blijft leuk! Helemaal als je je fantasie over de riddertijd de vrije loop kunt laten in een echt kasteel. Nog leuker wanneer dat kasteel het grootste vestingkasteel van Europa is! Bezoek de burcht van Sedan en dwaal langs bastions, vestingwallen, metersdikke muren en kanonsgaten. Voor kinderen is er een speciaal boekje met informatie, spelletjes, opdrachten en kleurplaten. Eenmaal bij de uitgang weten ze ‘alles’ over prinsen, soldaten en de Middeleeuwen.

  • Tip 2. Fietsen langs de Meuse (Maas)

Hou je van een actieve vakantie? Ga een of meerdere dagen fietsen langs de Meuse (de Maas). Er ligt een prachtig fietspad langs de oevers van de Maas, vanaf de Belgische grens bij Givet tot aan Charleville-Mézières. Deze Trans Ardennes fietsroute van 83 km is geschikt voor jong en oud. De route is vlak en geeft je een goed beeld van het Franse Maasdal. Aan weerszijden van de Maas stijgen steile heuvels op, dicht begroeid en afgewisseld door charmante dorpjes.

  • Tip 3. Slapen in een boomhut + klimparcours

Hoe cool is dat!? Slapen in een boomhut! Een droom voor veel kinderen, eenvoudig waar te maken bij Le Chêne Perché in Signy-l’Abbaye. De boomhutten zijn er in verschillende soorten en maten. Voor jonge kinderen op een veilige hoogte (2 meter), oudere kinderen logeren 12 tot 16 meter hoog in de bomen (wel met de ouders uiteraard). Zeker weten dat je hart sneller gaat kloppen van dit avontuur. Over touwbruggen bereik je je slaapplaats. ‘s Ochtends hijs je je ontbijt in een picknickmand omhoog! Op zoek naar nog meer spanning en sensatie? Bezoek ook het bijbehorende klim- en avonturenpark.

Fietsende kinderen en ouders en opa en oma op mountainbikes in bergenBoomhut in Noord-Frankrijk

Bijzonder overnachten in de Franse Ardennen

Slapen op een kasteel, in een boomhut, een bed and breakfast of designhotel; het kan allemaal in de Franse Ardennen. Van zeer luxe tot basic, van ‘bijna-kitsch’ tot design. Erg leuk om tijdens je vakantie in de Ardennen meerdere adressen te combineren. Niet alleen vanwege de locatie, ook vanwege de sfeer. Een paar tips:

  • Slapen in een boomhut van Le Chêne Perché

Wat een avontuur, slapen in een van de boomhutten van Le Chêne Perché! Een van de hoogtepunten van je verblijf in de Franse Ardennen, letterlijk en figuurlijk! Aan de rand van het bos, bovenop een heuvel bij Signy L’Abbaye, liggen de verschillende boomhutten, geschikt voor 2 tot 8 personen. Er is een speciale familiehut, op slechts 2 meter, en een boomhut op 16 meter in de boomtoppen.

  • Een designhotel in de stad – Dormeur du Val

Breng je een bezoek aan Charleville-Mézières, hoofdstad van de Franse Ardennen en geboortestad van de bekende dichter Rimbaud, dan is hotel Dormeur du Val een leuk hotel om te overnachten. Vernoemd naar een gedicht uit de 19e eeuw van Arthur Rimbaud en ingericht met hedendaags design. Slechts 17 kamers, op loopafstand van het centrale Place Ducale.

  • Luxe B&B – Ô Sixième Sens

​Je reis beginnen bij Ô Sixième Sens in Williers, schept hoge verwachtingen voor de rest van de reis. De B&B ligt net over de grens met België en heeft vier prachtige kamers, elk met een eigen thema: vuur, aarde, lucht en water. Ontspannen gaat hier vanzelf. Lukt dat niet, dan helpen het verwarmde zwembad, de sauna en/of whirlpool zeker!

  • Chambre d’hôtes Danou

Op het platteland, in een klein gehucht, ligt de charmante bed and breakfast Danou. Een plekje waar rust en ruimte aan de orde van de dag zijn. Waar genieten van de stilte en de natuur voorop staan. Waar je met jouw verblijf ook anderen een plekje gunt. Waar je net even meer geniet…

Smalle touwloopbrug naar boomhut hoog in de boom

Praktische informatie:

Meer lezen over de Franse Ardennen? Bezoek de website van het Toerisme in de Franse Ardennen, plan een weekendje weg en ga op ontdekkingsreis.

Overzicht