De veldkamers zijn een eigen ontwerp van Camping Bij ons in Groesbeek.

Vakantie dicht bij huis
10 tips voor een minivakantie in Nederland

De veldkamers zijn een eigen ontwerp van Camping Bij ons in Groesbeek.

Hoe fijn kan het zijn om een paar dagen weg van huis te zijn?! Ookal blijf je dicht bij huis, zo’n minivakantie in Nederland kan voelen als een complete vakantie. Een andere omgeving, een ander ‘thuis’ voor een paar dagen. Ik geef je graag een paar tips.

Tip 1. Minivakantie in de Achterhoek

Het voordeel van een paar dagen weg in eigen land is de afstand. Slecht een paar uurtjes rijden (maximaal) en je bevindt je al in een hele andere omgeving. Neem de Achterhoek: bekend om het coulisselandschap, de akkers en weilanden, het uitgebreide fiets- en wandelnetwerk en de smakelijke streekproducten. Onthaasten gaat hier als vanzelf. Helemaal in combinatie met een Bijzonder Plekje om te verblijven:

 • Waar het Wondert heeft een knus vakantiehuisje voor twee personen met houtkachel en een unieke dome in de tuin
 • Bij de Familie Kip wacht een vakantiehuis waar vintage weer helemaal trendy is gemaakt, in een enorme tuin
 • ‘t Huisje op het Erf is een eigentijds huisje voor twee, in heerlijk lichte sfeer

Knus houten huisje voor een weekendje weg of vakantie

Tip 2. Minivakantie met buitenlandgevoel

Zak af naar het (zonnige) zuiden en ervaar hoe Zuid-Limburg voelt als een stukje buitenland in eigen land. De glooiende heuvels met wijngaarden, de zachte taal, het bourgondische genieten; in het Limburgse Heuvelland zit je goed. Tel daarbij de uitgebreide wandelmogelijkheden, de stad Maastricht en de vele lekkere plekjes en je minivakantie is geslaagd. Ik tip je graag de volgende plekjes voor nog meer beleving:

 • tHUIS aan de Beek met in de authentieke vakwerkboerderij stijlvolle en eigentijdse appartementen
 • Hoeve Hurpesch heeft een 4-persoons bakhuisje waar je nooit meer weg wilt

Tip 3. Uitwaaien op de Wadden

In welk jaargetijde ook gaat, een minivakantie op de Wadden is altijd fijn! De boottocht zorgt ervoor dat je echt weg bent van alles. De zilte zeelucht die altijd op de achtergrond aanwezig is, een fris briesje, de duinlandschappen en lange stranden, de fiets- en wandelmogelijkheden, het knusse karakter… Boek een paar dagen bij een Bijzonder Plekje op de Waddeneilanden en ervaar zelf wat het met je doet.

 • Florizand ligt centraal op Terschelling, een perfecte en hippe uitvalsbasis
 • 123Schiermonnikoog heeft verschillende sfeervolle huizen verspreid over het eiland
 • Gastrofarm Op Oost biedt je de mogelijkheid om te dineren en logeren onder een dak

Zithoek met op achtergrond de eettafel bij Vakantiehuis Kim

Tip 4. Een paar dagen naar de Hanzesteden

Krijg jij energie van een nieuwe stad ontdekken? Kies voor een van de Hanzesteden langs de IJssel. Doesburg, Deventer, Zutphen, Kampen, Zwolle of Hattem; deze steden hebben gemeen dat ze een prachtig historisch centrum hebben. Tijdens een stadswandeling ontdek je alle ins en outs. Het leuke is dat de steden ook goed te combineren zijn. Op de fiets van Deventer naar Zutphen, bij Hattem met het pontje over naar Zwolle, de Hanzestad Elburg combineren met Heerlijk Harderwijk… Laat je verrassen!

Ontdek de Hanzesteden

Elburg by night

Tip 5. Leuk voor jou en je kinderen

Wanneer je je kinderen ziet genieten tijdens een paar dagen weg in eigen land, dan geniet je zelf ook met volle teugen. Kies daarom bewust een plekje uit waar kinderen welkom zijn en waar er ook veel te ondernemen is voor ze. Een minivakantie aan zee is altijd een goed idee en een paar dagen naar de boerderij maakt ze ook zeker blij. Bovendien is dat ook nog eens leerzaam. De boer helpen koeien melken, kalfjes de fles geven, spelen in het hooi; heerlijk!

 • Bij Landrijk de Reesprong in Twente kunnen je kinderen een boerendiploma halen
 • Koe in de Kost biedt duurzame accommodaties op de boerderij, waar kinderen naar hartelust kunnen spelen
 • Bij een Strandhuisje verveel je je nooit, weer of geen weer

Altijd buiten op de boerderij

Tip 6. Een minivakantie met wellness

Wanneer het doel van je minivakantie echt opladen is, kies dan voor een wellness weekend bij een van de bijzondere plekjes die een privé hot tub of whirlpool hebben en een privé sauna. Of een lekker wellness hotel met alle mogelijke faciliteiten om je een paar dagen in de watten te laten leggen. Een paar tips:

Wellness met whirlpool en sauna in het bos

Tip 7. Een echt bijzondere accommodatie

Je maakt van je minivakantie iets bijzonders wanneer je kiest voor een originele accommodatie. Een uniek tiny house, een hip hotel of een bijzonder huisje, net even anders dan anders. Inspirerend om te verblijven en leuk om te zijn.

 • Bij Ons in Groesbeek heeft maar liefst veertien bijzondere accommodaties, veelal zelf gemaakt: van Tiny House tot Veldkamer tot Stijlkar
 • De Voscheheugte in Drenthe heeft duurzame trek-ins, moderne trekkershutten
 • Bij Buitenplaats Beekhuizen aan de rand van de Veluwe overnacht je in een pod, een halfrond huisje

Tof bootje om in te logeren

Tip 8. Eten en slapen onder een dak

Dineren en logeren, daar kan ik zo van genieten! Met als grote voordeel dat je na een culinaire avond niet meer naar huis hoeft… Dat is pas echt een minivakantie! Aanschuiven voor het ontbijt, overdag doen waar je zin in hebt en ‘s avonds genieten van een culinair diner, al dan niet met wijnarrangement. Bij deze adressen is het dag en nacht genieten:

Tip 9. Echt een verrassing: Flevoland

Ik weet zeker dat Flevoland niet de eerste bestemming is die in je opkomt wanneer je plannen maakt om een paar dagen weg te gaan. Maar deze jonge provincie ontwikkelt zich snel en er komen steeds meer hippe en bijzondere plekjes. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt logeren aan de rand van een wijngaard?

Bordje met de naam Souvignier Gris

Tip 10. Een minivakantie in het bos

Net als een vakantie op de Waddeneilanden is een vakantie in het bos ook in elk jaargetijde fijn. De natuur heeft een rustgevende werking: het geritsel van de bladeren in de bomen, het gekwetter van de vogels, de mogelijkheid om een eekhoorntje in je tuin te zien rondscharrelen… Kies voor een lekker huisje in het bos, eventueel met houtkachel en geniet van een warm thuis na een stevige boswandeling

 • Boshuisjes Friesland heeft twee 8-persoons huisjes in Appelscha, beiden met houtkachel
 • Bosvilla Hygge is een design vakantiehuis, met een enorme glazen gevel waardoor je het gevoel hebt binnen ook buiten te zijn

Zwart modern vakantiehuis met groot terras met rode rotan stoelen

Liever de grens over?

Overzicht