Authentieke oesterputten en loodsen in Yerseke aan de Oosterschelde

Leren, beleven en proeven
Zeeland: de Oesterij in Yerseke

Authentieke oesterputten en loodsen in Yerseke aan de Oosterschelde

Zeeland heeft een rijke eetcultuur, zowel qua producten als qua (sterren-)restaurants. De Zeeuwse babbelaars en bolussen zijn misschien wel de bekendste producten, maar ook de Zeeuwse mosselen weten menig bord te bereiken. Afkomstig uit de Oosterschelde, rijk aan schaal- en schelpdieren waaronder oesters.

De oesterteelt heeft zijn oorsprong in het dorp Yerseke (Zeeuws: Yese), gelegen op Zuid-Beveland aan de Oosterschelde. Nationaal Park Oosterschelde is een rijke bron van vis, economisch van groot belang. Het is een van Europa’s schoonste en meest voedselrijke gebieden. Langs de dijk en de haven van Yerseke volgen vissersbedrijven elkaar op. Een van die bedrijven is de Oesterij, een jong bedrijf waar tradities en moderne ontwikkelingen samen gaan. Waar de authentieke oesterputten worden gekoesterd, waar hard wordt gewerkt om alleen de beste oesters te kweken en waar je als bezoeker meer dan welkom bent om je te laten informeren en om te proeven.

De Oesterij in Yerseke

De Oesterij in Yerseke is een bijzonder familiebedrijf, van drie broers. Al ruim een eeuw is de familie Dhooge actief in de kweek van schaal- en schelpdieren, met eigen kweekgronden in de Oosterschelde, Grevelingen en Waddenzee. Dagelijks varen de eigen schepen uit, om de lekkerste en beste ‘oogst’ binnen te halen.

Bij aankomst op de rommelige dijk in Yerseke heb je geen idee wat zich hier aan de waterkant allemaal afspeelt. De Oesterij is een van de bedrijven aan de dijk, een unieke plek; een kwekerij, proeverij, winkel en informatiecentrum in een. Informeren, beleven en proeven ‘op de bron’! Terwijl jij als bezoeker rondloopt en meer leert over de schaal- en schelpdiercultuur wordt er gewoon doorgewerkt bij de Oesterij. De authentieke oesterputten zijn nog altijd in gebruik. De oesters die vanuit het Grevelingenmeer en de Oosterschelde binnenkomen, krijgen in de oesterputten de tijd om tot rust te komen. Bij de vangst kunnen oesters gestresst raken waardoor ze ‘zand happen’. In de oesterputten wordt dit zand weer uitgespuugd en met de getijdenwisseling afgevoerd naar open water.

De drie broers Dhooge zijn slechts 9 jaar geleden gestart en inmiddels uitgegroeid tot hofleverancier van de beste restaurants ter wereld. De oesters van de Oesterij gaan de hele wereld over, van Shanghai tot Singapore en Hong Kong. Internationale sterrenchefs staan vooraan voor de Dutch Imperial oester van de Oesterij, te herkennen aan de platte, ronde schelp. Deze platte oester is schaars in de wereld, de kwetsbare oester kan alleen met veel expertise goed gekweekt worden. En dat is waar de broers van de Oesterij in uitblinken. Alleen het beste is goed genoeg!

Proeven bij de Oesterij

Hoewel eigenaar Jean trots is, is hij ook heel bescheiden. Graag blijft hij met zijn bedrijf toegankelijk, voor iedereen. Zijn plekje aan de Oosterschelde is dan ook geen restaurant met damasten tafelkleden, maar een proeverij met picknicktafels met zicht op de oesterputten. Ongepolijst en ongedwongen. Een plek waar iedereen gelijk is, waar je regelmatig in de rij staat om te proeven van de Zeeuwse zaligheden en waar de sfeer laagdrempelig is. Waar gezinnen met kleine kinderen aanschuiven naast de ‘rich & famous’ met dezelfde intentie: proeven van de beste oesters ter wereld en van schaal- en schelpdieren vers uit de Oosterschelde.

Dat wat je bij de bron eet, is extra lekker. Ga dus niet naar huis zonder te proeven. Op de kaart van de Proeverij vind je naast de Imperial Oysters ook de Creuse oester, een bekendere oestersoort. Bestel ze per stuk of in een proeverij van drie stuks met een goed glas wijn erbij. Liever gegratineerde oesters, een kreeftensoep of een pan mosselen? De ultieme proeverij vind je in de vorm van een Fruits de Mer plateau, met garnalen, verschillende soorten oesters, zeekraal, Oosterschelde kreeft, kokkels en krab. Om je vingers bij af te likken, die Zeeuwse zilte zaligheden!

Wil je wat Zeeuwse lekkernijen mee naar huis nemen? Verlaat de Oesterij dan via de winkel, waar de verse zelfgekweekte oesters en mosselen (seizoensafhankelijk) klaar liggen.

Een plateau met allerlei soorten schaal- en schelpdieren

Meer weten?

Wat? De Oesterij
Waar? Havendijk 12, 4401 NS Yerseke
Geopend: 7 dagen per week van 10.00 – 18.00 uur
Entree: vrij entree bij de oesterputten en informatieloodsen

Het water op:
Vanuit Yerseke varen visserschepen uit waarmee je een rondvaart kunt maken over de Oosterschelde, vanaf april t/m december. Een zeehondentocht, een toch waarbij je alles te weten komt over de mosselindustrie, droogvallen op de bodem van de Oosterschelde of een rondvaart naar de oesterkweek. Meer informatie verkrijgbaar bij VVV Zeeland.

Tip: Combineer je bezoek aan Yerseke met de mooie stad Goes.

Overzicht