Aanduiding wandelroutes

Te voet door oer-Hollands Nederland
Wandelen: het Noord-Hollandpad

Aanduiding wandelroutes

Het Noord-Hollandpad loopt van Huizen naar het noordelijkste puntje van Texel. 284 kilometer langs bijzondere plekjes in Noord-Holland. Geen zin of tijd om de hele afstand te wandelen? Snijd de route in stukjes, ook de losse trajecten zijn meer dan de moeite waard.

Over het Noord-Hollandpad

Nederland kent verschillende langeafstandswandelingen, waarvan het Pieterpad van Groningen naar Zuid-Limburg en het Kustpad misschien wel de bekendste routes zijn. De wandelpaden leiden je langs de mooiste plekjes van Nederland, bij voorkeur over onverharde wegen, en zijn minimaal 150 kilometer lang. Je herkent ze aan de rood-witte markering, die je vast en zeker wel eens hebt gezien tijdens je wandelingen.

Het Noord-Hollandpad, van De Cocksdorp op Texel naar Huizen, heeft een lengte van 284 kilometer en is verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 kilometer per etappe. Het startpunt is De Cocksdorp, maar de route andersom lopen kan uiteraard ook. Tijdens de wandeling loop je door landschappen die Nederland zo uniek maken. Langs water, door de duinen, langs kleurrijke bloembollenvelden in het voorjaar en door het karakteristieke polderlandschap. Passeer schapen, koeien, weidevogels en geniet van weidse uitzichten. Wandel over dijken, smalle landweggetjes, boerenpaden, bruggetjes en gebruik pontjes. De natuur wordt afgewisseld door dorpjes en steden.

De variatie maakt het Noord-Hollandpad aantrekkelijk om te lopen. Zeker ook door de Stelling van Amsterdam, UNESCO werelderfgoed de Beemster en de Waddenzee en het eiland Texel.

Een klein stukje smaakt al naar meer

Ik wandel slechts een klein stukje van het pad, maar het smaakt naar meer! Van Driehuizen naar Noordeinde en Schermerhorn. Een afstand van niks, maar wel een stukje van het Noord-Holland pad dat me doet beseffen hoe heerlijk wandelen is, hoe vrij je je voelt en hoe mooi ons eigen land is. Terwijl de zon mijn gezicht verwarmt, de wind het riet laat ruisen en wolken langs de blauwe lucht drijven stap ik in stevige tred door. Over smalle paadjes langs sloten, over bruggetjes en (zomer-)dijken. Even een hekje over en weer door! Wanneer ik op het terras van de Kleine Haag over het water staar naar de bootjes, dan besef ik dat ik veel te weinig wandel. Dit wil ik vaker!

Nog 10 redenen om het Noord-Hollandpad te wandelen

Zet je wandelschoenen maar vast klaar voor de start, want met deze 10 redenen kies je zeker voor het Noord-Hollandpad!

1. Op het Noord-Hollandpad beleef je heel Nederland in één provincie. Van molens en schapen, tot water en heide. Op het Noord-Hollandpad vind je het allemaal.

2. Neem de veerpont naar Texel en geniet van het uitzicht over het Wad.

3. Wandel in het voorjaar dwars door de bollen en tulpenvelden bij Julianadorp.

4. Ruik de zilte zee en de verse vis in de haven van Den Oever, een bijzonder stukje Nederland waar de Vikingen al kwamen.

5. Ontdek het pittoreske Kolhorn met de zwart geteerde turfschuren.

6. Ga terug in de tijd van de droogmakerijen in het Nationaal Landschap Laag-Holland.

7. Bekijk de forten en liniedijken van de Stelling van Amsterdam ter verdediging van de hoofdstad.

8. Maak de overtocht over het Nieuwe Meer en wandel door het mooiste stukje van het Amsterdamse Bos en langs de overgebleven buitenhuizen langs de Amstel.

9. Klim in het najaar naar de Tafelberg, de hoogste berg van Het Gooi, en kijk uit over de glooiende heide.

10. Geniet van de lekkere koffie, appeltaart, een diner of warm bad bij de vele ambassadeurs van het Noord-Hollandpad.

Ambassadeurs langs de route

Langs het Noord-Holland pad vind je ambassadeurs van de route. Restaurants, terrasjes, ijswinkels en overnachtingsadressen die jou als wandelaar een warm hart toedragen. Ze bieden leuke arrangementen en extra’s als je even langs komt wandelen.

Ik verbleef een nachtje midden in pittoresk Holland, de Eilandspolder, in het ruime en uniek gelegen vakantiehuis Meerzicht-Noordeinde. Dit vakantiehuis is eigenlijk te mooi om slechts 1 nacht te blijven. Boek hier gerust een week, er is veel te zien, doen en ondernemen in de directe omgeving. De grootste troef van het vakantiehuis? De ligging aan het Noordeindermeertje. Vanaf je terras met lekkere beach chairs kijk je uit over het water, de rietkragen en de weilanden.

Meerzicht Noordeinde – Noordeinde 11, 1485ET Noordeinde

Meer weten?

Zin gekregen om een stuk van het Noord-Hollandpad te wandelen?

Bezoek de website van het Noord-Hollandpad

Overzicht