Varen onder de Zeelandbrug

Het grootste park van Nederland
Oosterschelde Nationaal Park

Varen onder de Zeelandbrug
Nationaal Park Oosterschelde is een bijzonder park, voor iedereen vrij toegankelijk. Het park bestaat voor een groot deel uit water, zand en slik met een unieke flora en fauna. Ga op ontdekking op en langs de Oosterschelde.

Over Nationaal Park Oosterschelde

Sinds 2002 is de Oosterschelde een nationaal park, een zeearm van de Noordzee tot aan Bergen op Zoom, omringd door Tholen, Noord- en Zuid-Beveland en Schouwen-Duivenland. Met een oppervlakte van 350 km2 is dit het grootste nationale park van ons land.

De Deltawerken, met de Oosterscheldekering en Neeltje Jans, en de Zeelandbrug zijn twee iconische pleisterplaatsen bij de Oosterschelde. Dat is niet het enige wat bijzonder is bij dit nationale park. Door de getijden en het voedselrijke water vind je hier een unieke onderwaterwereld, waar o.a. schelp- en schaaldieren in grote getale leven. Dat is niet het enige wonderlijke van de onderwaterwereld. In de Oosterschelde zijn regelmatig Bruinvissen te spotten en grijze zeehonden te bewonderen op een van de vele platen die bij eb droogvallen.

En wist je er meer dan honderd verdwenen en verdronken dorpen zijn in de Oosterschelde? De Plompe Toren is een nog zichtbaar overblijfsel.

Zeehonden in Zeeland

Actief op en rond de Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde biedt 365 dagen per jaar volop activiteiten om heerlijk buiten te zijn. Uitwaaien op de dijken, wandelen langs het water, eb & vloed bewonderen, fietsen, varen… Een paar tips:

  • Fietsen? Rondom het park liggen maar liefst 127 kilometer aan fietspaden. Over dijken, vlak langs de waterkant, binnendijks.
  • Watersportliefhebber? Duiken, vissen, zwemmen, zeilen, varen, SUPpen, kanoën; de keuze is enorm op de Oosterschelde.
  • Ga een keertje snorkelen om de onderwaterwereld te ontdekken.
  • Neem een touwtje, een knijper, een blokje ham en een steentje (zodat je knijper niet blijft drijven) en ga vanaf een steiger krabbetjes vangen.
  • Huur een boot en ga varen langs de zeehonden, op zoek naar bruinvissen of eilandhoppen in het Veerse Meer.
  • Langs de waterkant lopen tal van wandelroutes. Loop bij laag water eens over de drooggevallen zandvlaktes om te zien wat er allemaal leeft en beweegt.
Zeilboten in de haven

Culinair genieten aan de waterkant

De Oosterschelde is een schatkist vol lekkers. Oesters, mosselen, kreeft; tal van zilte zaligheden die je aan de oevers kunt proeven.

  • Bezoek de Oesterij in Yerseke om meer te leren van de oesterteelt in de Oosterschelde.
  • Ga mee op Oestour, waarbij Sonja je meeneemt langs de oevers om oesters te rapen, leert open snijden, proeven en klaarmaken boven de BBQ.
  • Boek een ‘nattelaarzentocht‘ met Lenie op Tholen en proef sushi van zeewier
Grote schaal met diverse soorten vis in Yerseke

De leukste steden aan de Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is niet alleen maar puur natuur. Aan de rand van het water liggen op de verschillende schiereilanden een paar plekjes die je zeker moet zien:

De stad Goes ligt niet direct aan de Oosterschelde, maar is door het Havenkanaal verbonden. Vanaf de Oosterschelde vaar je naar de historische Stadshaven voor een bezoek aan deze charmante stad.

Zierikzee, aan het begin van de Zeelandbrug, is een havenstadje met een prachtig historisch centrum. Meer dan 500 monumentale panden bepalen de sfeer in de stad.

Plezierjachten in de haven van Goes

 

Zeeland heeft eindeloos veel mogelijkheden op en aan het water.

Ontdek al onze tips in Zeeland

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Het grootste park van Nederland

Nationaal Park Oosterschelde is een bijzonder park, vrij toegankelijk, met een unieke flora en fauna. Ga op ontdekking op en langs de Oosterschelde.