Plannen aan het maken voor een paar dagen weg? Ga naar het Zeeuwse Goes. Hier combineer je een stedentrip met bijzondere activiteiten op en aan het water. Volop variatie aan het Veerse Meer en langs de Oosterschelde.
Boek een boot en vaar via het Goese Kanaal naar het Goese Sas waar je eenvoudig een hele voorraad verse oesters voor thuis raapt. Ga mee met de Oestour en slurp de heerlijke Zeeuwse Creuse ter plekke leeg of bereid ze later op de BBQ voorzien van wat korreltjes oude kaas en broodkruimeltjes in olie. Vaar door naar het grootste nationale park van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde, waar je met wat geluk de vin van een bruinvis ziet opdoemen. Verder langs zandplaten vol zeehonden die je bij laag water met hun kraaloogjes nieuwsgierig aankijken. Hop tenslotte op een mooie dag op het Veerse Meer van eilandje naar eilandje. Het kan allemaal… in Goes. Goes is goed, zeker met deze vier tips!
Tip 1: Boek een Oestour en eet oesters tot je omvalt
Iets bijzonders doen vanuit Goes? Boek een ‘Oestour’. Sonja in haar guitige gele zuidwester vertelt honderduit over de oester, leert je zonder uitschieten met een scherp mes schelpen openen en steekt na afloop van de tour de BBQ aan om, voorzien van één van haar heerlijke dressings, de grotere oesters te garen.
Staand naast de stenen oester op de dijk bij het Goese Sas kijk je uit over kilometers lange bruine velden. Hier ligt de hele bodem van de Oosterschelde bezaaid met oesters. Gewapend met een emmertje, handschoenen en een oestermes ga je van start. Laat jaarlingen links liggen en ga voor de wat kleinere schelpen om ter plekke of thuis rauw leeg te slurpen. Grotere varianten gaan op de BBQ of in de oven. Heerlijk naturel, zo uit het water, of gegratineerd met wat broodkruimels voorzien van een druppeltje olie, kaas en peterselie. Besprenkelen met rijstazijn en wat sliertjes gember, sojasaus met een fijngesneden bosuitje of simpelweg met een scheutje limoen. Om je vingers bij af te likken!
Oestour – Het Sas 11, Wilhelminadorp
Oesterseizoen: september t/m april
Duur van de Oestour: 4 uur
Tip 2: Vaar langs zeehonden, (zee)paarden en bruinvissen
Zeehonden hoef je vaak niet ver te zoeken. Varend langs de Vondelingenplaat, uitkijkend op de imposante Zeelandbrug, zie je ze van verre al liggen. De zeehonden. Bruin, grijs, gevlekt, groot of klein, ze liggen heerlijk languit of zwemmen je nieuwsgierig tegemoet. Zorg dat je gaat varen tijdens laag water. Bij hoog water zijn ze zelf op zoek, naar vis. Gulzig slokken ze zo’n acht kilo per dag op.
Vaar je verder en kijk je goed om je heen dan zie je de bruinvisvinnen boven water verschijnen. De Nederlandse variant van de dolfijn. Tenminste, dat gevoel krijg je wanneer de vinnen vrolijk rondom je boot verschijnen. Vervolgens vaar je naar het Veerse Meer. Hier hop je van Arneplaat naar Haringvreter, van Aardbei-eiland naar Mosselplaat en terug via de Middelplaten vol vrij, tussen de broedende vogels door dravende, Haflingers. Een uniek gebied vol kleine eilanden.
Tip: vergeet je verrekijker niet mee te nemen.
Kijk voor een overzicht van verschillende activiteiten per boot op https://www.np-oosterschelde.nl/.
Tip 3: Culinaire stop aan het Veerse Meer
Voordat je het Veerse Meer verkent, is het een aanrader aan te meren bij de enige haven ter wereld met culinair verantwoorde ligplaatsen, de Oesterhaven. Havenmeesters Pieter en Luuc kweken hier met groot succes hun eigen oesters. Onlangs nog door een echte kenner vergeleken met de exclusieve vette, volle, zachtzoete Gillardeau oester. Over de schouder van kwekers Luuc en Pieter kijk je als ligplaatshouder mee hoe jouw eigen 48 oesters opgroeien. Gratis bij je box. Over culinaire thuishaven gesproken.
Passanten stoppen graag even bij brasserie ‘Den Baas en zijn madam’, aan de haven van Wolphaartsdijk met een uniek uitzicht over het Veerse Meer. Kijkje nemen, hapje proeven, biertje drinken. Op de kaart 150 bieren waaronder zelfgebrouwen bier van de baas en zijn madam. Een blond baasje, een donkere of liever een heldere baas? De baas, zo leren wij al snel, blijkt de Belgische Deborah. Haar man is de madam. Een grapje net als de vele grapjes op de menukaart. ‘Nen entrekloot van nen alven kilo’, ‘een panneke vol mee stukskes vis, bouillabaisse en ‘een Belgische varkenssteak mee Gentse mosterdsaus van den Aldi’. Nen aanrader, rokerij van den paling. De porties zijn enorm. Je komt niets tekort.
Tip: Niet vergeten te proosten met de enige echte Zeeuwse Zilte Zeekraal jenever.
Brasserie Den Baas en zijn madam – Watersportweg 4, Wolphaartsdijk
Tip 4: Goes is goed!
Eenmaal terug in de historische Stadshaven van Goes moet je eigenlijk ook de tijd nemen om door deze leuke stad te wandelen. Alleen al de gevels aan de haven zullen je overtuigen. Struin door de straatjes die aansluiten op de haven, zoek een leuk koffieadresje, dwaal en verdwaal. Goes is leuk!
Meer weten over Goes?
Je leest het, er is verrassend veel te beleven in en rondom Goes. Neem bovenstaande tips mee voor de leukste activiteiten op en aan het water. Lees onderstaande tips voor de mooiste plekjes in en rondom de stad.