3 unieke Natuurlofts op een rij in de wei, in het Limburgse Heuvelland

Duurzaam en bijzonder
Limburg: Uniek overnachten in Natuurlofts®

3 unieke Natuurlofts op een rij in de wei, in het Limburgse Heuvelland

In de heuvels van Zuid-Limburg liggen, verstopt in het landschap, een 5-tal bijzondere vakantiehuizen: Natuurlofts®. Duurzaam, energieneutraal en onder architectuur gebouwd. Hét bewijs dat milieuvriendelijk vakantie vieren ook echt bijzonder en mooi kan zijn!

Wanneer ik de eerste heuvels in het zuiden van ons land in zicht krijg, verschijnt er altijd even een glimlach op mijn gezicht. ‘We zijn er weer!’ schiet er dan blij door me heen. Het is elke keer weer fijn om in Zuid-Limburg te zijn. Ik weet op dat moment nog niet dat mijn bezoek dit keer wel heel speciaal gaat zijn.

Ik kom even in de verleiding om bij Maastricht af te slaan en de stad in te gaan, maar vervolg netjes mijn weg en ga even ten zuiden van de Limburgse hoofdstad de snelweg af. Na twee bochten ben ik al helemaal weg van alles: de snelweg hoor je niet meer, de bebouwing laat ik achter me. Ik rijd het Heuvelland in, zo mooi! Op de licht glooiende heuvels grazen koeien. Af en toe ligt er een Limburgse hoeve. De bosrand waar ik langs kom, vertoont de eerste kleuren van de herfst. Ik volg een landweg omhoog en zie de vlaggen van Landgoed Moerslag in de verte wapperen.

Vijf unieke vakantiehuizen met grote glazen gevels, in het gras.

Overnachten in Natuurlofts®? Meer dan slapen!

Nog geen tien minuten later zit ik aan een lange tafel aan de koffie bij Maurice en Judith, eigenaren van Landgoed Moerslag en initiatiefnemers van de Natuurlofts®. Als snel gaat ons gesprek over bijzonder overnachten. Maurice is heel stellig: ‘als ik op wintersport ga, dan wil ik aan de goede kant van de berg overnachten én ook nog eens aan de goede kant van het hotel. Het gaat bij overnachten niet alleen om het slapen, je verblijf moet zoveel meer zijn: een beleving, een gevoel.’ Dit belooft wat! Zeker omdat ik bij aankomst geen Natuurloft® heb kunnen ontdekken.

Onder architectuur gebouwd

Geïnspireerd door de architectuur van The Sea Ranch in Californië en het opgaan in de natuur van dit unieke project, is samen met Jo Janssen, een gerenommeerd architect uit Maastricht, het ontwerp van de Natuurlofts® ontstaan. De basis van alles: de vakantiehuizen moesten energieneutraal zijn en zo min mogelijk opvallen in de natuur. De lofts liggen verscholen tussen de oude hoogstam perenbomen die al op het terrein stonden, verstopt tussen meidoornhagen. Ingegraven aan de achterzijde van de loft en met hoge ramen aan de voorzijde. Het hout dat gebruikt is, verweert in de komende jaren.

Bij de bouw is uitgegaan van het Wabi Sabi principe uit Japan. Wabi Sabi is in het kort samen te vatten als een (levens-)stijl met a-symmetrische patronen, minimalisme, soberheid, een voorliefde voor de natuur, verouderingsprocessen en verschillende structuren en vormen. Om die reden is gekozen voor materialen die prachtig verouderen (hout en zink) en daardoor nog minder opvallen in het landschap.

Bijzondere architectuur volgens Wabi Sabi uit Japan

Gericht op buiten en de natuur

Stap een van de lofts binnen en je hebt het gevoel buiten te staan. Door de enorme raampartij aan de voorzijde kijk je uit over het Limburgse landschap met uitzicht op de lager gelegen landerijen en het Savelsbos. Met een beetje geluk zie je de ‘Moerslag Big Five’ tijdens je verblijf langs komen: vos, ree, zwijn, das en… de Mergelland hoender.

Om zo min mogelijk impact op de natuur te hebben, zijn de vakantiehuizen volledig energieneutraal. Zonnepanelen, warmtepompboilers en warmtepompen zorgen voor warm water, verwarming én koeling. Je hebt dus een heerlijk behaaglijk warm gevoel in de winter en een airco in de zomer.

Ochtendgloren in de heuvels in Zuid-Limburg

Overnachten in een loft met een thema

Ik krijg tijdens een rondleiding alle vijf de Natuurlofts® te zien, elk een eigen thema: Rust, Koken, Lounge, Aarde en Water. Even ben ik sprakeloos… Je hebt bij aankomst geen idee wat er achter de houten wanden van de loft schuil gaat en hoeveel ruimte je hebt. P R A C H T I G!

De grote ruimte van de lofts (alles in één ruimte) is zo ingedeeld, dat het thema zich richt op de grote ramen. Zo heeft de Natuurloft® met het thema koken voor de grote ramen een hypermodern kookeiland, een pracht plek om met vrienden te samen te kokkerellen. Bij Natuurloft® Lounge staat er een comfortabele zitbank voor de ramen, om urenlang naar het uitzicht te staren. Niet alleen heeft elke loft een eigen verhaal, ook ín de loft vind je duurzame producten die met zorg zijn gekozen.

Een groot tweepersoons bed gericht op de grote ramen met uitzicht over de weilanden

Mijn favoriet is Natuurloft® Water, met het tweepersoons bed gericht naar de ramen en een rond bubbelbad in de grond. Alsof dat nog niet genoeg luxe is, staat er op het terras een hot tub voor je klaar. Of een pizza oven als je kiest voor een van de andere lofts.

Voordat ik mijn logeerplek had gezien, had ik veel plannen. Een mooie wandeling maken, nog wat werken, een boek lezen, de omgeving verkennen. Ter plekke vergeet ik spontaan alles en doe ik niets anders dan badderen, bubbelen en naar het uitzicht staren… Dit is het ultieme ontspannen!

Een Natuurloft® voor iedereen

Wil je een weekendje weg of op vakantie naar Limburg? Kies dan voor een verblijf in een van de Natuurlofts®. Er is voor elke gelegenheid een bijzondere loft:

  • Heb je iets te vieren samen? Zin in een romantisch weekend? -> Natuurloft® Water
  • Zin in een weekend het leven vieren met vrienden? -> Natuurloft® Koken
  • Wil je even helemaal niets… -> Natuurloft® Rust
  • Samen met je gezin op vakantie? -> Natuurloft® Lounge
  • Een worden met de natuur? -> Natuurloft® Aarde
  • Ben je met een groter gezelschap? Je bent tot 60 personen van harte welkom bij Landgoed Moerslag.

Neem snel een kijkje bij de Natuurlofts®

Ontbijt met sinasappelsap, yoghurt, broodjes en beleg.

Overzicht