Het heuvelland in Zuid-Limburg lonkt. Alle tinten groen in het herfstlicht.

Proef Zuid-Limburg
Limburg lonkt: De paden op, langs de lekkerste adressen

Het heuvelland in Zuid-Limburg lonkt. Alle tinten groen in het herfstlicht.

In Zuid-Limburg gaat het leven net iets trager. Genieten lijkt in de genen van Limburgers te zitten. Niet zo gek wanneer je dagelijks verwend wordt met de mooiste landschappen en je om de paar kilometer getrakteerd wordt op een culinair verwenadres. Wijnen uit eigen streek, beroemde vlaaien, bier uit ‘eigen’ brouwerij… Haal je wandelschoenen uit de kast, trek de heuvels in en ontdek de fijnste en smakelijkste adressen. Limburg lonkt! Onze tips voor een paar dagen of vakantie in Zuid-Limburg.

De paden op met tussenstop

Daar waar de landweggetjes beginnen te slingeren en wandelaars ineens stoere bergschoenen dragen, daar begint het grote genieten. In het Limburgse Heuvelland is het leven meer op buiten gericht en zijn terrassen bijna altijd gevuld met levensgenieters (desnoods met dekentjes en terrasverwarmers). Geluksmomentjes liggen voor het oprapen en verrassingen wachten bij elke bocht in de weg. Limburg lonkt en pronkt.

Met een nachtje of paar dagen in het Limburgse Heuvelland laad je op, ben je even helemaal weg en voelt het alsof je naar het buitenland bent geweest. Combineer de lekkerste adressen, op de mooiste plekjes, met een ommetje of stevige wandeling. Creëer een gezonde trek en schuif aan bij deze smaakadressen: 3 wandelroutes, 3 ‘tussenstops’.

1. Halt! Bij de Eyserhalte

Bij Eys voelt het landschap een beetje mediterraan. Helemaal als je het rijtje populieren op ziet duiken van de Eyser Plantage, net Toscane! Vanaf de picknickplek bij de Eyserlinde kijk je er mooi op uit.

Een rondwandeling bij Eys laat je kennismaken met dit Toscane van Nederland. Glooiende heuvels met af en toe zelfs een rij cipressen. Je weet niet wat je ziet. Na het stijgen en dalen is het tijd om wat lekkers te halen: bij de Eyserhalte, een begrip tot ver in de omgeving. Bij dit smaak- en versparadijs draait alles om de drie G’s: gemak, gezond en geluk. Wat mij betreft mogen genieten en beleven er aan toegevoegd worden. Loop binnen bij de Eyserhalte en het water loopt in je mond. Pure producten, uit eigen keuken of uit Italië, elk met een eigen verhaal. Verse groente, mooie wijnen, zalige kazen, hammen… Schuif aan op het terras of in de winkel, voor een gezonde en smakelijke maaltijd.

Eyserhalte – Wittemerweg 2, Eys
Wandelroute: Eys Gulpen-Wittem 6 km

2. Bruisend wijnhuis Domein Holset

In het uiterste zuiden van ons land, vlak bij het drielandenpunt in Vaals, ligt een bijzonder wijndomein: Domein Holset. Wijngaard, proeflokaal en logement in een. Na een wandeling over de Sneeuwberg op de Duitse grens of een afdaling vanuit Vaals is Holset een aangename verrassing. Groot is ook de verrassing als je bij Domein Holset binnen stapt. De authentieke gevel verraadt niets van het moderne en prachtige proeflokaal dat erachter ligt, met een hoog plafond, metershoge stalen ramen en de lekkerste mousserende wijnen langs de wand. Loop binnen voor een proeverij van Bruusjwijnen (Bruusj = bubbels uit Nederland), of een rondleiding door de wijngaard.

Domein Holset – Holset 34-36, Lemiers
Wandelroute: Van Holset naar Vijlenerbos  4,1 km
Tip: Combineer je wandeling met een bezoek aan het enige bergdorpje van Nederland: Vijlen.
Blijven slapen in Holset: Ideaal, Domein Holset heeft ook hele mooie gastenkamers. In stijl van het domein: comfortabel en fijn. Na een wijnproeverij alleen nog maar de trap op om verder te genieten. Wil je een adembenemend uitzicht? Kies voor het Atelier, met zicht over de wijnranken en heuvels tot aan Vaals.

3. Restaurant Puur

Slenaken wordt ook wel de Parel van het Heuvelland genoemd. Schilderachtige landschappen zijn je beloning bij elke stap die je zet. Neem de tijd om de schoonheid van de heuvels en dalen in je op te nemen en beloon jezelf achteraf met een diner bij Restaurant Puur van Hotel Klein Zwitserland. Bewonder het uitzicht vanaf het terras en je begrijpt direct waar de naam van het hotel vandaan komt.

Restaurant Puur heeft een klassiek interieur. Misschien niet de eerste plek waar je aan denkt om een avondje uit eten te gaan, maar laat mij je overtuigen om van deze keuken te gaan genieten. ‘Puur’ denkt de lading van alles wat je op je bord krijgt. Alles is huisgemaakt, met de mooiste ingrediënten uit de streek (en soms van wat verder weg). Schilderijtjes op je bord en pure smaken, aangepast aan het seizoen. Laat je verleiden tot het verrassingsmenu en ontdek de specialiteiten van het huis. Een klein tipje van de sluier: ossenhaas gegaard op een bedje van hooi en een meringuekorst met zeezout… Maak gerust een flinke wandeling vooraf om je eetlust op te wekken, hier wil je alles proeven!

Restaurant Puur – Grensweg 11, Slenaken
Wandelroute: Slenaken & Hoogcruts Gulpen-Wittem 5,9 km
Tip: Haal voorafgaand aan je wandeling wat lekkers voor onderweg bij Bakkerij Vermeeren, bekend om de lekkerste vlaai van Zuid-Limburg.
Blijven slapen in de buurt: Op slechts enkele kilometers van Slenaken ligt het dorpje Noorbeek met Maison Village, een hotel met een knipoog. 4 Stijlvolle en luxe kamers in het voormalige stadhuis.

Lonkt Limburg naar jou?

Zin gekregen in een vakantie in Limburg? Om de paden op te gaan, in de mooiste landschappen te staan? Om te ontdekken wat de streek voor lekkers te bieden heeft?

In dit boek vind je de allerleukste tips!

Overzicht