Stadsplattegrond Maastricht

Offline in de stad
Stedentrip: Digitale detox in Maastricht

Stadsplattegrond Maastricht

Behoefte aan een digitale detox? Ontdek hoe leuk een stedentrip is zonder online te zijn! Tijdens een midweekend Maastricht ontdekken we offline de stad en nu willen we niet anders meer.

Om eerlijk te zijn is een stad niet het eerste waar ik aan denk bij een digitale detox. Eerder aan een hutje op de hei. Een plek waar er geen WiFi en geen bereik is. Ergens boven op een berg ver van de bewoonde wereld. Om een digitale detox in de stad te plannen zou nooit bij me zijn opgekomen, als ik niet was uitgedaagd door Maastricht Marketing.

Mijn offline bezoek staat doordeweeks gepland, zodat ik niet alleen de rust van het ‘offline zijn’ ervaar, maar ook de stad op een rustiger moment van de week meemaak. Er wordt een Midweekend Maastricht voor me geboekt met activiteiten die je als midweekend gast als extra bij je boeking krijgt. Leuk en spannend!

Offline in de stad: ‘terug in de tijd’

Wanneer ik op maandagochtend vroeg in de auto stap om samen met tienerdochter naar Maastricht te rijden, gebruik ik voor de laatste keer mijn telefoon om het adres in de navigatie te zetten. Daarna gaat ie uit. Niet zonder slag of stoot hoor, dochterlief moppert dat een héle dag zonder telefoon echt wel heel lang is… en dan moéten we ook nog beginnen met yoga. Pfffff…

We hebben beiden geen ervaring met yoga en beginnen dan ook een tikkeltje nerveus aan onze dag in de stad. Wanneer je een Midweekend Maastricht boekt, kun je elke maandagochtend gratis deelnemen aan een yoga sessie in het Dinghuis (Maastricht Visitor Center). Door het mooie weer wordt de yoga verplaatst naar het Stadspark, waar we onder de bomen en begeleid door een heerlijke bries kennismaken met Yin yoga. Hoewel ik in eerste instantie bang ben alleen maar bezig te zijn met mijn omgeving en dochter, vergeet ik binnen een paar minuten alles om me heen. Wonder boven wonder kunnen we ons allebei overgeven aan het moment en ontspannen we zo dat dochterlief na afloop zegt: ‘ik voelde me langzaam wegzweven’.

Beter kunnen we onze digitale detox niet beginnen. Door de yoga volledig ontspannen is het makkelijker onze smartphones te vergeten. We worden er wel akelig bewust van hoe vaak we naar de telefoon willen grijpen, zelfs al zijn we nog maar kort in de stad. Bij het leuke KAFETHÉA krijgen we de laatste instructies voor ons bezoek. In stijl, met het programma in een notitieboek en een Instax camera om foto’s te maken.

Dat eerste uur op pad in de stad is een grote confrontatie met het offline zijn en de beperkingen:

  • We worden om 12.30 uur verwacht voor de lunch bij Stadscafé Lure, maar hoe weten we hoe laat het is? We gebruiken beiden onze telefoon ook als horloge.
  • In ons programma staat alleen maar de naam van het café, hoe komen we er zonder Google Maps?
  •  Voor Bijzonder Plekje kijk ik altijd in beelden om te kunnen delen via social media.  Ik mis het delen van al het moois wat ik zie onderweg en dat is in Maastricht veel.
  • Sinds de komst van de digitale camera’s en het fotograferen met je smartphone schiet ik maar raak. Met de Instax camera hebben we maar één kans om het juiste beeld te schieten.

De voordelen van een digitale detox in de stad

Toch went het heel snel om niet voor alles naar je smartphone te grijpen en beter nog: het blijkt heerlijk. Ik vind het echt een verademing. Ineens is er weer ruimte om echt te genieten, voelen, proeven en beleven! Al heel snel ontdek ik de voordelen van onze digitale detox:

  • Het is zo fijn om samen te zijn met tienerdochter zonder telefoon. Even echt aandacht voor elkaar zonder continue afleiding en prikkels van de online wereld.
  • We worden ons heel bewust van onze verslaving, zo vaak grijpen we mis (nu 2 weken verder, pak ik nog altijd minder mijn telefoon).
  • Tijdens onze zoektocht naar de verschillende adressen ontstaan korte, leuke gesprekken met de ‘locals’. Even de weg vragen resulteert in het ontvangen van extra tips voor ons bezoek. Wanneer ik bij Stadscafé Lure naar de tijd vraag, ontstaat een leuk gesprek en vertelt de gastvrouw over de oude stadsmuren die om de hoek liggen en charmante straatjes die we anders niet bezocht hadden. Er is weer tijd voor contact!
  • Doordat we maar 1 foto kunnen maken met de Instax camera (i.p.v. 10 en dan de beste bewaren) gaan we heel bewust kijken naar de omgeving.
  •  Door niet te hoeven delen, delen, delen, kan ik intenser genieten en ervaar ik rust om echt in het moment te zijn!
  • Er is weer ruimte om echt te ontdekken. Omdat we niet als een gek van hotspot naar hotspot rennen, die we online gespot hebben, zwerven we op ons gemak door de stad en zien wel waar we terecht komen.

Midweekend programma Maastricht

Om ons niet helemaal aan ons lot over te laten in de stad, en omdat we Maastricht doordeweeks bezoeken, is er een programma voor ons samen gesteld met de mogelijkheden van de Midweekend Maastricht Pas:

Starten met Yin yoga in het stadspark – gratis te volgen, elke maandag om 09.30 uur in het Dinghuis.

Een proeverij bij DARQ, een plek waar je als chocoladeliefhebber niet aan voorbij mag gaan. Tijdens ons spontane bezoek aan DARQ worden we lekker gemaakt met een enthousiast verhaal over echte en eerlijke chocolade, over duurzaamheid en kwaliteit (de Q in DARQ staat voor Quality). Wanneer we tijdens een proeverij de chocolade op ons tong voelen smelten, beweert dochterlief ‘de hemel op haar tong’ te proeven.

DARQ – Maastrichter Smedenstraat 2, Maastricht

Aansluitend lunch bij Stadscafé Lure, waar we ons echt in het buitenland voelen. Lure ligt aan een charmant pleintje net buiten de gebaande paden. Het terras onder de bomen is een plek waar jonge en oude, lokale en internationale gasten graag aanschuiven. Dochter is voor het eerst in Maastricht en heeft zich al een paar keer verwonderd over de schoonheid van de stad en het buitenlandse karakter. Hier op het pleintje bij Lure wordt dat gevoel versterkt. Dit zijn de plekjes die je graag ontdekt!

Stadscafé Lure – Grote Looiersstraat, Maastricht

Aan het einde van de middag, nadat we op ons gemak door de stad gelopen hebben, worden we verwacht voor een make-up sessie bij Visavie in een monumentaal pand aan het Sint Servaasklooster. Visavie is onderdeel van Servaas, the beauty concept. In de ‘make-up studio’ kun je terecht voor workshops of bijvoorbeeld een feestelijke avondmake-up. Een moeder-dochter workshop is slechts een van de workshops die Fabienne en Myra geven om een stralender versie van jezelf tevoorschijn te toveren. Dat toveren werkt: het ‘moet-dit-echt-mama?’ verstomt snel als we in de spiegel kijken. Onder het genot van een hapje en een drankje worden we in de watten gelegd, om een uur later prachtig opgemaakt weer buiten te staan, klaar voor het diner.

Visavie – Sint Servaasklooster 41, Maastricht

Voor het diner worden op het mooiste terras aan de Maas verwacht, bij De Mangerie, op de grens van het chique Wijck en het trendy Ceramique. Het restaurant is aangesloten bij ‘Maastricht Culinair’, een verzameling restaurants en ‘smaakmakers’ (o.a. wijnhuizen en koffiebranders) waar het gastronomisch genieten is. De Mangerie is geen hippe hotspot, eerder een klassiek restaurant, maar heeft een fantastische locatie aan de Maas en is perfect voor een avond fine wining en dining.

De Mangerie – Ruiterij 1, Maastricht

Ons Midweekend Maastricht sluiten we in stijl af bij B&B Le Rêve, aan de rand van de stad. Na een dag vol indrukken is dit de perfecte plek om tot rust te komen. De B&B ligt op een fantastische locatie, iets hoger op de heuvel met uitzicht over de glooiende akkers tot aan Maastricht. Frank en Karin hebben een monumentale schuur zelf verbouwd tot B&B met 7 kamers. Twee kamers liggen op de begane grond, de overige kamers onder de robuuste balken op de eerste verdieping.

We zijn nog net op tijd om de zonsondergang in de tuin van de B&B te bewonderen. Wanneer de lucht roze/rood kleurt, gaan de lichtjes in de stad in de verte aan. Het startsein om ook onze telefoons weer aan te zetten… Maar wil ik dat wel?

B&B Le Rêve – Bodemsweg 3a, 6225 ND Maastricht

Deze offline stedentrip leek een uitdaging en bleek zo’n fijne dat ik deze digitale detox zeker ga herhalen, waar dan ook!

Praktische informatie:

Wat? Midweekend Maastricht
Overnachten: Er zijn ruim 30 hotels aangesloten bij Midweekend Maastricht. De meeste hotels bieden een speciaal arrangement of iets extra’s voor bij je verblijf. We verbleven bij de mooie B&B Le Rêve, aan de rand van Maastricht.
Activiteiten: Bij je Midweekend arrangement zijn diverse activiteiten inbegrepen

Lees meer over de verschillende mogelijkheden voor je Midweekend Maastricht

Overzicht