Betegelde bar met hoog dak

Op ontdekking in de stad
Stedentrip: onbekend Maastricht

Betegelde bar met hoog dak

Maastricht is meer dan alleen het Vrijthof, kunst- en antiekbeurs TEFAF en het Onze-Lieve-Vrouweplein. In het kader van de Week van Nieuw Maastricht ging ik tijdens een stedentrip Maastricht op zoek naar de minder bekende plekken van de stad. Het werd een ontdekkingstocht naar bijzondere plekjes die veel kinderlijk plezier opleverden!

Schommelen, glijden en springen

Ik begon op de schommel bij Designday. Midden in een grote fabriekshal die vol stond met design hing een houten schommel. Hier kon ik natuurlijk niet voorbij lopen zonder er even op te gaan zitten! Al schommelend genoot ik van al het moois om me heen. Bij DesignDay kan je niet alleen kunst bekijken maar heb je ook persoonlijk contact met de makers; dat is waar het de organisatie van dit event om gaat. Maar ook als je alleen even wilt kijken (of schommelen natuurlijk) dan is het absoluut een aanrader om langs te gaan.

Designday – Decorfabriek Meerssenerweg 215, Maastricht

Meer design bewonderen? Je kunt in Maastricht het hele jaar door een designroute wandelen die je langs allemaal leuke plekjes in de stad brengt.

(Overnachten bij) The Social Hub

Heb je het kind in jezelf wakker geschud op de schommel en wil je meer? Loop dan langs bij The Social Hub (niet alleen voor studenten maar voor iedereen!) Hier kun je, gewoon in de lobby, trampoline springen, van een glijbaan glijden en liggend televisie kijken. Of ga zitten in een van de knusse hoekjes en geniet van het prachtige interieur van het hotel.

Als je hier toch bent, loop dan ook even door de naastgelegen – en gratis te bezoeken – Sphinxpassage in het Sphinxkwartier. 30.000 tegels met afbeeldingen van oude reclames, familieportretten en, jawel, wc-potten. De 120 meter lange passage vertelt het verhaal van de Maastrichtse keramiekindustrie op een moderne en toegankelijke manier.

Gezonde en lekkere restaurants in Maastricht

Nu nog relatief onbekend, maar vast niet voor lang, zijn deze twee nieuwe adressen in Maastricht waar je goed en gezellig kunt eten en drinken.

  • Brothbar: Opgericht door een voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige. Denk je nu: ‘dat-zal-wel-een-geitenwollensok-sfeer-hebben’? Think again! In een heerlijk lichte en frisse zaak serveren ze hier uitstekende bouillon maar ook gewoon lekkere salades of American pancakes! Lekker eten dat je gezondheid ondersteunt, dat is hun missie. Ben je op een mooie dag in Maastricht? Loop dan even door naar achteren en zoek een lekker plekje in de tuin. Brothbar Hoogbrugstraat 43A, Wijck, Maastricht
  • Brandsøn: Als je ziet dat beide chefs het logo van het restaurant op hun onderarm hebben getatoeëerd, dan weet je direct dat ze hier hart voor de zaak hebben. Een fris restaurant met een lekker terras aan de Maas waar de jonge-honden-energie die er hangt aanstekelijk werkt. Goed eten (probeer zeker de friet met parmezaan) en de rode wijn die ik hier dronk heb ik inmiddels zelf ook thuis staan. En stroomt de kinderlijke energie van de schommels en glijbanen nog door je aderen? Ga dan stiekem naar de mannen-wc, daar staat een gouden wc pot! Brandsøn Het Bat 2, Maastricht

Een goudvis als logee

Om de dag met een vrolijke kinderlijke noot af te sluiten: slaap in het Town House Hotel en huur een goudvis om je ’s nachts te vergezellen. Op een mid century modern ingerichte kamer, met plantje en vrolijke subtiele tekeningen op de muur. Hier zeggen ze liever dat je komt logeren in plaats van overnachten, en op de bar staat altijd (!) een kopje soep of een afzakkertje voor je klaar!

Town House Hotel Sint Maartenslaan 3, Maastricht

Tijd over?

Heb je iets meer tijd voor je stedentrip Maastricht? Sla dan de oude bekenden niet over en pak diner & film bij het robuuste Lumière en wip even langs bij de altijd mooie Brandweerkantine.

Lumière – Bassin 88, Maastricht
Brandweerkantine – Capucijnenstraat 21, Maastricht

Praktische info:

Slapen: Town House Hotel (op loopafstand van CS)

Lees alle tips voor je stedentrip Maastricht

Overzicht