Check in bij het Student hotel

13 tips!
Stedentrip: het Sphinxkwartier in Maastricht

Check in bij het Student hotel

Ga je een dagje naar Maastricht of maak je een stedentrip naar deze stad in het zuiden van ons land? Neem zeker de tijd voor het Sphinxkwartier, volop in ontwikkeling en hip & happening. Onze 13 tips voor een bezoek aan deze hippe wijk.

Lang geleden kookte deze buitenwijk van Maastricht over van activiteit, de industrie vierde hoogtij. Daarna was het een wijk waar iedereen met een grote boog omheen reed. Vandaag de dag draaien de radartjes weer op volle toeren. Creatieve ondernemers knappen met liefde voor het verleden de oude fabriekspanden op.

Als stralend middelpunt heeft het Sphinxkwartier het monumentale Eiffelgebouw. Rondom het Eiffelgebouw ontstaat een hippe stadswijk, met een aantal plekjes die je echt moet bezoeken. Er zijn hier zoveel leuke adresjes dat je bijna het charmante centrum van Maastricht zou vergeten.

1. Fitz Roy Urban Hotel

De Boschstraat verbindt het oude centrum van Maastricht met het hippe Sphinxkwartier. Niet zo gek dus dat hier het nieuwste hotel van Maastricht ‘Fitz Roy’ te vinden is. Met het hippe interieur is het de perfecte vertaling van ‘urban’: stadse drukte waar je helemaal zen van wordt. Boek een kamer (voor redelijke prijzen) met een kleine patio of drink een cocktail in de binnentuin of hotelbar. Op vrijdag en zondag middag is dit de place to be!

Fitz Roy Urban Hotel, Bar and Garden – Boschstraat 70, 6211 AX Maastricht

2. Piece of Cake

Vooral onder de dames is Piece of Cake een begrip in Maastricht. Deze horecagelegenheid was tot voor kort te vinden in een zijstraat van het Vrijthof. Maar ook deze jonge onderneemster heeft de stap genomen richting het Sphinxkwartier. In de Boschstraat kun je, naast taart en thee, ontbijt en lunch ook terecht voor babyshowers, verjaardagen en zelfs bruiloften. De inrichting alleen al is een kijkje waard en dan heb je het heerlijke gebak nog niet eens geproefd!

Piece of Cake – Boschstraat 60, Maastricht

3. Wonderwoud plantenwinkel

Wat je met liefde doet komt altijd goed. Mijn moeder zei het altijd al en de leuke dames van Wonderwoud bewijzen het maar weer eens. Vanuit hun gezamenlijke liefde voor ‘groen’ ontstond deze plantenwinkel inclusief eetgelegenheid. Sinds de opening gonst het in Maastricht van de positieve geluiden over hen. De dames komen naar jouw kantoor of huis om het om te toveren tot jouw eigen urban jungle. Maar ik kan me goed voorstellen dat je liever bij hen langs gaat in de Boschstraat. Kun je gelijk genieten van de lekkerste vegan koffie en cake.

Wonderwoud – Boschstraat 75a, Maastricht

4. Fronten Park in het Sphinxkwartier

Over Urban Jungle gesproken: het Frontenpark is de eigen Urban Jungle van het Sphinxkwartier. Nieuwsgierige jonge zwanen zwemmen van het Bassin dit nieuwe park in en ik kan niet anders dan hen volgen. In het donker zou ik hier geen ommetje maken maar overdag is het meer dan de moeite waard. Het industriële sfeertje samen met het nieuwe groen zorgt voor de meest fotogenieke plekjes.

5. Het Eiffelgebouw

Dit karakteristieke gebouw, ook wel de Eiffel genoemd (niet te verwarren met de Eifeltoren) was voorheen de Koninklijke Sphinx fabriek, een sanitairfabriek bestaande uit drie geschakelde gebouwen. Opvallend is het witte gebouw, met de vele ramen, tegenwoordig een rijksmonument. Een groot deel van het gebouw is nu The Social Hub. Er zijn werkplekken, er worden lofts gebouwd en er is een supermarkt te vinden.

Eiffelgebouw – Petrus Regoutplein, Maastricht

6. Sphinx passage

Grenzend aan het Eiffelgebouw ligt de Sphinx passage, een 120 meter lange passage tussen Eiffel en de Pathé bioscoop. Het is nu een permanente tentoonstelling, dagelijks geopend, gratis entree. In bijna 30.000 tegeltjes wordt de geschiedenis van Sphinx verteld. Een reis door de tijd als je door de passage loopt. Van groene badkamers tot boerenbond servies, van toiletpotten tot de Egyptische Sphinx. In de stalen vitrines die aan het plafond hangen zijn diverse serviezen en ander aardewerk te bewonderen.

Maastricht Sphinx passage – Sphinxcour, 6211 AS Maastricht

7. The Social Hub Maastricht

Onderdeel van het Eiffelgebouw is het hippe Social Hub. Met kamers voor de lange termijn verhuur en met toffe hotelkamers. Ook al ga je hier niet logeren, loop wel even een rondje over de begane grond. Zoveel inspiratie op te doen in de verschillende zithoekjes. Roze pluche fauteuils, vintage leren banken of zijn jouw favoriet de blauwe stalen strandwacht stoelen? Kijk je ogen uit!

The Social Hub – Sphinxcour 9A, Maastricht

8. Rooftopbar Bold op Eiffel

Bovenop het Eiffelgebouw kijk je ook je ogen uit. Borrelen met uitzicht over Maastricht, de Maas en het Heuvelland. Biertje in je hand of een lekkere cocktail en staren maar. Bold is een beetje stoer en ook een beetje exclusief. Niet door het interieur of door de prijzen, maar door het feit dat Bold een maximaal aantal gasten mag toelaten. Zorg dat je op tijd bent dus.

Bold Rooftopbar – Sphinxcour 9A, 6211 XZ Maastricht

9. Gedeelde Weelde

Gedeelde Weelde is een bijzonder winkelconcept, een supermarkt waarbij producenten, winkeliers en consumenten samen de winkel runnen en inspraak hebben. Voor je dagelijkse boodschappen, met een groot aanbod aan lokale en regionale producten. Vers, biologisch en goed voor de aarde is de boodschap en het doel. Brood, kaas, vleeswaren en veel lokale producten waarbij je meer leest over de herkomst en de producent/boer. Je bent niet alleen welkom voor je boodschappen, ook voor koffie, een stuk staart, een ontbijt of gezonde lunch kun je terecht bij Gedeelde Weelde.

Gedeelde Weelde – Petrus Regoutplein 2, Maastricht

10. The Commons Restaurant

Tussendoor alle indrukken op je in laten werken? Loop even binnen bij The Commons Restaurant of strijk neer op het terras. The Commons is een all day restaurant, onderdeel van The Social Hub. Gasten van het hotel genieten hier van hun ontbijt, maar ook jij kunt aanschuiven voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Op de menukaart invloeden van over de hele aardbol. Een werelds plekje.

The Commons – Sphinxcour 8, Maastricht

11. Loods 5

Een van de vestigingen van woonwinkel Loods 5 bevindt zich in een van de oudste delen van het Sphinxkwartier. Alleen al voor het pand is binnenlopen een goed idee. Veel wooninspiratie in een inspirerend gebouw met meters dikke muren en robuuste wanden waar de leidingen nog zichtbaar zijn; perfect passend bij de eerdere vestigingen van Loods 5 in industriële panden. Wooninspiratie in een inspirerende omgeving!

Loods 5 – Sphinxcour 5, Maastricht

12. Het Bassin

Midden in het Sphinx kwartier ligt het Bassin, een binnenhaven met brede kades met terrassen, historische pakhuizen en Lumière; restaurant, café en filmhuis. Het terras van Lumière is favoriet, genomineerd voor beste terras van Limburg en niet voor niets. In de zon, aan de haven, buitenlands sfeertje en uitzicht op de iconische Eiffel.

13. Muziekgieterij

Mocht je nog niet overtuigd zijn of het Sphinxkwartier wel trendy genoeg is. Laat de Muziekgieterij je dan over halen. Dit concertgebouw wordt ook wel het Paradiso van het zuiden genoemd en binnen- en buitenlandse artiesten voelen zich hier als een vis in het water. Waarschijnlijk omdat hoe hip en nieuw deze wijk dan ook mag zijn, je nog altijd de invloeden van het oude vertrouwde bourgondische Maastricht voelt en juist dat maakt het zo bijzonder!

De Muziekgieterij – Boschstraat 5, Maastricht

Wat ga je nog meer doen in Maastricht?

Lees meer op de website van bezoek Maastricht

Overzicht