Wijn proeven in Limburg, bij Domein Holset. Een wijngaard met een houten bordje met de naam van de druivensoort

Bij bruisend wijnhuis Holset
Limburg: Wijn proeven in het Heuvelland

Wijn proeven in Limburg, bij Domein Holset. Een wijngaard met een houten bordje met de naam van de druivensoort

Zuid-Limburg geeft je het gevoel in het buitenland te zijn. Door het Heuvelland, het bourgondische karakter, de zachte Limburgse taal én door de wijngaarden. Ga wijn proeven bij Domein Holset, wandel tussen de wijnranken en voel je voor even op vakantie in la douce France. Of bella Italia…

Wijngaarden in Zuid-Limburg

Tot voor kort werd er in Nederland alleen op kleine schaal wijn verbouwd, maar de laatste jaren heeft de wijnbouw een vlucht genomen. Steeds meer wijnboeren gaan van start. Geen grootschalige productie, maar wel kwalitatief goede wijnen. Wist je dat de wijnen uit Limburg zelfs een beschermde status hebben (beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en erkend zijn door de Europese Unie?

Op de heuvels in Zuid-Limburg vind je steeds meer wijngaarden, die ook vaak geopend zijn voor het publiek. Een van de bekendste is het Wijndomein St. Martinus in Vijlen waar Stan Beurskens de scepter zwaait. Zijn wijnen vallen regelmatig in de prijzen. In het Wahlwiller Wijndorp vind je de Wittener wijngaard, misschien wel de beste plek om druiven te laten groeien. De meest zuidelijke wijngaard van ons land is Wijndomein de Planck. Wij nemen je mee naar Domein Holset, waar je geniet van Limburgs lekkerste bubbels.

Voorgevel van Domein Holset, een karakteristieke gevel.

Bruisend wijnhuis Domein Holset

Wanneer je vanaf het hoogste dorpje van Nederland, Vijlen, afdaalt richting het drielandenpunt met België en Duitsland, passeer je een charmant klein dorp: Holset. Je vindt er een paar huizen, een hotel, een kerk én Domein Holset. Dit wijndomein bestaat uit een logement, wijngaarden, een wijnwinkel en proeflokaal.

De voorzijde van Domein Holset bestaat uit een authentieke Limburgse gevel, van een voormalige boerderij. De voordeur geeft je toegang tot een totaal andere wereld dan de gevel doet vermoeden. Stap binnen in een wereld van comfort, warmte, moderne architectuur en mooie wijnen. Binnen enkele meters sta je in het indrukwekkende proeflokaal, waar de metershoge stalen ramen, het authentieke balken plafond en de oude muren samen de sfeer bepalen. Robuuste houten tafels met verschillende stoelen staan uitnodigend op je te wachten.

Een tafel met verschillende stoelen en op tafel wijnglazen voor een wijnproeverijDe folder van de wijnproeverij bij Holset op tafel

Een rondleiding inclusief wijnproeverij

Maak kennis met de wijnen van Holset tijdens een rondleiding. Een van de wijnkenners van het domein neemt je mee door de wijngaarden waar de druiven groeien voor de mousserende wijnen. De eerste druivenplanten zijn in 2009 geplant, in 2014 de eerste eigen fles geopend. Leer over de verschillende druivenrassen, over wijnbouw en hoe er van de druiven de lekkere mousserende wijnen van Holset worden gemaakt.

Na afloop volgt een proeverij, waarbij je meer leert over de geuren, kleuren en smaken. In het mooie wijnlokaal ontdek je waar jouw voorkeur ligt, proef je de bubbelende wijnen en heb je het gevoel echt even helemaal weg te zijn.

Druivenranken met een houten naambordje met de tekst Souvignier grisEen glas mousserende wijn op tafel bij Domein Holset

Handig om te weten voordat je wijn gaat proeven in Limburg:

Het Heuvelland is prachtig en lonkt. Er is nog zo veel meer te ontdekken dan alleen Domein Holset. Plan gerust een nachtje of meerdere dagen en gebruik het logement van Holset als uitvalsbasis.

Rondleiding & proeverij: iedere dag om 15.00 uur en op zaterdag en zondag om 12.00 en 15.00 uur.
Aanmelden: Reserveren is niet noodzakelijk, maar om teleurstelling te voorkomen wel raadzaam. Bij meer dan 10 personen kun je ook een privé rondleiding reserveren.
Extra: breid je rondleiding uit met lekkere hapjes bij de wijnen.

Meer tips:

Mousserende wijn uit eigen wijnhuis

Overzicht