Wijngaard in het Limburgse Heuvelland

Wandelen, proeven en beleven
10 wijntips voor Zuid-Limburg

Wijngaard in het Limburgse Heuvelland

Zodra je afzakt naar het zuiden van ons land en de eerste heuvels in Zuid-Limburg komen in zicht, dan ervaar je à la minute een vakantiegevoel. Een ‘vakantie-in-het-buitenland-gevoel’ door het glooiende landschap, de Limburgse taal, de dorpjes die verspreid liggen in de heuvels, de vergezichten en de wijngaarden tegen de hellingen. Die wijngaarden vormen de basis voor tal van bijzondere wijnen, uit eigen land! Ontdek de wijnen van Zuid-Limburg aan de hand van deze 10 tips: wandelen langs wijngaarden, wijnproeverijen en de beste restaurants.

1. Picknicken in de wijngaard van Fromberg

Aan de rand van Ubachsberg ligt Wijngoed Fromberg, producent van eerlijke en heerlijke Limburgse wijnen. Als sinds 1994 wordt hier door Carmen en Marcel wijn gemaakt, inmiddels horend bij de meest toonaangevende wijnen van ons land. Je kunt de wijnen proeven op het borrelterras van Fromberg of na een rondleiding door de kelders. In de winkel van Fromberg kies je je eigen wijn, indien gewenst met een plankje met kaas en/of ham uit de streek en je zoekt een plekje op het terras. De knalrode Fiat 500 op het erf, met wijnflessen op het dak, geeft je het gevoel in Italië op een terrasje te zitten.

Dat gevoel is heerlijk, maar nog leuker is het om van je flesje wijn te genieten in de wijngaard van Fromberg. Reserveer het arrangement ‘Op pad met d’r knapzak’ en wandel vanaf de Fromberg naar de wijngaard, via Route des Vins door het Land van Kalk langs drie wijngaarden. Hoewel er geen echt pad naar de wijngaard van Fromberg loopt, mag je er toch naar toe lopen en een lekker plekje zoeken om van je picknicklunch te genieten. Mét een Fromberg wijntje en fantastisch uitzicht over de heuvels.

Wijngoed Fromberg – Breedenweg 1, 6367 JN Voerendaal

2. Wijnrestaurant op het Land

Heb je tijdens de picknick in de wijngaard ervaren hoe bijzonder de omgeving is? Reserveer dan ook een plekje bij dit bijzondere culinaire concept: pop-up Wijnrestaurant op het Land. Een gouden combinatie van lunchen en dineren op de meest unieke locaties die je maar kunt bedenken, elk jaar anders. Het uitzicht is fenomenaal, de wijn en spijs combinaties dragen bij aan het ultieme genieten.

Op de kaart staan wijnen uit de regio, van wijndomeinen waar Annaline (van Mes Amis) trots op is, geserveerd met gerechten uit de streek waaronder Limburgse forel, kazen van Tom Miesen en brood van Bakkerij Frassen uit Epen. Kies je voor het St. Martinus prestige menu dan drink je alleen de wijnen van St. Martinus, waaronder het Pareltje van Annaline en Cuvée Patriek. Zeker proeven!

Wijnrestaurant op het Land – elk jaar andere locatie

3. Wijn proeven bij St. Martinus

Wil je graag weten waar die verrukkelijke wijnen van Wijnrestaurant op het Land vandaan komen? Boek een rondleiding bij Wijngaard St. Martinus. Eigenaar Stan Beurskens is een van de bekendste oenologen van Nederland. Zijn wijngaard is een van de meest innovatie en duurzame wijngaarden. Door nieuwe rassen zijn bestrijdingsmiddelen nauwelijks nodig. De kelders waarin de druiven worden verwerkt zijn energieneutraal. Tijdens een rondleiding word je meegenomen naar de kelders en de wijngaard in, voor een indrukwekkend verhaal. Dat verhaal is pas af als je de wijnen ook hebt geproefd. In het moderne proeflokaal met panorama uitzicht op de heuvels of bij mooi weer aan de rand van de wijngaard, met je voeten in het gras en in je hand een glas.

Ook zonder rondleiding ben je welkom om te komen proeven of kopen. Tijdens een proeverij kies je drie wijnen van de kaart, eventueel vergezeld door kaas, charcuterie of een broodplankje.

Wijngaard St. Martinus – Rott 21a, 6294 NL Vijlen

4. Rondleiding en proeverij bij Domein Holset

Naast de wijnen van St. Martinus moet je ook zeker een rondleiding en proeverij bij Domein Holset reserveren. Dit wijndomein maakt namelijk alleen mousserende wijnen, pareltjes! De locatie is uniek, net als het pand, de sfeer en het uitzicht. Tel daarbij de wijn en je weet ‘hier moet je zijn’.

Domein Holset – Holset 34-36, 6295 NC Lemiers

5. Wijngaardenwandeling Noorbeek

De wijngaardenwandeling bij Noorbeek is een reis langs Zuid-Limburgse wijn. Je start de wandeling van 8 km midden in het dorp Noorbeek, een van de zuidelijkst gelegen dorpen van ons land. Het dorp heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als wijndorp, je vindt hier op de omliggende heuvels maar liefst zeven wijngaarden. De route is goed bewegwijzerd met bordjes met druiventrossen en bij de wijngaarden staan mooie informatieborden. Op afspraak zijn er proeverijen en rondleidingen in de wijngaarden mogelijk. Wandel van wijngaard Op gen Heugde en Mheerelindje tot Noordal, Asberg en Bergenhoezeberg. Die laatste ligt op de hellingen van het gehucht Bergenhuizen met idyllische huizen en straatjes. Heel charmant!

Bekijk alle wijnroutes bij Visit Zuid-Limburg

6. Dineren bij Herberg Sint Brigida

Na je wijngaardwandeling rondom Noorbeek ben je natuurlijk nieuwsgierig geworden naar de smaak van de wijnen. Stop daarom in hartje Noorbeek bij Herberg Sint Brigida, al ruim 70 jaar een ontmoetingsplek. In die 70 jaar is er aan het interieur nauwelijks iets verandert. Loop binnen en je stapt even terug in de tijd. Of strijk neer op het terras aan de voorzijde van de herberg, waar je je in Frankrijk waant. Nog romantisch ook, onder de kroonluchters die het terras een feeërieke sfeer geven.

Wees gerust, de gerechten op de kaart zijn wel helemaal van deze tijd en zeer smakelijk. Chefkok Frans is niet voor niets tot in de verre omgeving bekend. Zijn vrouw en gastvrouw Brigitte zorgt er voor dat iedereen zich thuisvoelt in hun huiskamer.

Herberg Sint Brigida – Dorpstraat 36, 6255 AN Noorbeek

7. Overnachten op een wijndomein

Ontwaken aan de rand van een wijngaard, dat klinkt alsof je ergens in Zuid-Europa verblijft. Het kan ook in Nederland! In het uiterste zuiden van ons land ligt het gehucht Holset, met midden in het dorpje Domein Holset; een bruisend wijnhuis en logement. Een kleinschalige bed and breakfast met eigen wijngaard of is het een wijndomein met bed and breakfast? Hoe dan ook, hier logeer je aan de rand van de wijngaard met fantastisch uitzicht over het glooiende landschap.

Domein Holset heeft prachtige B&B kamers, unieke kamers elk in een ander thema. Voor de gasten is er een gemeenschappelijke woonkamer met zithoek, lange eettafel en honesty bar. Het ***ontbijt wordt ‘s morgens geserveerd in de ‘wijnwinkel’, met elke dag een andere verrassing op je bord.

Domein Holset – Holset 34-36, 6295 NC Lemiers

8. Lekkers voor bij de wijn?

Wil je op een centrale plek Limburgse wijn inkopen samen met regionaal lekkers? Bij de Eyserhalte moet je zijn! De wijnen van o.a. Fromberg, St. Martinus, Holset en Domein Aldenborgh zijn hier te koop. Samen met huisgemaakte confiture, chutneys, sausen en kruiden. Proef kazen, hammen en andere delicatessen en neem lekkers mee voor een genietmomentje thuis.

De Eyserhalte – Wittemerweg 2, 6287AB Eys

9. Druiven plukken

Elk jaar als het oogsttijd is, ben je van harte welkom om te komen helpen in de wijngaarden. Als wijnliefhebber moet je dat eens in je leven gedaan hebben. Een dag of meerdere dagen druiven plukken, sappige trossen oogsten waarvan je later geniet in de vorm van een goed glas wijn. Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd tijdens de plukdagen. Informeer bij de verschillende wijndomeinen waar je kunt helpen een bijdrage leveren aan de Limburgse wijnen.

10. Wijnrestaurant Mes Amis

Het pop-up Wijnrestaurant op het Land staat slechts enkele weken per jaar in de wijngaard. Wil je toch genieten van de kookkunsten van de chef-kok van het Wijnrestaurant in combinatie met bijpassende wijnen? Reserveer een tafeltje bij wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht, waar wordt gekookt naar de wijn. Gastvrouw Annaline en haar zoon Patriek weten de beste wijnen uit Zuid-Limburg te combineren met gerechten van producten uit de streek. Een culinaire beleving in het meest gastvrije restaurant van Maastricht.

Mes Amis – Tongersestraat 5, 6211 LL Maastricht

Meer weten en lezen over Zuid-Limburg?

Zuid-Limburg lonkt! Niet alleen tijdens de oogsttijd in het najaar, maar het hele jaar door.

Overzicht