Drijvend huisje in een meer in Zweden

Voor op je bucketlist
Zweden: 10x bijzonder overnachten in de natuur

Drijvend huisje in een meer in Zweden

Wanneer je rust en ruimte zoekt, dan is Zweden the place to be. Ontdek deze unieke accommodaties, van boomhotel tot glazen cabin. Stuk voor stuk plekjes voor op je bucketlist. 10x bijzonder overnachten in de natuur in Zweden:

1. Slapen in een design boomhut in Zweeds Lapland

Het Treehotel in het noorden van Zweden, in Zweeds Lapland, is een one in a lifetime experience. Een bucketlist bestemming. Omringd door dennenbossen vind je hier een paar unieke slaapplekken, van vogelnest tot spiegel boomhut. De accommodaties hangen 4 tot 10 meter boven de grond, sommige zijn onzichtbaar door het bijzondere ontwerp. Kies je voor de Bird’s nest, de Mirrorcube of probeer je ze allemaal?

(foto: Tina Stafrén)

2. Dromen tussen de bomen in Noord-Zweden

Wanneer je toch in het noorden van Zweden bent, combineer je bezoek aan het Treehotel dan met een verblijf bij de Granö Beckasin Lodge. Aan de rand van de Umeriver liggen, verstopt tussen de bomen, een aantal luxe boomhutten met fantastisch uitzicht op de natuur. Kanoën, raften, het noorderlicht spotten of eindeloze (sneeuw-)wandelingen maken; je verblijf hier is een droom!

(foto’s: Bea Holmberg)

3. Slapen in een glazen huis

Dit plekje is een van de meest besproken plekjes van afgelopen jaren: de 72-hour Cabin. De cabins staan op meerdere unieke locaties en zijn ontworpen door een architect. Ze zijn oorspronkelijk ontworpen om te kijken wat 72 uur in de natuur met je doen. Zonder WiFi, zonder prikkels, zonder stress. Omringd door de Zweedse natuur en de stilte. Fantastisch toch?!

(foto: Anna-Lena Lundqvist)

4. Duurzaam overnachten in Halland

Je hebt bijzonder en bijzonder. Stedsans in the Woods in Halland valt in de categorie heel bijzonder. Midden in de bossen in Zuid-Zweden vind je ‘wild outdoor retreat’ en restaurant Stedsans. Gestart door de sterrenchefs Mette Helbæk en Flemming Hansen, die Kopenhagen en hun hectische leven daar achterlieten voor de rust en de natuur bij Stedsans. Nu leven en werken ze bijna volledig zelfvoorzienend. Moestuinen, kruiden en eetbare planten uit het bos verschijnen op je bord, samen met vlees- en zuivelproducten uit de directe omgeving. Alles wordt gekookt op open vuur. Na een verrukkelijk diner blijf je slapen in een van de cabins met grote glazen gevels.

(foto: Martin Edström)

5. Futuristische spa in Zweeds Lapland

Arctic Bath is door National Geographic genoemd als een van ‘s werelds beste nieuwe hotels vanwege de “adembenemende en briljante” architectuur. Oordeel zelf: best uniek toch?! Misschien herken je de hand van de architect: Bertil Harström heeft ook het ontwerp van het Treehotel op zijn naam staan. Kom tot rust in Zweeds Lapland, in een van de warme en koude baden in de spa. Overnacht in een van de stijlvol ingerichte hutten, naar wens op het land of boven water. Door de natuurlijke en duurzame materialen én door het ontwerp gaat dit plekje op in de omgeving. Hier ben je een met de natuur.

(foto: Anders Blomqvist)

6. Op een onbewoond eiland

Wil je het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn? Boek een verblijf bij KABIN, een eiland in het meer van Fjärden, 2,5 uur ten noorden van Stockholm. Je hebt het eiland voor jezelf. Er is niets anders dan de natuur om je af te leiden. Torenhoge pijnbomen, kabbelend water en je eigen hutje. Ga zwemmen in het meer, een rondje kanoën om het eiland, genieten bij het kampvuur, samen naar de sterren staren en totaal onthaasten.

(foto’s: Martin Edström)

7. Glamping bij de Sámi

In het noorden van Zweden ligt Zweeds Lapland, het leefgebied van de Sámi. Je kunt een paar dagen te gast zijn bij een lokale Sámi-familie door een verblijf te reserveren bij Sápmi Nature Camp. Het bekroonde kamp bestaat uit Lavvu-tenten, ingericht met comfortabele bedden en kachels. Maak kennis met dit werelderfgoedgebied en leef een paar dagen volgens eeuwenoude tradities en gebruiken.

(foto: Lennart Pittja)

8. Back-to-basic hutten

‘Naturbyn’ betekent letterlijk natuurdorp in het Zweeds. In dit natuurdorp staan hutten, eenvoudig van stuk, maar je verblijf hier is een onvergetelijke ervaring. Onbetaalbaar! Deze plek biedt een back-to-basic ervaring waarbij je leeft en ademt met de omringende natuur. Kies voor een hut op het land, in de bomen of drijvend in het meer. Ga vissen, wandelen, kanoën en een sauna pikken. Hier hoor je niets anders dan het geluid van de natuur.

(foto: Martin Edström)

9. Schuilen in de natuur

ArkNat combineert natuur en architectuur. De diverse schuilplaatsen zijn ontworpen door Scandinavische architectuur studenten, die jaarlijks uitgedaagd worden om op een andere manier natuur en architectuur te verbinden. Er staan verschillende kunst-/bouwwerken opgesteld in de natuur van de Höga Kustenleden, aan de Botnische Golf. Ze zijn te voet bereikbaar en stuk voor stuk uniek!

(foto: Martin Edström)

10. Slapen in een minimalistische design hut

Yoga, meditatie, slow travel; de Zweedse architect Hanna Michelson heeft een minimalistische hut ontworpen van twee verdiepingen, perfect voor een yoga of meditatie sessie. De lichte basis is alleen al rustgevend, het uitzicht vanaf de tweede verdieping doet de rest. Kijk uit over beboste heuvels en de rivier Ljusnan, adem de frisse lucht in en kom tot rust.

(foto: Martin Edström)

Meer lezen en ontdekken over Zweden?

Wil je graag meer tips voor op je bucketlist Zweden?

Overzicht