Glaasje wijn met zicht op de groene heuvels

Genieten in het Heuvelland
Zuid-Limburg: de lekkerste adressen en restaurants

Glaasje wijn met zicht op de groene heuvels

Of je nu per scooter, auto of fiets de Mergelland route volgt, een mooie wandeling maakt langs de Geul of een paar dagen in het Limburgse Heuvelland verblijft; niets leuker en fijner dan een tussenstop bij een mooie plek. Daarom, de leukste, mooiste en lekkerste plekken van Zuid-Limburg voor je geselecteerd.

Tip 1. Loods81 in Margraten

Loods81 is een van mijn favoriete plekjes in Zuid-Limburg. De ‘loods’ ligt in Margraten, het is zo’n plekje die je het liefst dicht bij huis ook hebt. Stap binnen in een wereld van delicatessen, waar hammen liggen, kazen opgestapeld wachten, taarten je aanstaren en een vitrine vol lekkers voor thuis wacht. Taart, borrel, lunch of diner; schuif aan voor het vele lekkers.

Loods81 – Rijksweg 81, 6269 AB Margraten

Tip 2. Herberg De Smidse in Epen

Een van de meest authentieke plekjes in het Heuvelland is Herberg De Smidse in Epen, een begrip onder wandelaars. De herberg is namelijk ‘wandelschoen- en rugzakvriendelijk’. Je mag hier ook op een regenachtige dag met je ‘modderschoenen’ binnen stappen. Voor een bourgondische lunch, een stuk Limburgse vlaai of een borreltje. Het terras van De Smidse is een van de meest zonnige plekjes van ons land.

Herberg de Smidse – Molenweg 9, 6285 NJ Epen

Tip 3. Restaurant Gerardushoeve in Epen

De Gerardushoeve in Epen heeft het allermooiste uitzicht van Zuid-Limburg. Vanaf het terras kijk je uit over het heuvelland. Of je nu komt voor koffie met vlaai (!), een lunch tijdens je wandeling of voor het diner, de Gerardushoeve is een goed idee. Is het geen terrasweer, geen nood. Hoewel de authentieke buitenkant anders doet vermoeden, vind je binnen een verrassend warm en sfeervol interieur, met prijswinnend design.

Restaurant Gerardushoeve – Julianastraat 23, 6285 AH Epen

Tip 4. Wijngaard St. Martinus in Vijlen

Wijndomein St. Martinus, de beste wijngaard van Nederland, ligt in de heuvels bij Vijlen. Bijna onzichtbaar vanaf de straat vind je hier een modern proeflokaal en duurzame wijnkelders. Reserveer een rondleiding en een proeverij (of alleen een proeverij) en proef de wijnen van Stan Beurskens, Nederlands bekendste oenoloog. Kopen voor thuis kan natuurlijk ook!

Wijndomein St. Martinus – Rott 21a, 6294 NL Vijlen

Tip 5. Herberg Sint Brigida in Noorbeek

Wanneer je bij Sint Brigida neerstrijkt, voel je je thuis. De oude herberg heeft een gezellig terras aan de straatkant, met kroonluchters voor een feeërieke sfeer in de avond. In de herberg heeft de tijd stil gestaan. Alleen in de keuken niet. Chefkok Frans zorgt elke dag voor de zon op tafel en doet niets liever dan jou laten genieten. Ga het proeven!

Herberg Sint Brigida – Dorpstraat 36, 6255 AN Noorbeek

Tip 6. Boscafé ‘t Hijgend Hert in Vijlen

De enige berghut in Nederland, hoe klinkt dat? ‘t Hijgend Hert is een begrip, een pleisterplaats. Een tussenstop tijdens een wandeling door het Vijlenerbos of een bestemming op zich. Het is hier altijd gezellig druk, op het terras of bij de haard in het boscafé. Op de kaart veel regionaal lekkers en een eigen bier; ‘t Hertje.

Boscafé ‘t Hijgend Hert – Harles 23, 6294 NG  Vijlen

Tip 7. Burgemeester Quicx, Coffee & More

Burgemeester Quicx, Coffee & More ligt net buiten Valkenburg, in de kasteelhoeve bij Château St. Gerlach. Voor een stijlvolle koffie (met de grootste koek ooit bij je koffie) of een smakelijke lunch in een historische setting.

Burgemeester Quicx, Coffee & More – Sint Gerlach 17, 6301 JA Valkenburg

Tip 8. Restaurant PUUR in Slenaken

Voor een avond gezellig dineren ga je naar restaurant PUUR in Slenaken. Het restaurant van hotel Klein Zwitserland heeft een uitstekende naam. Het uiterlijk is klassiek, de kaart allerminst. De chef-kok zorgt ervoor dat je avond een culinair avontuur is.

Restaurant PUUR in hotel Klein Zwitserland – Grensweg 11, 6277 NA Slenaken

Tip 9. Gasterij de Koffiemolen in Valkenburg

Gasterij de Koffiemolen ligt in hartje Valkenburg. Een plekje om je hart aan te verliezen. Én je ogen uit te kijken! Brocante, vintage, servies, schilderijen; de oude watermolen staat voller dan vol en alles waar een prijskaartje aan hangt, is te koop. Het terras is leuk, maar eigenlijk is het binnen nog leuker! Stop hier, naast het interieur, voor de koffie, een gezond ontbijt, smakelijke smoothie, lunch, gebak en huisgemaakte lekkernijen.

Gasterij de Koffiemolen – Sint Pieterstraat 4, 6301 DR Valkenburg

Tip 10. Bij Pauls in Wijlre

Voor ijs en spijs is Pauls een begrip in de weide omgeving! Zoek een plekje op het zonnige terras of binnen in de prachtig gerenoveerde hoeve, die verdeeld is in verschillende kamers. Warm, sfeervol en gezellig. Het wordt moeilijk kiezen uit de lekkere taartjes uit de vitrine, huisgemaakte vlaai van Leonie. Hou een plekje over voor een ijsje als je weggaat.

Pauls IJs & Spijs – Klapstraat 2, 6321 RA Wijlre

Tip 11. De Eyserhalte in Eys

Wanneer je een aantal van bovenstaande tips hebt bezocht, dan weet je hoeveel lekkers er in Zuid-Limburg te proeven is. De Eyserhalte is een delicatessenwinkel, waar je veel van dit lekkers kunt kopen. Een verplichte stop dus tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg. Voor culinaire cadeau’s en smakelijke herinneringen voor thuis.

De Eyserhalte – Wittemerweg 2, 6287AB Eys

Vooraanzicht van lunchwinkel en delicatessenzaak de Eyserhalte. Een witte gevel met rode deuren en terras ervoor.

Tip 12. Domein Holset in Holset

Domein Holset is een bruisend wijnhuis, wat niets anders betekent dan dat hier bruisende wijnen worden gemaakt en verkocht. Omdat het leven gevierd moet worden met bubbels, moet je dus eigenlijk wel even naar Holset. Je kunt deelnemen aan een rondleiding door de wijngaard met aansluitend een proeverij van mousserende wijnen. Zalig! Bubbels kopen voor thuis kan ook in de wijnwinkel.

Domein Holset – Holset 34-36, 6295 NC Lemiers

Gebouw met grote ramen, een trap ervoor met gras

Tip 13. Wijnrestaurant op het Land

Deze tip is een tijdelijke tip. Maar wel eentje om te onthouden! Jaarlijks strijkt Wijnrestaurant op het Land neer op een unieke plek. Aan de rand van een wijngaard, midden in een wijngaard, met uitzicht op een wijngaard… Het pop-up restaurant is een samenwerking tussen wijnrestaurant Mes Amis uit Maastricht en wijngaard St. Martinus. Elk jaar wordt er een nieuwe locatie gezocht waar het enkele weken genieten is van culinaire gerechten in combinatie met de beste wijnen van Zuid-Limburg.

Wijnrestaurant op het Land – elk jaar een andere locatie

Lees alle tips voor Zuid-Limburg

Overzicht