Het dorp Obernai van een afstand

Met 5 culinaire tips en 1 om uit te buiken
Frankrijk: de eigentijdse Elzas

Het dorp Obernai van een afstand

De Elzas is niet, zoals velen denken, stoffig en oubollig maar retro en hip. Wil je dat ontdekken en de Elzas-smaak te pakken krijgen? Volg dan deze 5 culinaire Elzas tips.

We dekken onze tafels met retro servies, cd’s verruilen we voor lp’s en bloemetjesjurken zijn weer helemaal hip. Geen beter moment dus om de Elzas, met haar ietwat suffe imago, een nieuwe kans te geven. Want dat verdient deze regio! Het is natuurlijk niet voor niets dat Duitsland en Frankrijk eeuwenlang uit alle macht hebben geprobeerd zich dit gebied toe te eigenen. Er is namelijk nogal wat om voor te strijden; prachtige natuur, heerlijke steden en natuurlijk een culinair erfgoed waar je u tegen zegt. De Elzas heeft door haar bewogen geschiedenis niet een typisch Franse of karakteristieke Duitse cultuur. Dat zie je en dat proef je. Ze heeft moeten geven en nemen maar dat betekent niet dat ze wil weten van water bij de wijn! Je vindt hier een typische Elzas cultuur; niet oubollig en stoffig, maar antiek en retro met een randje design.

Verblijf bij het 5 Terres Hotel & Spa

Over design gesproken….Het allerbeste en mooiste hotel waar je kunt verblijven tijdens je ontdekkingstocht door de Elzas is het 5 Terres Hotel & Spa in het kleine plaatsje Barr. Barr ligt centraal tussen Straatsburg en Colmar, aan de idyllische wijnroute door de heuvels. Een ideale uitvalsbasis waar je met alle plezier aan het einde van de dag terugkeert. Dat heeft alles te maken met de perfecte mix tussen het oude klassieke gebouw, de warme design inrichting en de heerlijke wellness & spa, verscholen in de gewelven onder het hotel. Het is dat een blik op het kleurrijke dorpsplein je erg nieuwsgierig maakt naar de rest van de Elzas. Dat is weliswaar een hele goede, maar ook echt de enige reden waarom je het hotel zou moeten verlaten.

De lounge met comfortabele bank en fauteuilsHet pleintje met vakwerkhuizen waar hotel 5 terres aan ligt

De stad Straatsburg

Begin je ‘tour d’Alsace’ in Straatsburg. Deze stad zal gelijk bewijzen dat de Elzas niet alleen bestaat uit zuurkool etende wijnboeren in kleine vakwerkhuisjes, maar ook uit moderne regerings- en gerechtsgebouwen, hippe boetieks en vooruitstrevende jonge wijn- (dat dan weer wel) boeren. Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de Elzas cultuur en misschien ook wel de beste manier om deze regio te ontdekken. Daarom deze vijf culinaire tips waardoor je zeker de smaak te pakken krijgt!

Vakwerkhuizen in de straten van Straatsburg

1. Restaurant Les Chauvins

Dit kleine restaurant, verstopt in de kronkelige straatjes van Straatsburg, is de moeite van het zoeken waard. Vader en zoon runnen het met een bruisend enthousiasme! Lokale traditionele producten verwerken ze op een hippe manier en worden geserveerd in kleine hapjes om te delen. Ideaal want eigenlijk wil je alles proeven!

Karakteristieke wijnglazen uit de Elzas, met een groene voetEen bord met zuurkool met daarboven zalm en glazen wijn ernaast

2. Wijnhuis Joseph Cattin

Eén van de oudste en grootste wijnhuizen uit de Elzas, maar zeker niet ouderwets! Eeuwenlang heeft iedere generatie een modern laagje toegevoegd aan het familiebedrijf. Nu is het de beurt aan Jacques en Anaïs Cattin. En waar in Frankrijk eigenlijk alles een beetje scheef hangt en met de Franse slag gebeurt, zie je aan de strakke lijnen in hun wijngaarden hoe serieus Jacques en Anaïs hun werk nemen. Ontdek deze wijngaarden en de omliggende dorpjes met de Segway! Doe dit wel voordat je gaat proeven want de wijnen zijn zo goed, het blijft zeker niet bij één slokje, glaasje of misschien wel flesje…

Wijndomeinen bezoeken per segway in de Elzas

3. Restaurant Quai 21

Dit restaurant in Petit Venice, het kleurrijke hart van Colmar, is een must voor de echte Bourgondiër. Niet alleen de stijlvolle inrichting met steen, hout en nachtblauw maar ook de gerechten zijn een lust voor het oog. De pasta doet je denken aan Italië totdat de wijngaardslakken je terugbrengen naar de Elzas. Hier staat een chef met lef!

Vakwerkhuizen met blauwe luikjes voor de raampjes met vitrage, een zalmkleurige gevel en een gele gevel Geschilderde bloemen op een metalen deur Een krijtbordje met een aanduiding voor het terras

4. Zeyssolf Winery

In deze gezellige wijnkelder borrelt en bruist het. Dat zou de fermentatie van de net geoogste druiven in de antieke wijnvaten kunnen zijn, of het enthousiasme van de medewerkers. Een proeflokaal, café en winkel vol lekkernijen en zelfs verschillende gîtes maken dat je hier hele dagen kunt vertoeven. En wel met het hele gezin. Want waar veel ouders hun hart vasthouden naast rijen dure flessen wijn kun je hier gerust je kinderen mee naartoe nemen. De kinderhoek vol vrolijk speelgoed en educatieve spelletjes en de relaxte sfeer zorgen voor een onbezorgd uitje voor het hele gezin.

Een zithoek met bankje en stoeltjes met bontjes eropWijn proeven, wijn flessen in houten kratten

5. Dorp Obernai

Obernai is misschien wel het meest klassieke dorp aan de wijnroute door de Elzas. Deze omgeving vraagt om traditionele kost. Ga hierheen op zondagmorgen en geniet van een café en croissant op één van de terrasjes terwijl het dorp loom wakker wordt. Geuren van zuurkool en cognac waaien voorbij en bereiden je voor op een traditionele lunch. Zet je broeksriem maar vast een gaatje losser want hier weten ze hoe ze je moeten verwennen!

Lekkere cake met op de achtergrond de kleurrijke huizen van ObernaiJorieke op een terras in de Elzas, met een stokbrood onder haar arm

Ook naar de Elzas?

De Elzas is in ieder seizoen de moeite waard! Maar in het najaar, als de druiven en de boeren nagloeien van trots en een warme zomer, is iedere proost één groot feest. Of ga rond de kerst. Want door de Duitse invloeden zijn er ruim 120 sfeervolle kerstmarkten in de Elzas. En rond Valentijnsdag is het in Straatsburg één groot liefdesfestijn met bals, festivals en concerten voor singles en lovers waar de liefde vanaf spat.

Voor meer info over de Elzas: https://www.tourisme-alsace.com/nl/

Tekst op de muur met je t'aimeEen hartje op de muur in Straatsburg

Overzicht