Bloemenveld in de ochtendzon

Romantiek op je bord
Frankrijk: bourgondisch Dordogne & Charente

Bloemenveld in de ochtendzon

Frankrijk; het land van stijlvol geklede Parisiennes. Op hoge hakken balancerend onderweg naar een rendez-vous met champagne en hors-d’óeuvres. Hun scherpe oog voor stijl en klasse is bijna jaloersmakend. Maar stiekem benijd ik de Françaises in grote bloemetjesjurken en linnen schorten nog meer. Heel gericht stappen ze in de vroege morgen over de markt met aan hun arm een tros rieten manden.

In het noorden van de Dordogne en het zuidelijke deel van de Charente is dit een alledaags plaatje. Zittend op een terras in de ochtendzon is het niet moeilijk je voor te stellen hoe deze dames vanmorgen al vroeg het stof uit hun propere huizen hebben geveegd. De luiken open hebben gegooid, en-passent hun nukkige man aansporend nu eindelijk eens het onkruid te wieden in de moestuin. Nu lopen ze met hun getrainde neus in de lucht te speuren naar de geurigste aardbeien en tomaten, de dikste kwartels, een baguette en misschien zelfs wel een verse truffel. Met volle manden gaan ze weer naar huis om diezelfde man (en de rest van de familie) te trakteren op een heerlijk lange lunch in de schaduw van de notenboom.

Wellicht wat geromantiseerd maar wat mij betreft een routine om jaloers op te zijn. De keuken bestaat hier niet uit chique haute cuisine maar is rijk van smaak en doordrenkt met tradities, waarbij al eeuwenlang kwaliteit voorop staat. Ook in de horeca vind je dit terug. Al moet je wel even weten waar je zijn moet. Want de allerlekkerste plekjes gaan vaak verscholen achter een overwoekerd muurtje of afgebladderde luiken. Heb je plannen om deze charmante regio te bezoeken, neem dan dit lijstje mee. mevrouw met drankjeJam

Markt in Perigueux

In Perigueux is er het hele jaar door markt op woensdag en zaterdag op het plein voor de kathedraal. Niet alleen voor de vele kraampjes met lekkers moet je hier zijn. Dit is ook de plek voor linnen schorten en rieten manden. In de winter is de lucht in Perigueux zwaar van de geur van verse truffels, walnoten en paté. Naar men zegt worden hier de grootste truffels gevonden en daar zijn ze trots op. De wintermarkt staat er dan ook een paar maanden lang en is een walhalla voor de echte Bourgondiër. ‘Winter in de Dordogne’ heb ik daardoor toegevoegd aan mijn reislijst!
Eten

En route in de Dordogne

Langs de weg zie je veel stalletjes en bordjes met ‘aardbeien te koop’. Dat je dit herkent uit Nederland is absoluut geen reden om eraan voorbij te rijden. Want aardbeien als deze heb je nog nooit gegeten! Gerijpt door de zon en gekweekt met zoveel liefde dat ze zelfs een beetje de vorm van een hartje hebben. Voor de liefhebbers, langs de weg vind je ook de lekkerste foie gras; een specialiteit uit deze streek.

Net als thuis, of toch niet?!

In Brantôme zit een té leuk restaurant met de naam ‘Comme a la maison’ wat zoveel betekent als ‘net als thuis’. Ze moeten hiermee de sfeer en de gastvrijheid bedoelen, want het eten is er zoveel beter dan bij mij thuis. De Franse keuken in dit gebied wordt gekenmerkt door de vele vleesgerechten. Maar het leuke aan dit restaurant is dat ze deze regionale gewoonte met groot succes ombuigen naar de mooiste vegetarische gerechten. Er is weliswaar een ingrediënt uitgehaald maar de toegevoegde creativiteit zorgt ervoor dat je ook in deze gerechten de Dordogne proeft. En niet alleen de menukaart is creatief. Binnen is het zo gezellig dat je bijna zou willen dat er een buitje over trekt.

Comme a la Maison – 13 Quai Bertin, 24310 Brantôme
HuisjeMuur (?)Bank

Verborgen parel in Rochebeaucourt

Le Locavore in Rochebeaucourt is nog zo’n pareltje. Als je een klein parkeerplaatsje ziet met daarachter een overwoekerde tuin en denkt; ‘hier kan het niet zijn’. Daar is het! Want ergens tussen de klimop en klaprozen zit een poortje naar Nathalie’s tuin. De inrichting is een gezellig allegaartje van gekleurde bistro stoeltjes, gebloemde kussens en lantaarntjes die al vroeg aangestoken worden. De Franse chansons maken het frivole gevoel helemaal compleet. Er wordt gekookt met verse lokale producten. Maar hier kom je vooral voor de sfeer.

Le Locavore – 9 Route de Périgueux, 24340 La Rochebeaucourt-et-Argentine
Bord voor grasTafeltje

Cognac, een hippe traktatie!

In de Charente mag je Cognac niet overslaan. Niet zo zeer voor het plaatsje (hoewel het best leuk is even door de oude straatjes te slenteren) maar meer voor de gelijknamige drank waar hier alles om draait. De recepten hullen zich in een wolk van geheimzinnigheid en alcohol. Om een tipje van de sluier op te lichten ga je het beste naar bar Louise. Een hippe bar waar ze van een oubollig drankje gemixt met ginger ale of koffie een hippe traktatie maken. Volg hier een cocktail workshop en je kunt thuis ook aan de slag.

Geen workshop gehad dan hier een simpele tip die ik kreeg van een knappe barman bij Cognachuis Martell. Ik heb het zelf nog niet geproefd maar ik geloof hem op zijn blauwe ogen. VSOP Cognac uit de vriezer, daarbij een cracker met gerookte zalm en je hebt een perfect zomers aperitief. Santé!
Lekkernijen

Praktische informatie:

Hoe kom je er? Transavia vliegt vanuit Rotterdam 5x per week rechtstreeks naar Bergerac in de Dordogne. Ideaal, nog geen 1,5 uur vliegen en je bent er.
Vervoer ter plekke: Huur een auto en ontdek op eigen tempo de schoonheid van het onontdekte noorden van de Dordogne en de Charente.
Meer lezen? De Dordogne en Charentes vallen onder de regio Nouvelle Aquitaine.

Meer lezen over Frankrijk? Neem een kijkje op de website van het Frans Verkeersbureau.

Al onze tips voor je vakantie in Frankrijk lees je hier

Overzicht