5 tips
Frankrijk: Vier de lente in de Lot et Garonne

De dagen lengen, de zon laat zich weer vaker zien, de vogels kwetteren dat het een lieve lust is. De lente komt eraan! Volgens Karen van vakantiedomein Boulède is de fantastische Franse streek tussen de rivieren Lot en Dordogne zo veelzijdig dat een top 5 over al het fijns dat het voorjaar er te bieden heeft eigenlijk te weinig is. Er is zoveel te beleven qua natuur, cultuur & (h)eerlijk eten. We wagen het er toch op. Geniet van deze lente top 5 voor de Lot et Garonne.

Mmm die zon! Vroeg lente in het zuiden

Het weer staat natuurlijk met stip op 1! De Lot-et-Garonne ligt diep in het zuidwesten van Frankrijk, tussen Bordeaux en Toulouse. In 2016 stond deze streek in de top 10 van de warmste departementen van Frankrijk met 40 graden op de teller. Maar ook 2017 loog er met 38 graden niet om. Groot voordeel: De lente begint hier al gauw twee tot drie weken vroeger dan in ons koude kikkerlandje. Dat betekent extra lang lentekriebels als je hier op vakantie gaat in het voorjaar!

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUwOA==

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUyOA==

Uitbundige bloesems en bloemen

De Dordogne en met name de Lot-et-Garonne staat ook bekend als de grootste fruitboomgaard van Frankrijk. Appels, peren, hazelnoten, walnoten en natuurlijk de beroemde Pruneaux d’Agen. In de lente betekent dat prachtig bebloemde heuvels van witte amandelbloesem, via lichtroze van de hazelnoten tot de dieproze bloesem van de pruimenbomen. Wandelen is een absolute must hier. En al die flower power in dat zachtglooiende landschap maakt je vanzelf blij!

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUwMg==

De leukste en lekkerste marktjes

Hou je van zelf koken tijdens je vakantie? Leef je dan uit met verse producten van de markt voor de lekkerste homemade maaltijden. Chaque jour son marché: elke dag is er wel ergens in de omgeving een ochtendmarkt met fijne streekproducten, vaak (h)eerlijk biologisch. Je treft op het marktplein de lokale boeren uit deze plattelandsstreek met al het moois dat ze met liefde, passie en heel hard werken van het land toveren. Natuurlijk is zelf koken lekker, maar deze mooie producten – frais du marché – op je bord in een kleinschalig en authentiek Frans bistrootje is ook echt vakantie!

Hou je van die échte Franse marktsfeer dan is het tussen Lot en Dordogne van eind juni tot en met begin september alle dagen feest! Bijna elk dorp heeft dan een gezellige avondmarkt – marché nocturne – waar je al dat moois van de plaatselijke boeren aan lange tafels en bij livemuziek op kunt eten.

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUyNQ==TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUyNg==

Koningen, kastelen & gewone dorpelingen

Als een soort Mont Saint-Michel in het heuvelachtige landschap torent het charmante middeleeuwse dorp Monflanquin uit boven de rest. Je krijgt direct het gevoel in ‘het echte Frankrijk’ terecht te zijn gekomen. Monflanquin is anno 1256 gesticht door Alphonse de Poitier in een tijd waarin het er keihard aan toeging tussen elkaar betwistende Franse en Engelse koningen. Zowel de Engelsen als de Fransen zorgden in de 13e en 14e eeuw voor het ontstaan van vele imposante kastelen en burchten (o.a. Biron, Bonaguil, Castelnaud) en dorpen als Monflanquin, de zogenaamde bastides. Het is een absoluut uniek historisch fenomeen dat zich concentreert in dit deel, le grand Sud-Ouest, van Frankrijk.

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUzMA==

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUzNQ==In Monflanquin vind je ook bij het Office de Tourisme een speciaal museum dat hieraan is gewijd: Le Musée des Bastides. Na een bezoek aan dit museum kijk je onder het genot van je koffie en croissant met andere ogen naar het strakke symmetrische stratenplan, de plek van de kerk op de hoek van het met arcades omgeven dorpsplein in Monflanquin, Monpazier, Villeréal, Penne d’Agenais, Pujol en vele andere mooie dorpen.

De paden op, de lanen in

Niets heerlijker dan met je neus in de wind in de lentemaanden je te goed doen aan wat kilometers sportiviteit. De Lot-et-Garonne heeft meer dan 4500 kilometer aan gemarkeerde paden voor beginnende tot en met die-hard wandelaars, paardrijliefhebbers en fiets- en mountainbikefans. Maar ook de elektrische (huur)fiets doet meer en meer zijn intrede en zo kan bijna iedereen lopend, rollend en dravend de prachtige omgeving verkennen op zijn eigen tempo! Direct vanaf vakantiedomein Boulède, dat vlakbij de bastide van Monflanquin ligt, loop je een van deze wandelingen die je langs en rondom dit middeleeuwse dorp voert.

Bonus tip: Big cities Bordeaux en Toulouse

Als je na wat sportieve kilometers nog zin hebt om te citytrippen, dan ben je aan het juiste adres. Hoewel niet direct naast de deur ben je met maximaal 2 uur rijden vanuit één van de landelijk gelegen dorpen tussen Lot en Dordogne in één van de prachtige steden Bordeaux la Belle of Toulouse, La Ville Rose. Beiden hebben een veelzijdige sfeer: zuidelijk, charmant, klassiek, hip en booming! Van fijne lunchadresjes, via het nieuwe Guggenheim van de wijn (Cité du Vin) tot culturele (fiets-)tours, voor elk wat wils.

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUxOA==

Praktische informatie:

Vervoer: Het is bijna 1100 kilometer naar Monflanquin in de Lot-et-Garonne. Vanuit Nederland gaan er dagelijks vluchten naar Bergerac en Bordeaux.
Overnachten: Net buiten Monflanquin liggen de sfeervolle en comfortabele vakantiehuizen van Rolf en Karen; vakantiedomein Le Mayne de Boulède. Op het domein staan vijf huizen, met plaats voor 2-10 personen, die samen twee zwembaden delen.
Meer tips nodig? Bovenstaande top 5 is geschreven door Karen Kommer – de Graaff, eigenaresse van Boulède. Tijdens je verblijf tipt ze je met alle plezier de mooiste, fijnste en lekkerste plekjes in de buurt.

TG90IGV0IEdhcm9ubmUgbGVudGUxMQ==

Overzicht