Brug over de rivier in Bordeaux

La Cité du Vin
Stedentrip: 24 uur in Bordeaux

Brug over de rivier in Bordeaux

Bordeaux is hip en happening! Een stedentrip bestemming die iedereen zal verrassen en verwachtingen overtreft. In 2017 door de Lonely Planet uitgeroepen tot meest aantrekkelijke stad, nummer 2 op de lijst van ‘must-see cities 2016’ van de New York Times en ‘European Best Destination 2015’. Wat mij betreft dé stad om nu te bezoeken!

Hoewel ik er slechts 24 uur had, heeft de stad me gegrepen. De historische binnenstad, de impact van de rivier La Garonne met kilometerslange boulevards waar flaneren, sporten en het leven vieren aan de orde van de dag is, het Cité du Vin, de fijne en ontspannen sfeer in de straten. Ik voelde me er thuis en niet alleen omdat Bordeaux de hoofdstad van de wijn is.

Het liefst plan je wat meer tijd voor deze stad, maar heb je net als ik maar een dag, dan mag je deze 3 tips niet missen:

1. Het historische centrum van Bordeaux – UNESCO erfgoed

Start je bezoek aan Bordeaux met een bezoek aan het centrum. In het historische hart vind je tal van monumenten, opgenomen van de werelderfgoed lijst van UNESCO. De tourist office heeft een wandeling uitgezet langs de belangrijkste momumenten. Van de Place de la Bourse en Porte Cailhau tot de St. André Kathedraal en het Grand Théatre. Wijk vooral ook af van de bestaande routes en dwaal door de oude stad, door smalle straten, van pleintje naar pleintje, boordevol terrasjes, restaurants en wijnbars.

2. La Cité du Vin

Vervolg je bezoek aan Bordeaux door langs de boulevard en de wijk Chartrons naar La Cité du Vin te lopen. Het symbool van Bordeaux. Dit nieuwe museum is niet te missen en valt van verre al op door de unieke en opvallende architectuur, die op iedereen indruk maakt. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend. Niet voor niets is het museum door National Geographic uitgeroepen tot een van de beste musea ter wereld. Het museum geeft je een andere kijk op wijn. Door de self guided audio tour (in eigen taal) te volgen leer je meer over wijngebieden over de wereld, wijn maken door de eeuwen heen en in alle culturen. Je eindigt de tour met een proeferijtje en een fantastisch uitzicht op de 8e verdieping. Een belevenis, dit museum! Luister, ruik en proef!

La Cité du Vin
(foto’s: La Cité du Vin, Anaka, XTU architects)

3. De wijk La Bastide

Steek de moderne brug Pont Chaban-Delmas over, naar de wijk La Bastide. De wijk La Bastide, aan de andere zijde van de rivier La Garonne die de stad in tweeën deelt, ziet er op het eerste gezicht misschien niet heel aantrekkelijk uit. Laat je verrassen en wandel op je gemak langs de rivier naar Darwin. Op dit voormalige kazerneterrein vind je nu een bruisend en creatief industrieel centrum. Muren vol met street art, een skate park, restaurant, een stadsboerderij, biologische winkel… Een energieke en inspirerend plek waar de hele dag door wel iets te doen is. Workshops, theatervoorstellingen, muziek optredens en creatieve locals die samen brainstormen over nieuwe plannen & ideeën, samenwerken en elkaar versterken bij hun ondernemingen.

Darwin – Quai des Queyries, Bordeaux

Bonustips:

  • Niet ver van Darwin ligt La Guinguette chez Alriq, een plekje in het groen aan de rivier, populair bij de locals. Tafels en stoeltjes in het gras, lampionnetjes… een beetje een festivalsfeertje midden in de stad. Met zicht op de rivier en de oude stad. La Guinguette chez Alriq – Quai des Queyries, Bordeaux. Geopend van mei tot september.
  • Aan het einde van de dag wandel je op je gemak langs de rivier terug naar de oude stad, die je bereikt door de Pont de Pierre over te steken. Sluit je bezoek in stijl af met een goed glas wijn bij La Ligne Rouge, aan de boulevard (20-22 quai Richelieu). Je bent niet voor niets in de stad van de wijn…

Praktische informatie:

Een paar praktische tips voor je bezoek aan Bordeaux:

Vervoer: er wordt dagelijks vanuit Nederland gevlogen op Bordeaux. Tickets met bijvoorbeeld Easyjet zijn aantrekkelijk geprijsd, waardoor Bordeaux ook een leuke bestemming is voor een weekendje weg.
Ter plekke: maak gebruik van de Bordeaux City Pass. Deze pas geeft je 24, 48 of 72 uur recht op gratis openbaar vervoer (bepaalde lijnen), een gratis city tour door de oude stad (per open bus, per treintje of een stadswandeling met gids), gratis entree voor La Cité du Vin wanneer je voor 12.00 uur gaat, gratis entree bij diverse musea en korting op tentoonstellingen, excursies. In het bijgeleverde boekje vind je alle extra’s.
Overnachten: Ik verbleef in een charmant hotelletje, aan ‘de overkant’ van de Garonne, direct bij de Pont de Pierre. Hotel les Voyageurs is een klein, karakteristiek Frans hotel met een perfecte ligging, 900 meter van de Place de la Bourse. Met een wandeling over de brug sta je in de oude stad. Het hotel heeft slechts 11 kamers, licht en keurig netjes. Op het eerste gezicht misschien geen Bijzonder Plekje, maar de prijs-kwaliteit verhouding is perfect. Daarnaast, de Française die het hotel runt is zo gastvrij en voorziet je van zoveel fijne tips: de moeite waard! Boek een comfortkamer, vanaf € 80,- per nacht.
Extra logeertip: Logeer je liever wel bij een Bijzonder Plekje: Ecolodge des Chartrons

TIP: huur een auto en combineer je verblijf in Bordeaux met bezoek aan de authentieke regio Les Landes.

Overzicht