Uitstapjes per step
Stedentrip: Parijs met (jonge) kinderen

Parijs heeft de perfecte ingrediënten voor een leuk weekend weg: niet te ver weg, mooie musea, goed winkelen, heerlijk eten en leuke activiteiten voor het hele gezin! Hieronder 3 leuke tips om te doen met kinderen in Parijs. Ook leuk als je onderweg naar je zomervakantie even een pitstop maakt in deze hoofdstad.

Elke keer als we de afgelopen jaren een vuurtoren zagen of bezochten hoorde ik vanaf de achterbank: “Kijk mam, een Eiffeltoren!”. De hoogste tijd om de echte Eiffeltoren aan de kinderen te laten zien.

1. Op pad met de step

Vooraf kreeg ik de gouden tip van een goede vriendin om een step mee te nemen. Maar schieten ze dan niet zo de drukke straten op? Zijn de stoepen niet te smal? En waar laten we die dingen in de trein? Toch maar meegenomen en het bleek een gouden greep te zijn. De kinderen vonden het geweldig, ze racen de hele stad door, worden veel minder snel moe en alle ouders weten: geen vermoeide kinderen = leukere stedentrip.

Lekker steppen is het vooral in de Jardin de Palais Royal, op het plein bij het Louvre. Eigenlijk overal zolang je maar wegblijft uit de kleine straatjes in Le Marais. De kinderen houden het er gemakkelijk de hele dag op vol!

2. De Eiffeltoren op

Uiteraard staat de Eiffeltoren als eerste op ‘t programma! Steps mogen trouwens niet mee de toren op dus je moet ze of verstoppen in de bosjes of het geluk hebben dat je van tevoren de tip krijgt om ze thuis te laten (zoals ik).

Het was ook onze eerste keer op de toren. We hadden vooraf kaartjes gekocht en konden zo doorlopen. Het uitzicht boven is fenomenaal. Je kijkt helemaal tot het Bios de Vincennes, hebt een super uitzicht op alle mooie gebouwen, bomen in herfstkleuren en als kers op de taart brak er ook nog een zonnetje door. De kinderen vonden het geweldig en vooral heel grappig dat mama niet over de glazen platen durfde te lopen waardoor je recht naar beneden kunt kijken…

Hongerig van al dat geklim gingen we daarna naar 13 Bakers Dozen, een leuke bakkerij verstopt in een steegje. Het deed me denken aan de Bakkerswinkel in Nederland, maar dan met al die Franse heerlijkheden. En vriendelijke bediening, ook een aangename afwisseling in de Franse hoofdstad. Het kan hier wel erg druk zijn (vooral op zaterdag en zondag) dus houd er rekening mee dat je misschien even moet wachten.

13 bakers dozen – 16, rue de Saint Peres, Paris

3. Jardin de Luxembourg

Getriggerd door de mooie herfstkleuren die we vanaf de Eiffeltoren zagen, besloten we naar de Jardin de Luxembourg te gaan. Dit is een park midden in Parijs bomvol leuke dingen voor de kinderen. Je kunt er op paardjes rijden, er is een grote speeltuin en heel veel geasfalteerde paadjes waar het uitstekend steppen is. Maar het leukste is wel de vijver.

Deze vind je midden in het park en hier kun je voor 3 euro een klein houten zeilbootje huren. Je laat hem zelf te water, geeft ‘m een duwtje met de stok en de wind doet de rest. En natuurlijk is er in het park een carroussel. Verplichte kost als je naar Parijs gaat met je kinderen.

4. Rondje Parijse klassiekers

Tijd voor een rondje klassiekers. De kinderen hebben er zin in op de step en zo gaan we eerst naar de Jardin de Palais Royal, je weet wel, de binnentuin met de zwart wit gestreepte palen op verschillende hoogtes. Er wordt naar hartelust tussendoor gestept en er worden verwoede pogingen gedaan om van de ene paal naar de andere te komen, al dan niet via de nek van papa. Enige nadeel is dat je hier nergens kunt zitten voor een kop koffie.

Dus op naar ’t Louvre, waar we weten dat het wel kan. Rondom afgesloten dus de kinderen kunnen steppen waar ze willen zonder zomaar op straat te schieten. Wel de hoofdprijs voor een kop koffie, maar dat hebben we er voor over. De kastanjes die op grote stalen tonnen gepoft worden aan de rand van het plein moeten natuurlijk ook geproefd worden.

Via het Centre Pompidou en de beroemde Pont Neuf – die door z’n voegen zakt van alle hangsloten waardoor het alleen nog aan de wal mag – gaan we naar BonPoint & Smallable. Op de valreep nog even shoppen, dat hoort immers ook bij een citytrip in Parijs. Beide winkels hebben prachtige kindercollecties en prima vermaak, dus je kunt rustig rondkijken zonder iemand die aan je been hangt.

5. Berges de Seine

Op de kade langs de Seine hebben de auto’s plaatsgemaakt voor een hoop leuke cafeetjes, een levensgroot labyrint en ganzenbord en een klimmuur voor kinderen. Neem de metro naar Invalides en je stapt zo uit op de kade. Onder de ‘Pont de Concorde’ kun je ’s avonds op je eigen muziek (via bluetooth) dansen onder de brug. De lichteffecten en discobal krijg je er gratis bij.

6. Jardin d’Acclimatation

Aan de rand van de stad, midden in het Bois de Boulonge, vind je dit kleine pretpark. Er zijn hier tal van attracties, allemaal zeer geschikt voor kinderen. Varen in een brandweerbootje, paardje rijden, karten en zelf een heuse kinderachtbaan! Let wel op dat kinderen kleiner dan 130cm vaak begeleid moeten worden door een volwassene in de attracties. En als je net zo’n lieve man als ik heb, mag je er misschien even tussenuit piepen om het prachtige museum van Louis Vutton te bezoeken, ook in het park.

Parijs met kinderen?

Je leest het, goed te doen. De metro vinden ze geweldig en door de stad wandelen is vaak al genoeg. Zorg vooral dat je niet teveel dingen wilt doen op een dag, neem de tijd voor de lunch en vergeet je step niet. Dan wordt het een geweldige trip.

Overzicht