Dromen worden werkelijkheid
Zweden: De magie van Zweeds Lapland

Zweeds Lapland: een hondensledetocht, rendieren in de sneeuw, het Noorderlicht zien, een sneeuwscootertocht… Vraag je naar de inhoud van iemands bucketlist, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat een of meerdere van deze Scandinavische fenomenen erop staan. Ze lijken misschien onbereikbaar, maar dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen. De magie van Zweden is dichterbij dan je denkt!

Ik heb geen bucketlist, daar doe ik niet aan. Ik ben van mening dat je nú moet leven en proberen alles uit het leven te halen wat er in zit. Uiteraard heb ik wel nog een paar bestemmingen op mijn verlanglijstje staan. Zweeds Lapland was een van die wensen op mijn lijstje, tot voor kort onbereikbaar en onbetaalbaar dacht ik. Niets blijkt minder waar. In maart vloog ik naar het noorden van Zweden, waar een droom werkelijkheid werd en ik in een paar dagen tijd zoveel bijzonders meemaakte, dat ik thuis nog weken bleef zweven van geluk.

Doe het ook, boek die vlucht naar Zweeds Lapland en leef je dromen! Afstrepen maar, die punten op je bucketlist.

Gold of Lapland

Gold of Lapland is het meest zuidelijke en toegankelijke deel van Zweeds Lapland. Vanuit Stockholm gaan er bijna dagelijks vluchten naar het stadje Lycksele, de toegangspoort tot één van de meest unieke stukken wildernis van Europa. Bij aankomst (na 1 uur vliegen) ligt Zweeds Lapland aan je voeten. En hoe, alle clichés komen hier samen. Van rode houten huizen tot overstekende elanden. Voel de knisperende kou, adem de frisse lucht in en laat de eerste indrukken op je inwerken.

Haal je huurauto op en begin aan je droomreis. Onderweg passeer je bevroren rivieren (autoproof), witte meren en met sneeuw bedekte bomen. De eerste karakteristieke rode huisjes (✓) steken helder af tegen de witte wereld. Wanneer je Lycksele verlaat, kom je kilometers lang niemand tegen. De uitgestrektheid van het land wordt direct voelbaar. Overal langs de weg staan waarschuwingsborden ‘Pas op, overstekende elanden (✓) en rendieren’. Een voorproefje op wat gaat komen.

Dennenbos in de sneeuw in Lapland Rood houten huis met wit gewei

Granö Beckasin Lodge

Op slechts 60 km van de luchthaven ligt de Granö Beckasin Lodge, aan de rivier bij het dorpje Granö. Wat mij betreft is deze lodge de perfecte uitvalsbasis voor de wensen op je bucketlist. Wanneer je hier een week verblijft, streep je gegarandeerd een aantal punten van je lijst af.

De lodge alleen al is de moeite waard om een bezoek aan Zweeds Lapland te plannen. Je hebt de keuze uit verschillende ‘kamertypes’, van vrijstaande cabin tot ecolodge en unieke bird’s nests, luxe vogelhuisjes verstopt tussen de sparren. Voor mooie dromen in de bomen…

Vanuit de lodge worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder sneeuwwandelen, langlaufen, ijsvissen en hondensledetochten. Indien gewenst wordt je programma op maat gemaakt. Leg je wensen neer en het team van Granö zorgt voor een passend programma. Niets is te gek of te veel, gepassioneerd maken ze je graag deelgenoot van al het moois om je heen.

Niet alleen qua natuur en activiteiten ben je hier op de juiste plek. Culinair gezien is je verblijf bij de lodge ook een groot feest! Na een dag in de wondere witte wereld wacht in het sfeervolle restaurant (met houtkachel) een heerlijk diner, aan lange tafels met kaarslicht. Er wordt gekookt volgens lokale tradities, met voornamelijk streekproducten en producten uit de natuur. Een stoofpotje van rendierenvlees, zalm, een stevige maaltijdsoep en niet te versmaden desserts.

Terwijl jij geniet van winterse kost, wordt aan de rand van de rivier de hot tub opgewarmd.

De boomhutten liggen in een mooie omgeving, middenin de natuur.

Hondensledetocht

In het dorp Granö organiseert de Duitse Juliane hondensledetochten. Haar huskies springen enthousiast in het rond wanneer ze in de gaten krijgen dat ze weer op pad mogen. Binnen enkele minuten dringt tot ons door dat een hondensledetocht niet alleen voor de huskies hard werken is, ook wij ‘moeten’ aan de slag. We leren remmen, sturen, aanmoedigen en evenwicht houden voordat we de bossen in glijden. Geen tijd om af te koelen, het is hard werken achterop de slee. Tussen de bomen door heerst stilte, slechts onderbroken door het geblaf en gehijg van de huskies. We snellen voort, intens genietend, door het sparrenbos en over een bevroren meer. Halverwege maakt Juliane een vuurtje en kookt een grote ketel met water voor een kop dampende koffie. We kijken elkaar aan, dit is waar we al zo lang van droomden, een hondensledetocht in Zweeds Lapland! (✓)

Hondenslee in actie in wit landschap

Het Noorderlicht

Bizar en onwerkelijk… als er iets bijzonder is, dan is het wel het Noorderlicht. Ongrijpbaar, niet te plannen en echt een mysterie! Tijdens ons verblijf schreeuwen we nog net niet van de daken dat we heel graag het Noorderlicht willen zien, bijna het hele dorp is op de hoogte van onze wens. Terwijl ik heerlijk lig te slapen in mijn Bird’s Nest wordt er op mijn deur gebonkt, Noorderlicht alarm! Als een idioot kleed ik me aan en ren slaapdronken naar de bevroren rivier. Binnen enkele seconden staren we sprakeloos naar de hemel, om vervolgens overweldigd door emoties te lachen, te huilen, te dansen, te gieren, te springen… het Noorderlicht doet wat met je! (✓)

Lapland all the way

Avonturiers opgelet! Wil je Lapland voelen, proeven, beleven en all the way beleven? Slapen in de wildernis, koken op een vuurtje, je opwarmen in de sauna en slapen op rendierhuiden? Combineer je verblijf bij de Granö Beckasin Lodge met een paar nachten Svansele Wilderness Centre. Het Wilderness centre ligt 100 kilometer van Lycksele af en bied je de ultieme wilderniservaring. Laat je meeslepen door het enthousiasme van de eigenaar, Thorbjörn de Wildernisman!

Er zijn meerdaagse sneeuwscootertochten (✓) mogelijk, waarbij je overnacht in een van de eenvoudige kampen in het sparrenbos. Onder leiding van Thorbjörn ga je sporen zoeken en elanden spotten; hij geeft een ‘mooseguarantee’ als je 3 dagen met hem op pad gaat. Je verblijf is basic maar toch sfeervol, door de rendierhuiden, olielampen, knapperende vuurtjes en geweien. Er wordt gekookt (rendier- en elandenvlees) en gestookt op vuur. Warm de hot tub op en staar, omringd door stilte, naar de sterren. Misschien vang je zelfs nog wel een glimp op van het Noorderlicht! Lapland pur sang, precies zoals je altijd al droomde.

Praktische informatie:

Overnachten: Granö Beckasin Lodge vanaf € 65,- per nacht.
Een huurauto is onmisbaar wanneer je meerdere locaties in Zweden wilt bezoeken. Boek je alleen de Granö Beckasin Lodge, dan kun je bij je reservering een transfer regelen naar/van de luchthaven.
Vluchten: Vanuit Stockholm gaan er meerdere keren per week vluchten naar Lycksele, richtprijs Amsterdam-Lycksele v.v. € 400,- p.p.
Reistijd: let op, houd bij de planning van je reis rekening met beperkt daglicht (in december en januari).

Meer lezen over Zweeds Lapland: Gold of Lapland.
Neem ook een kijkje bij VisitSweden.

Heb je nog meer inspiratie nodig om overtuigd te worden? Beleef de magie van Lapland en droom even weg tijdens deze 1,5 minuut durende impresssie.

Overzicht