Icehotel Jukkasjärvi
Lapland: Cool overnachten in het ijshotel in Zweden

Wanneer je naar Lapland gaat, dan mogen een sneeuwscootertocht, huskysafari en het Noorderlicht niet ontbreken. Zet deze tip ook maar snel op je bucketlist: een rondleiding (of beter nog een overnachting), in het IJshotel in Zweden. Bijzonder, indrukwekkend en cool!

SUpzaG90ZWwgWndlZGVu

Het IJshotel in Zweden

Het allereerste ijshotel ter wereld, het ICEHOTEL in Jukkasjärvi ​bij Kiruna, is wereldberoemd. Van heinde en ver komen gasten speciaal naar dit hotel voor een once-in-a-lifetime experience, een nacht slapen in de kou. Op een bed van ijs en rendierhuiden.S3Jvb25sdWNodGVyIHZhbiBpanM=

IJskoud de beste

Al ga je er alleen heen voor een rondleiding, doen! Het ICEHOTEL is indrukwekkend om te zien. Echt alles is van ijs gemaakt, een waar kunstwerk. Ruim 30.000 m³ ‘snice’ (een mix van ijs en sneeuw) wordt gebruikt voor de realisatie. In 6 weken wordt het tijdelijke hotel gebouwd, waarvan de laatste twee weken ingepland zijn voor kunstenaars om de ‘art suites’ te voorzien zijn van bijzondere thema’s en kunstwerken. Jaarlijks worden 30-40 kunstenaars van over de hele wereld geselecteerd om het ijshotel weer een heel eigen uitstraling te geven.

Ontdek de hal met ijspilaren, kroonluchters van ijs en een waterval van ijsbloemen. Verbaas je over de schoonheid van de ijskapel, met bloemen in ‘ijsklontjes’, banken van ijs en een bijzonder mooie ijsbloemenwand. Bewonder de kunst in de suites, met grote sculpturen en fijne details. Drink een ijskoud drankje in de ijsbar en verwonder je…

Slapen in het ijshotel?

Een rondleiding is natuurlijk leuk, een overnachting in het ijshotel maakt je bezoek echt bijzonder. Je hebt de keuze: er zijn ice suites, art suites en luxe suites met een verwarmde badkamer. Elke art en luxe suite is door een andere kunstenaar gerealiseerd.

Koud, kouder, koudst

Ben je een echte die hard, dan kies je voor een verblijf in een ijskamer of art suite. Ben je bang of je de nacht in de kou wel doorkomt? Overnacht dan in een luxe suite met privé badkamer, om tussendoor even op te warmen. Je bed en de temperatuur blijven hetzelfde, welke kamer je ook kiest. In het ijshotel schommelt de temperatuur altijd rond -5 graden. Of het buiten -30 of -10 graden is, heeft geen invloed op de temperatuur binnen. Door het gebruik van het isolerende ‘snice’ is de temperatuur constant. De bedden zijn gemaakt van ijs, met daarop een matras en rendierhuiden. Je krijgt van het hotel een comfortabele slaapzak, speciaal gemaakt voor extreme kou (tot -30 graden). Samen met je thermo ondergoed, warme sokken en een muts blijf je warm tijdens de nacht. ’s Ochtends word je gewekt met een warm Scandinavisch bessensapje.

Als de lente komt…

Wanneer de lente in aantocht is en het ijshotel langzaam begint te smelten, worden er weer maatregelen getroffen voor het komende jaar. Aan het einde van de winter is het ijs in de Torne rivier de optimale dikte voor de bouw van een ijshotel. Enorme stukken ijs van 1 meter dik en 2 meter lang worden ‘geoogst’ en tijdens de zomermaanden opgeslagen in een grote koelcel. Om in november bij de eerste vorst te kunnen starten met de bouw van een nieuw en bijzonder koud wonder…

(N)ice to know:

  • Het eerste ICEHOTEL werd gebouwd in 1989
  • Een gedeelte van het ICEHOTEL is ook tijdens de zomermaanden te bewonderen
  • Het hotel wordt gemaakt van 1000 ton ijs
  • Zelfs de kroonluchters zijn gemaakt van ijs en bestaan uit 1000 handgemaakte kristallen
  • De ijsbar serveert drankjes in ijsglazen. Deze glazen worden over de hele wereld gebruikt, er worden er per jaar 500.000 gemaakt. Van borrelglaasjes tot champagneglas.
  • De ijskapel is een officiële trouwlocatie. Meer dan 100 huwelijken worden er per jaar bezegeld.

Praktische informatie:

Het ICEHOTEL ligt in de buurt van Kiruna, in het noorden van Zweden, 200 kilometer boven de Poolcirkel. Vanuit Nederland wordt tijdens de wintermaanden wekelijks gevlogen op Kiruna, met een tussenstop in Ivalo. Een overnachting in het IJshotel wordt vaak afgewisseld met een of meerdere nachten in het warme gedeelte van het hotel. Vanuit het hotel worden activiteiten georganiseerd als huskysafari’s, sneeuwscootertochten, Noorderlichtsafari’s.

Meer weten? Ik reisde naar Lapland met Voigt Travel, dé Laplandspecialist. De enthousiaste specialisten van Voigt informeren je graag over alle mogelijkheden voor jouw (droom-)reis naar het hoge noorden.

Ontdek ook deze bijzondere accommodaties in Lapland

Foto’s van suites in het ICEHOTEL (Asaf Kliger)
Header: 
Art Suite 365 smeltpot. Ontwerp Rob Harding en Timsam Harding. Foto Asaf Kliger. © ICEHOTEL
1. Suite Daily Travellers. Alem Teklu & Anne Karin Krogevoll. Foto Asaf Kliger. © ICEHOTEL.
2. Suite Monstera. Ontwerp Nina & Johan Kauppi. Foto Asaf Kliger. © ICEHOTEL.
3. Art Suite Last Fabergé Egg. Ontwerp Tomasz Czajkowski & Eryk Marks. Foto Asaf Kliger. © ICEHOTEL.
4. Deluxe Suite – verwarmde badkamer. Ontwerp Marjolein Vonk & Pia Sandgren. Foto Asaf Kliger  © ICEHOTEL.

Overzicht