Dit móet je doen in Lapland!
Lapland: 5 niet te missen activiteiten

Op vakantie gaan naar Lapland is bijzonder en voor velen een lang gekoesterde droom. Je verblijf in de sprookjesachtige witte wonderwereld is om nooit te vergeten. Met deze 5 avontuurlijke activiteiten maak je je reis compleet.

Tip 1. Maak een sneeuwscootertocht

Zodra je geland bent in Lapland, zie je de eerste sneeuwscooters al rijden. Ze zijn onderdeel van het verkeer. Een beetje stoer is het wel, zelf zo’n scooter door de sneeuw sturen. Na een uitgebreide instructie ga je op pad met een gids. Over bevroren meren, door besneeuwde bossen, over smalle paadjes en langs indrukwekkende landschappen. Heuvel op, heuvel af. Voor een halve dag, een hele dag of meerdere dagen.

Onderweg stop je voor een koffie of lunch, bij een rendierfarm of in the middle of nowhere, waar er een vuurtje wordt gemaakt voor een verwarmend drankje.(Zweedse koffie. Foto Martin Smedsén  © ICEHOTEL)

Tip 2. Niet missen, een hondensledetocht

Een must! Een hondensledetocht mag niet ontbreken wanneer je naar Lapland gaat. Bij aankomst word je welkom geheten door enthousiast geblaf van de husky’s. Ze willen rennen en staan kwispelend op je te wachten! Eenmaal voor de slee gespannen, zijn ze bijna niet meer te houden. Moeiteloos trekken ze jouw slee door de sneeuw. Je hoort alleen het geluid van de hijgende honden, de slee die door de sneeuw glijdt en de ademhaling van de persoon die je slee ‘bestuurt’. Soms moet je dit zelf doen, waarbij je afwisselt met elkaar. Het is hard werken om de honden in toom te houden, de slee in het juiste spoor te leiden en regelmatig op de rem trappen.

De smaak te pakken? Er zijn ook meerdaagse huskytochten mogelijk.

Tip 3. Ga sneeuwwandelen

Een groter contrast met een sneeuwscootertocht is niet mogelijk. Bij het sneeuwwandelen kom je zelf in actie én ervaar je de indrukwekkende natuur van Lapland in stilte… Misschien wel de mooiste manier om de rust, ruimte en schoonheid op je in te laten werken.

Met speciale sneeuwschoenen, een soort rackets, ga je aan de wandel. Het voordeel van deze rackets is dat je niet tot aan je middel in de sneeuw wegzakt. De rackets maken het mogelijk om ook door een dik pak verse sneeuw te wandelen. Zo kom je in een ongerepte witte wereld terecht, waar je je een voelt met de natuur. Betoverend mooi…

Tip 4. Slapen in een ijshotel

Het eerste ijshotel werd in Zweden gebouwd, in 1989. Tegenwoordig heeft elk land met een stevige winter een ijshotel of snowvillage. Overdag worden ze opgesteld voor rondleidingen, ’s avonds slaap je er in bijzondere ijssuites. Qua ontwerp zijn de ijshotels echt spectaculair om te zien. Bouwwerken compleet van sneeuw en ijs gemaakt, met kunstig uitgehakte beelden, meubels, bedden en wandversieringen.

Een nachtje op een bed van ijs maakt je Laplandbeleving compleet! En wees niet bang, hoewel het altijd -3 tot -5 graden is, heb je het niet koud tijdens het slapen. Op een matras met rendierhuiden en met een speciale slaapzak kom je de nacht goed door.

Lees meer over het ICEHOTEL in Zweden

(Art Suite White Desert. Ontwerp Timsam Harding en Fabián Jacquet Casado. Foto Asaf Kliger. © ICEHOTEL)

Tip 5. Bewonder het noorderlicht

Helaas, niet te reserveren of te garanderen. Het zien van het noorderlicht staat hoog bovenaan de bucketlists, maar je hebt echt een beetje geluk nodig om het te kunnen aanschouwen. Het blijft een natuurverschijnsel.

Er worden speciale activiteiten georganiseerd om het noorderlicht te kunnen zien. Sneeuwscootersafari’s by night, noorderlicht safari met sneeuwschoenen of een tour naar een Aurora centrum. Een heldere nacht is noodzakelijk om het noorderlicht te zien, net als een donkere omgeving. Wanneer het groene licht dansend aan de hemel verschijnt, word je echt even stil. Magie is een understatement voor dit natuurwonder. Een adembenemend schouwspel dat je een keer in je leven moet zien.(Noorderlicht sneeuwscooter excursie. Foto Asaf Kliger. © ICEHOTEL)

Als je er dan toch bent…

  • Wist je dat je ook kunt skiën in Lapland? Bij Levi in de Finse gemeente Kittilä ligt de grootste wintersportplaats van Finland. Er zijn 47 skipistes waarvan 15 verlicht. Handig als het in de wintermaanden vroeg donker is.
  • Maak een tocht per rendierslee en verwonder je over de kracht van deze dieren.
  • Je hebt er een beetje geduld voor nodig, maar leuk is het zeker: ijsvissen. Met een boor draai je een gat in het huis en met een speciale hengel ga je wakvissen.

Handig om te weten:

  • In december en begin januari zijn de dagen echt kort. Het wordt laat (of nauwelijks) licht en het is vroeg donker. Alle activiteiten gaan gewoon door en krijgen door de korte dagen een extra dimensie. Een sneeuwscootertocht in het donker is heel speciaal (en met meer licht dan je denkt)!
  • Bang voor de kou? Niet nodig! Ookal kan de temperatuur tot ver onder het vriespunt zakken, de droge kou voelt minder koud dan in Nederland. Met thermo ondergoed en een skipak heb je een goede basis. De rest krijg je ter plekke als je een reis boekt met Voigt Travel: warme sneeuwlaarzen, dikke wanten en een thermo overall.
  • Bijzonder overnachten in Lapland? Kies voor een overnachting in een glazen villa of een dome. Niet alleen romantisch, met een beetje geluk zie je vanuit je bed het noorderlicht. Heel speciaal!
  • Een reis boeken naar Lapland? Maak gebruik van de kennis van de Laplandspecialist Voigt Travel. Ze hebben een groot aanbod aan reizen, zijn gespecialiseerd in Lapland en hebben eigen vluchten naar vijf bestemmingen. Gezinnen met kinderen, koppels, echte outdoor die hards; er is voor iedereen een mooie reis.

Overzicht