Tips van lokale helden
Stedentrip: Den Haag is hip, happening en hot(h)

Femke ontdekt tijdens een tour in Den Haag hoe hot(h), hip en happening de stad is. HOTh is een community voor lokale helden (Heroes of the Hague). Een leuke invalshoek om de stad te bezoeken, blijkt tijdens de dag. De leukste adressen worden gerund door lokale helden, gepassioneerde ondernemers die hun bedrijf vanuit hun hart runnen. Daar houden we van! Een paar tips:

1. De Scheveningse Pier

De dag start op Den Haag Centraal, waar Carola de Jager van HOTh op ons staat te wachten met gouden fietsen van Fleur & Sylvester van Cycle and the City. Weliswaar geen gouden koets, maar toch wel heel leuk en bijzonder om op deze gouden exemplaren Den Haag en Scheveningen te verkennen!

Onze eerste stop is de Pier van Scheveningen, waar directeur Herman Smit vol enthousiasme vertelt over de herontwikkeling en de inspirerende toekomstplannen voor de Pier. Een foodboulevard, pop-up hotel, festivals; de Pier is alive & kicking! Na de tour van Herman maken we een rondje in het reuzenrad. Vergezeld door een ontbijtje van Bakkerij Hessing is het genieten van een prachtig uitzicht, de ochtendzon en het strand. Het rondje reuzenrad is extra leuk door mijn eerste kennismaking met een echte Haagse Kakker (gevuld krentenbrood met amandelspijs, roomboter, kaneel en noten).

2.  Strandpaviljoen en surfschool Hart Beach

Vanaf de Pier vertrekken we op onze gouden fietsen naar Hart Beach op het Scheveningse strand. Een fijne en relaxte plek om te genieten van een lekker hapje en drankje, zoals een huisgemaakte smoothie. Hart Beach is een familiebedrijf gerund door broers Romke en Paul Schuitema. Naast de strandtent hebben ze een surfschool & -shop aan het strand en een grote surfshop in de haven. De vader van Paul en Romke was de eerste in Nederland met een surfschool. Paul ontvangt ons in de winkel in de haven, waar hij ons even meeneemt naar zijn surfwereld, zijn passie voor het surfen en zijn ambitie om met Hart Beach de Scheveningse surfcultuur te boosten. Het kost hem weinig moeite ons te overtuigen, zijn twinkelende ogen vertellen genoeg!

3. Lokale helden Simonis en Hessing

Bij de visafslag stappen we binnen bij local hero Simonis, om te gaan haringhappen. Simonis is een belevenis op zich, een dynamische plek om te genieten van een visje. Vanaf Simonis springen we opnieuw op onze fiets, naar wederom een familiebedrijf; Bakkerij Hessing. Bekend van de Haagse Kakker, Haagse Hopjes, Den Hagelslag en beschuitbollen. Leuk om een kijkje te nemen in de keuken, verhalen achter de producten te horen en te proeven van al dat huisgemaakte Haagse lekkers.

4. Het Zeeheldenkwartier

Vervolgens fietsen we naar Het Zeeheldenkwartier, dé wijk boordevol creatieve ondernemers, leuke winkels en vernieuwende concepten. We bezoeken Taska, een winkel vol woonaccessoires, stationery en stoffen, waar we hebberig van worden en aan de overkant Achtung Baby, de kinderkleding winkel van Ninke Bartoo waar ze vintage en nieuwe kinderkleding verkoopt.

Inmiddels is het lunchtijd en strijken we neer bij Love and Peas. Wat ooit begon als een pop up restaurant, van eigenaren Yuval en Muawi, is inmiddels een permanent Palestijns vega restaurant. We worden hartelijk verwelkomd en binnen een mum van tijd staat de hele tafel helemaal vol met de lekkerste huisgemaakte hapjes, van brood met hummus tot falafel en gegrilde aubergine. Heel lekker en vers. Goed nieuws voor de vega’s en vegans onder ons, de kaart is volledig vega en vegan friendly.

5. Haagse toppers

Tijdens onze tour vertellen Fleur & Sylvester veel leuke ins- en outs over Den Haag. We maken nog even een tussenstop bij 1 van de Haagse Hofjes en genieten van een ijsje bij Florenci IJs van de bekende Haagse familie Talamini, sinds 1932 in Den Haag gevestigd.

Onze volgende halte is Kompaan bier; bar, stadsvernieuwer en brouwer, opgericht door de 2 “kompanen” Jeroen en Jasper die hun passie voor bier en geloof in het échte leven willen delen. Dat is goed gelukt op hun fijne plek met terras in de zon, waar we genieten van een vers getapt biertje en borrelplanken.

6. Een nachtje Den Haag

Gelukkig hoef ik Den Haag nog niet meteen te verlaten. Wil je blijven slapen bij een Bijzonder Plekje in Den Haag? Als je het echt heel bijzonder wilt maken, reserveer een van de Haagse Strandhuisjes.

Huur een strandhuisje in Den Haag. Een huisje met openslaande deuren op het strand.

7. Café Pistache

Mijn laatste stop voordat ik het mooie Den Haag weer verlaat, is het recent geopende Café Pistache, gelegen tegenover de Paleistuinen in de hippe Prinsenstraat. De kleur groen is goed vertegenwoordigd bij het sfeervolle en gezellige Pistache. De menukaart is veelzijdig en staat vol met lekkere koffie, healthy ontbijt en lunches en lekkere taartjes. Ik geniet van een latte, wentelteefjes en verse jus.

Den Haag, ik kom zeker terug! Alleen al voor een rondje op de gouden fiets…

Ontdek nog meer tips voor je stedentrip Den Haag

Overzicht