Huisjes aan het water op een zonnige dag

Dit gebied verovert je hart
Frankrijk: De onontdekte Dordogne en Charentes

Huisjes aan het water op een zonnige dag

Weg van de drukte en alle rust om het moois in je op te nemen. Dat kan in het noorden van de Dordogne en het aangrenzende Charente gebied. Neem de tijd voor deze streek en je prille liefde voor dit stukje Frankrijk verandert in eeuwige hartstocht.

Het noorden van de Dordogne

“Hier verstaan ze de kunst van het genieten” lees je veel in boeken over deze regio. Bijzonder eigenlijk… Want genieten is hier helemaal niet zo kunstig. Dit stukje Frankrijk met haar gekleurde luiken, rieten manden vol gouden baguettes en door de zon gebronsde mensen die proosten op het leven tovert vanzelf een lach op je gezicht. Dit alles omlijst door wuivend gras en klaprozen geeft je het gevoel deel uit te maken van een kleurrijk schilderij. In het zuiden van de Dordogne zit je er midden in. Maar in het noordelijke, nog onontdekte deel, kun je in alle rust een stapje terug doen. En zoals het hoort bij mooie schilderijen, van een afstandje alles bekijken om het goed in je op te nemen.

Vanuit Rotterdam sta je in anderhalf uur in Bergerac. Beiden zijn kleine luchthavens zodat je lekker snel het nuchtere Hollandse leven kan verruilen voor het Franse joie de vivre.

 

De stad Perigueux

Hoewel het platteland met slaperige dorpjes lonkt, is Perigueux een stad die je niet mag overslaan. Scheve huizen met blauwe luiken zijn tegen de heuvel aan geplakt. Maar vooral de statige kathedraal springt in het oog. Op het kerkplein is er op zaterdagmorgen een warenmarkt. Als je die (net als ik) mist, geen nood! De Rue Limogeanne loopt als een culinaire ader door de stad. Hier vind je alles wat een bourgondisch hart maar wensen kan. Van chocolade tot wijn en van truffels tot foie gras. Nadat je inkopen hebt gedaan en sfeer hebt geproefd ga je koffie drinken op het kleurrijke terras van café Velo. Hier huur je (hoe toepasselijk) een hippe (elektrische) fiets. Vul je fietsmand en vervolg je reis langs de rivier. Picknick langs het water of strijk neer op het terras van Barnabé. Hier hangt zo’n fijn nostalgisch film sfeertje dat je, als je je ogen sluit, de vogelgeluiden langzaam hoort versmelten met jazz klanken en stoere heren mooie Franse dames het hof ziet maken. Een dagdroom die bij het openen van je ogen geen droom blijkt te zijn…
Zitplaatsje onderaan een aflopende steegBord bike rental met bloemenBarnabe bord boven wandelpad

Charmant Brantôme

In deze streek rij je uren rond zonder iemand tegen te komen. Stop bij een onverwachte brocante, drink de lekkerste lokale wijn op krakkemikkige bistro stoeltjes en vraag in je beste vakantie Frans de weg naar Brantôme, het Venetië van Frankrijk. Want dit plaatsje, waar een oude stadsmuur samen met een heldere rivier omheen kronkelt, overtreft al je verwachtingen. Langs de rivier zitten Guinguette’s. Restaurants die alleen in de zomer open zijn. Vaak niet meer dan wat stoeltjes in het gras waar ze heerlijkheden uit de rivier serveren. Houd je fototoestel in de aanslag als je van afgebladderde luiken en felgekleurde bloemen houdt.
Kleurrijk huis in Dordogne

De regio Charente

Vanuit Brantôme rijd je de Charente in. Deze regio is het verlegen broertje van de Dordogne. Met gesloten luiken in neutrale kleuren doet het wat geheimzinnig aan. Een bezoek aan één van de vele cognac huizen in de gelijknamige plaats maakt het er niet duidelijker op. Zelfs na een extra glaasje geven ze hun geheimen niet prijs. Juist dit mystieke maakt deze omgeving zo interessant. Alsof er om iedere hoek een ander raadsel ligt om opgelost te worden.
Man staat blij naast vaten

Geheimen ontrafelen

Een leuke manier om dat te doen is met de Charente GPS travel hunt. Met deze app kun je n.a.v. een thema (bijvoorbeeld kinderen, steden, platteland etc.) de geheimen van de streek ontrafelen en onderweg de mooiste plekjes ontdekken. Nog leuker wordt het als je dat doet met een ‘lelijke’ eend van Tour de Canard, Franser wordt het niet! De 2CV haal je op in het kunstenaarsdorpje Aubeterre sur Dronne. Dit is gelukkig niet alleen het start- maar ook het eindpunt. Want hier wil je zijn! Een helder meer om in te zwemmen, smalle straatjes en prachtige vergezichten over de rode daken. Vergeet zeker de indrukwekkende ondergrondse kerk niet.

Geef de Charente de tijd om je hart te laten veroveren. Want als het zover is, is de liefde voor altijd!

Praktische informatie:

Hoe kom je er? Transavia vliegt vanuit Rotterdam 5x per week rechtstreeks naar Bergerac in de Dordogne. Ideaal, nog geen 1,5 uur vliegen en je bent er.
Vervoer ter plekke: Huur een auto en ontdek op eigen tempo de schoonheid van het onontdekte noorden van de Dordogne en de Charente.

Meer lezen over Frankrijk? 

Overzicht