De leukste stad van het zuiden
Stedentrip Maastricht

Maastricht voelt als een stukje buitenland. De sfeer, het bourgondische karakter, de vele (verwarmde) terrasjes; in Maastricht ben je echt even weg. Een mooie stad voor een dagje uit of een weekendje weg. Uiteraard mag het Vrijthof, het Onze Lieve Vrouwe plein en de St Servaas brug niet ontbreken tijdens je bezoek. Maar struin ook door Wyck, de hippe buurt met goede restaurants, gezellige cafe's en mooie winkels.

Een van de leukste steden van ons land

Maastricht is misschien wel een van de leukste stedentrips van Nederland. Toegegeven: als je niet uit Limburg komt, kan het even een stukje rijden zijn. Maar daar krijg je dan ook een heleboel gezelligheid voor terug. Maastricht bulkt van de terrasjes, grote en kleine winkels en historische gebouwen. Genoeg om je een paar dagen te vermaken dus!

Een bezoek aan Maastricht is altijd een goed idee. Of je nu gaat voor een dag of langer, je bent er echt even helemaal uit als je naar het zuiden van ons land afzakt. Wanneer ons vlakke land langzaam overgaat in glooiende heuvels krijg je het gevoel in het buitenland te zijn. En Maastricht versterkt dat gevoel. Ik weet niet precies waardoor het komt, maar een bezoek aan de meest zuidelijke stad van ons land voelt echt een beetje anders dan andere steden. De internationale allure, het bourgondische karakter, het Limburgs, het gevoel dat het leven hier langzamer gaat en iedereen meer geniet… Altijd weer fijn om hier te zijn!

Stadsplattegrond Maastricht

Een stukje geschiedenis over Maastricht

Zodra je het centrum van Maastricht in loopt, zie je dat dit een van de oudste steden van Nederland is. Een goed begin voor een stadswandeling is het 15e-eeuwse Dinghuis, waar nu de VVV is gevestigd. Van daar loop je zo naar het Vrijthof, het gezellige plein dat je niet kunt missen tijdens je stedentrip Maastricht. Hier staat ook de Sint-Servaasbasiliek, die vanuit de toren regelmatig een vrolijk klokgelui over Maastricht uitstrooit. Echte geschiedenisliefhebbers zoeken ook even de Helpoort op, want dit is de oudste stadspoort van Nederland.

Shoppen en terrasjes hoppen tijdens je stedentrip Maastricht

In de straten rondom het Vrijthof vind je genoeg winkels en boetiekjes om eens lekker uitgebreid te shoppen. En als al die tassen toch wat zwaar beginnen te wegen, is er altijd wel een café of restaurant in de buurt. Het Vrijthof is een echte hotspot van terrasjes, maar ook bij de oude binnenhaven van Maastricht kun je heel gezellig zitten.

Ontdek ook het Sphinxkwartier, een wijk in opkomst. 

Terras in historische wijk in Maastricht

Even de stad uit

Heb je toch even genoeg van de straatjes en steegjes in de stad, dan is het een aanrader om op een rondvaartboot te stappen. Hiermee kun je onder andere naar de Sint-Pietersberg varen, waar je de mergelgrotten, het fort en de ruïne van kasteel Lichtenberg kunt bezoeken. Maar je kunt je stedentrip Maastricht ook combineren met een bezoek aan de Belgische stad Luik, want ook daar varen boten naartoe vanuit het centrum van de Limburgse hoofdstad.

Het is duidelijk: één dag is niet genoeg voor een stedentrip Maastricht. Daarom hebben wij de mooiste plekjes om te blijven slapen alvast voor je bij elkaar gezet. Zo heb je alle tijd voor deze heerlijke stad – want bourgondisch genieten en haast gaan niet samen!

Lees alle tips voor een vakantie in Limburg

Limburgs heuvellandschap

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken