In het glooiende Geuldal, in de ‘achtertuin’ van de Gulpener bierbrouwerij, staat vakantiehuis Alkenrode. Een comfortabel en sfeervol familiehuis op het erf van de authentieke Limburgse hoeve van het gastvrije echtpaar Ralph en Hanneke.
Een ideaal huis als uitvalsbasis voor een bourgondisch verblijf met vrienden. Samen een maaltijd bereiden in de open keuken met natuurstenen werkblad, een glimmend 6-pits fornuis, aardewerk schalen en kristallen glazen is een waar feest. In de omgeving barst het van de leveranciers van Limburgse lekkernijen, ideaal om samen inkopen te doen. Wij zochten de lekkerste adressen op en delen ze graag met je: culinair genieten in Limburg.
Een voorproefje bij de Smidse
Niet ver van het vakantiehuis vind je de wandelschoen- en rugzakvriendelijke Herberg de Smidse, een begrip in de omgeving. Op het menu warme gehaktballen van de “mam’” in stroop, krokant gebakken Val Dieu kaas en Rommedoe, een stinkkaasje uit de regio. Volop inspiratie voor onze bourgondische ontdekkingstocht.
Herberg de Smidse – Molenweg 9, Epen
Stroop proeven bij de ambachtelijke stroopfabriek
De tuin van vakantiehuis Alkenrode (met overal verstopt in het groen gezellige zitjes) vraagt om het nuttigen van een Limburgs kaasplankje met stroop en walnoten, die je raapt op het erf. Bij de ambachtelijke stroopfabriek in Aubel halen we een emmertje appelstroop. Puur natuur zonder toegevoegde suikers. In het Land van Herve, net over de Belgische grens, vind je een keur aan bourgondische adressen: kaas van de abdij van Val-Dieu, bier van de brouwerij van Grain d’Orge of forel van La Commanderie, de oudste viskwekerij van België. Tip: iedere zondag van 08.00u – 13.00u is er een regionale streekmarkt op het gemoedelijke dorpsplein van het stadje Aubel.
Siroperie Artisanale d’Aubel – Rue St. Antoine 16, Aubel
Pays de Herve, Place de la gare 1, Herve
Verrassingsdiner bij creatieve kok Michael
We besluiten een avond zelf te koken en een avond uit eten te gaan. Een lokaal slingerweggetje leidt vanuit Alkenrode naar restaurant Infini. Hier experimenteert creatieve chef Michael met verschillende smaken. In wei, afkomstig van de lokale schapenboerderij, gaart hij forel. Een bevriende jager brengt het lekkerste wild in ruil voor een kookles. Tip: niet alle dagen geopend en reserveren noodzakelijk. De inrichting is misschien niet hip maar het eten des te meer.
Restaurant Infini – Botterweck 3, Wahlwiller
Ontbijten in een voormalige aardappelloods
Ontbijten kan aan de lange houten tafel in de knusse woonkamer of bij een van de zitjes in de grote tuin van vakantiehuis Alkenrode. Brood haal je bij de lokale bakker in de buurt.
Tip: Ontbijt bij ‘eetwalhalla’ Loods 81. Een voormalige aardappelloods is omgebouwd tot ‘eetpodium’ met lange aanschuiftafels. Bestel een boerenboterham met omelet, een bruschetta met tomaat of een stokbroodje brie. Van woensdag tot en met zondag, vanaf 10 uur. Nadat alles tot in de puntjes verzorgd is, heten Hans en Angelique je ‘van harte’ welkom in hun inspirerende omgeving.
Eetpodium Loods 81 – Rijksweg 8, Margraten
Wandelen van molen naar wijndomein
Vanaf de Bisschopsmolen in Maastricht, waar je natuurlijk even stopt voor een stukje Limburgse vlaai en een kopje vers gebrande Blanche Dael koffie, wandel je in drie kwartier naar de Apostelhoeve. Mocht je al trek hebben, lunch dan onderweg bij het hippe Tapijn of bij het klassiek ogende Prix de Rome. Bovenop de Louwberg wacht je, bij het eeuwenoude wijndomein, een weids uitzicht over de wijngaard en het uitgestrekte Geuldal. Tip: check voor elk bezoek goed de openingstijden.
Voor ons avondje kokkerellen in Alkenrode kopen we, op aanraden van eigenaar Mathieu van de Apostelhoeve, een droge witte Pinot-gris, lekker bij vis.
Bisschopsmolen – Stenen brug 3, Maastricht
Wijndomein Apostelhoeve – Susserweg 201, Maastricht
Brasserie Tapijn – Tapijnkazerne 20, Maastricht
Forel vissen bij de bron
Voor het avondeten op het menu: regenboogforel met mierikswortel en kruiden uit eigen moestuin van Alkenrode. Bij de forel een knapperig stukje speltbrood van de Bisschopsmolen gedoopt in eigengemaakte walnotenolie van gastvrouw Hanneke. De forel vis je vers uit de forellenvijver bij de Geulhof. Tip: toch wat te glibberig, koop dagverse vis bij de Geulhof.
We nemen nog een lokaal gebrouwen donker biertje op één van de vele Mechelse terrasjes tot slot en dan ‘huiswaarts’. Op naar de heerlijke rust van Alkenrode Logies, waar we een avondje de keuken in duiken met vrienden en onze streekproducten. Bourgondisch genieten!
Forelvisvijver de Geulhof – Eperweg 9, Mechelen
Vakantiehuis Alkenrode
Zin in een verblijf in het warme thuis van Ralph en Hanneke in het bourgondische Limburg? Nodig vrienden uit en ga samen koken in de ruime en goed uitgeruste keuken. Borrelen op het privé terras met loungebanken waar je heerlijk in wegzakt. Proeven van zelfgemaakte appellikeur of walnotenolie van het gastvrije echtpaar. Opwarmen in de sauna na een avondwandeling in de omgeving. Alleen maar genieten!