Gekleurde pakhuizen langs de rivier

Een kleine stad voor grote genieters
Stedentrip: Ontdek het Noorse Trondheim

Gekleurde pakhuizen langs de rivier

Trondheim is met ruim 190.000 inwoners de derde stad van Noorwegen. Een kleine stad waar genieten centraal staat. Trondheim, in het hart van de Trøndelag regio, bekend om de overvloed aan kwalitatieve lokale, voornamelijk biologische producten, is een ‘mekka voor foodies’. In Trondheim is het genieten in een historische setting. De voormalige hoofdstad van de Vikingen is zuinig op haar erfgoed. Onze tips voor een stedentrip naar deze smaakvolle stad in Noorwegen.

Dwaal door Bakklandet

Wandel door de historische wijk Bakklandet en je waant je terug in de tijd. Gekleurde houten huisjes met gehaakte gordijnen, hobbelige straatjes en een ‘overdaad’ aan cafeetjes staan garant voor gezelligheid. De vissoep en warme chocolademelk van eigenaresse Gurli van Bakklandet Skydsstation zijn een begrip in Noorwegen en ver daarbuiten. Drink koffie, op het overvolle terras in de zomer, of binnen in de knusse bibliotheek-achtige setting bij Antikvariatet. Tip: check wanneer er een live band speelt. Tenslotte, ben je op zaterdag in Trondheim. Breng dan een bezoek aan café Soil. Iedere zaterdag wordt hier een ‘kledingruilparty’ gehouden. Leuk!

Bakklandet Skydsstation – Øvre Bakklandet 33, Trondheim
Antikvariatet – Nedre Bakklandet 4, Trondheim
Café Soil – Nedre Bakklandet 20, Trondheim

Fotografeer de pakhuizen van Trondheim

De kleurrijke pakhuizen aan de oevers van de Nidelva rivier hebben een magische aantrekkingskracht op fotografen. Niet overslaan dus tijdens je stedentrip Trondheim. Tip: fotografeer vanaf het voetpad wat loopt vanaf winkel en horecagebied ‘Solsiden’ naar ‘Bakklandet’.

Winkelcentrum en horeca Solsiden – Beddingen 10, Trondheim

Kijk naar de kathedraal

De Nidaros kathedraal is niet te missen. Vanuit heel Trondheim is het enorme bouwwerk te bewonderen. Het is Trondheims trots, de grootste middeleeuwse kathedraal van Noord-Europa. Tip: de gidsen, in Harry Potter-achtige outfit, zijn een absolute aanrader.

Nidaros Kathedraal – Kongsgårdsgt 2, Trondheim

Sla souvenirs in bij Husfliden

Breng voor je vertrekt uit Trondheim een bezoek aan Husfliden. Husfliden is de hofleverancier voor de prachtige lokale klederdracht met indrukwekkende Noorse motieven. Husfliden is ook de winkel met de mooiste, en helaas duurste, Noorse souvenirs. Wollen wanten met Noorse motieven, houtsnijwerk, keukendoeken met rendieren, Husfliden heeft het. Tip: loop naar binnen en vraag of je in het atelier mag kijken.

Husfliden – Olav Tryggvasonsgt 18, Trondheim

Ervaar Restaurant Credo – hoogtepunt van je stedentrip Trondheim

Credo, waar de samenwerkende versleveranciers het menu bepalen, is onlangs verkozen tot beste restaurant van Noorwegen (door ‘Dagens Næringsliv’, the Norway Business Daily). Eigenaresse en top chef Heidi Bjerkan laat haar gasten proeven van al het puurs wat moeder natuur te bieden heeft. Menu’s van maar liefst 20 goddelijke gangen zijn hier geen uitzondering. Appelaugurk geplukt uit de Credo tuin voor de deur, Noorse mosselen uit het Trondheimfjord, meloen met lam afkomstig van de Skjølberg Søndre hoeve, aardappelpannenkoeken met room en boter van de Fannremsgården. Kookkunstenaars met pure ingrediënten als uitgangspunt. Tip: als ‘kers op de taart’, breng een bezoek aan de Skjølberg Søndre Hoeve.

Restaurant Credo – Ladeveien 9, 7066 Trondheim

Ga biologisch genieten

Breng een bezoek aan de Skjølberg Søndre hoeve, dé versleverancier van het beste Noorse restaurant: Credo. Net buiten Trondheim leiden eigenaren Elin en Carl je met liefde rond over hun kleurrijke erf met groente, kruiden en eetbare bloemen. Ook het oudste eendenras, de ‘mosk’ eend, bij Credo gecombineerd met spinazie en paddenstoelen, en het super malse ‘grå trønder’ lam, geserveerd met meloen, komen hiervandaan. Tip: snoep van de tuinerwtjes en neem een kijkje in de winkel vol lekkernijen en ‘brocante’, afkomstig uit de erfenis van opa.

Skjølberg Søndre – Gatenr. 09, 7327 Svorkmo

Zelf ontdekken?

Loopt het water je in je mond na het lezen van deze tips voor Trondheim? Vanuit Amsterdam gaan er dagelijks meerdere vluchten naar deze Noorse stad. Je vliegt er in ruim twee uur naar toe. Ook leuk dus voor een lang weekend!

Ga voor aanvullende informatie over de regio Trøndelag en over Trondheim naar: Explore Trondelag en Visit Trondheim.

Een stedentrip Trondheim is ook goed te combineren met een rondreis door Trøndelag.

Overzicht