Een rondreis door Trøndelag, een culinair feest. Rode houten huisjes aan de waterkant.

Het beste uit de lokale Noorse keuken
Noorwegen: Culinaire rondreis door Trøndelag

Een rondreis door Trøndelag, een culinair feest. Rode houten huisjes aan de waterkant.

Benieuwd naar de Noorse keuken? Ga dan op rondreis in de Trøndelag regio. Met haar vruchtbare grond en gunstige klimaat verantwoordelijk voor vele, ambachtelijk bereide lekkernijen van vlees, vis en zuivel en traditierijke alcoholische versnaperingen. In het historische hart van Noorwegen, met fjorden, bergen en idyllische stranden gaan we op culinaire ontdekkingsreis. Ontdek de hoogtepunten van onze rondreis door Trøndelag.

Ambachtelijk bier proeven op een piepklein eiland

Onze rondreis start op het 50 inwoners tellende eiland Tautra, anderhalf uur rijden van Trondheim. Hier brouwt de Klostergården brouwerij traditioneel Trappist bier gemaakt van eeuwenoude graansoorten. In de proefruimte met krakende vloeren en piepende, nauwelijks sluitende deuren start de proeverij. We proeven bier met een verfijnde, gerookte maltsmaak. Het bekroonde Alstadtberger kerstbier drinken we, zoals het hoort, met een stuk ‘vette’ beenham. Pors, bier met honing en kruiden, is het lievelingsbier van onze gastheer. Een oppepper na een dag hard werken. Na afloop van de proeverij eten we aan een gezellig gedekte tafel een eenvoudige maaltijd van lam met lingonberries en een toetje van vanmiddag geraapte pruimen met room. Skol! Tip: blijf slapen in het bijbehorende Klostergården hotel.

Klostergarden Brouwerij – 7633 Frostra

Biologische lekkernijen langs de Golden Road

Door het hart van Trøndelag, bij Inderøy, loopt de ‘Golden Road’, kriskras door een schilderachtig heuvellandschap. Neem onderweg tijd om te stoppen bij één van de vele rode of witte biologische hoeves. Nog voor we uit kunnen stappen, opent een hoffelijke gastheer de deur van onze auto. Op het erf proeven we lokale, vaak met meerdere prijzen bekroonde, specialiteiten. Heerlijke gesmolten ‘Granstubben’ kaas bij de Gangstad Gårdsysterie. In de met donker hout betimmerde ‘huiskamer’ van de Munkeby herberg uit 1653 proeven we kaas met een Franse twist. De kaas is het ‘kindje’ van een Franse monnik uit het nabijgelegen Munkeby klooster. Bij de goudgele Gulburet hoeve serveert inspirerende gastvrouw Liv ons camembert en Strufe, gekookt rundvlees. Prachtig geserveerde hapjes versiert met veelkleurige eetbare bloemen.

Golden Road – Inderøy

Streekgerechten met uitzicht op de fjorden

Een smalle slingerweg leidt naar het hooggelegen witte Husfrua hotel. Bij aankomst wacht een prachtig uitzicht over het imposante Trondheimsfjord. In de diepte gezellige rode huisjes en een vrolijk wit kerkje. Bij het openen van de verandadeur ruik je de geuren van versgebakken brood. Hier staan op het menu heerlijkheden uit de regio als vers gevangen zalm met honing van eigen bijen en aquavit uit de nabijgelegen stokerij. Rendierfilet uit de bossen rondom de fjorden. Huisgedraaide chorizoworst van de vrij rondscharrelende varkentjes. Het water loopt ons in de mond.

Achter in de tuin loop je over een knisperend grindweggetje naar het naastgelegen zomerrestaurant: Oyna. Gebouwd van hout en glas, met een dak van gras is het restaurant prachtig geïntegreerd in de omgeving. Door de glazen pui heb je een fenomenaal uitzicht op de fjorden om je heen. Op het menu staan streekgerechten als Yrfe: mals vlees van het oudste nog bestaande koeienras van Noorwegen. In de zomer ook vaak zalm die de eigenaar, zonder moeite, met wel 100 kilo per dag uit de kristalheldere Noorse meren vist.

Husfrua Hotel – Sakshaugvegen 44 A, 7670 Inderøy
Zomerrestaurant Oyna – Øynawegen 60, 7670 Inderøy

In alle rust genieten van vis, schaal- en schelpdieren

Op weg naar Stokkøya, een hip plaatsje aan de ‘stille’ Noorse kust, passeer je indrukwekkende fjorden met in het water eindeloze rijen ‘netten’. Hier wordt overduidelijk het gros van de Noorse kreeft, krab, mosselen en andere schaal- en schelpdieren gevangen.

In Stokkøya, in nagenoeg de enige designbeachbar die Noorwegen rijk is, staan een keur aan lokale vis- en vleesgerechten op de kaart. Een echte aanrader zijn de kleine mosselen uit de streek. Heerlijk klaargemaakt in kokosmelk met citroengras. Na afloop verplicht soppen met je broodje in de overgebleven vissoep. Volledig ontspannen, genietend van een prachtige zonsondergang, eindigt hier ons culinaire avontuur. Dat smaakt absoluut naar meer!

Stokkoya Sea Center – Hosnasand, 7178 Stokkøya

Handig en leuk om te weten:

Deze culinaire rondreis is een waar feest. Onze reis is tot in de puntjes verzorgd door Up Norway. Aan de hand van hun digitale reisgids zijn wij met een huurauto door de regio gereden. Up Norway staat garant voor unieke reizen afgestemd op individuele behoeftes van reizigers. Je bezoekt gegarandeerd veel bijzondere plekjes! 

Culinaire rondreis: Een culinaire ervaring in de Trøndelag regio met proeverijen en achtergrondinformatie over lokale lekkernijen als kaas, bier, zalm en aquavit. Je overnacht bij knusse historische adressen en in een design ‘cabin’ op het strand. Onderweg word je getrakteerd op adembenemende vergezichten, fjorden met kristalheldere meren en Toscaans aandoende heuvels. Tenslotte, bijna aan het einde van de wereld, wacht je een hip stukje idyllische kust ver weg van het hectische bestaan. Een uitgebreide variant van de beschreven reis wordt georganiseerd door Up Norway: de trondelag-culinary-grand-tour

Waar? Regio Trøndelag Noorwegen. Meer tips vind je bij Explore Trøndelag.
Wanneer? bij voorkeur in het voorjaar en de zomer
Voor wie? voor foodies & levensgenieters

Ontdek ook deze drie bijzondere overnachtingsadressen in Trøndelag

 

Overzicht