Kleurrijk straatje in Tsjechië

Bijzondere plekjes in Pilzen en Zuid-Bohemen
Tsjechië: parels langs de Goldsteig route

Kleurrijk straatje in Tsjechië

In de regio’s Zuid-Bohemen en Pilzen in Tsjechië, slechts anderhalf uur rijden van Praag, zijn langs de Goldsteig route historisch belangrijke wandelpaden toegankelijk gemaakt. Eeuwenoude wandel- en smokkelpaden die door het IJzeren Gordijn jarenlang ontoegankelijk waren. Ze bieden je de mogelijkheid om te genieten van ongerepte natuur en om middeleeuwse stadjes te ontdekken.

Stadjes als Prachatice, eens één van de meest welvarende handelssteden van de regio, en Kašperské hory, met haar roze, geel en blauw gekleurde huisjes en hippe hoogstandjes, zijn plotseling wel heel makkelijk bereikbaar. Wij hebben de mooiste pareltjes langs de route op een rijtje gezet.

Prachatice – parel van de eeuwenoude handelsroute

Ooit was Prachatice het meest welvarende handelsstadje langs de historische Goldsteig route. Koopmannen met kilo’s zout, specerijen en waardevolle snuisterijen kwamen hier samen om te eten, drinken en te overnachten. Binnen de stadsmuren was je veilig en kon de plaatselijke smid meteen je paard of pakezel voorzien van nieuwe hoefijzers. Nadat het zout-patent van de Habsburger familie in de 17e eeuw verliep, was niemand meer echt geïnteresseerd in het plaatsje. Het verval trad in. Na honderden jaren is Prachatice herontdekt. Een middeleeuwse parel, die na een grondige restauratie een lust voor het oog is. De kerk van de heilige Sint Jacobus, de beschermheer van de pelgrims, is met de gedetailleerde houten beelden in barokstijl zeker een bezoek waard. Binnen de stadsmuren vind je 16e eeuwse gekleurde huizen voorzien van prachtige ‘sgraffito’ tekeningen. Het ooit zo welvarende stadje ademt weer een en al rijkdom.

Tip: breng een bezoek aan het Žd’ársky huis, het museum op het marktplein. Een korte aansprekende rondleiding geeft inzicht in de hoogtijdagen van de ‘Goldsteig’ handelsroute. Een aanrader ook voor kinderen.

Prachatice Museum – Velké náměstí 13, Prachatice

Houten luiken met daarop de teksten van het menu van een café Prachtige historische gevels in PrachaticeStraatbeeld in de Tsjechische stad PrachaticeEen van de historische gevels in het stadje PrachaticeIn de kerk van Prachatice met een bijzonder altaar

Puur natuur in het oerbos: Boubinsky Prales

Op korte afstand van Prachatice kun je in het Sumava woud kilometers wandelen, dwars door de ongerepte natuur. Zover je kijkt, zie je bomen. In het oerbos van Boubinsky Prales geen zure regen of ingrijpen van de mens. Storm of een lokale keverplaag zijn de enige invloeden van buitenaf die een rol spelen in dit oerbos. Hier kom je om op te laden.

Tip: klim naar de top van de uitkijktoren en laat de invloed van de indrukwekkende pure natuur op je inwerken.
Steenmannetjes en rotspartijen in Boubín-oerbos Het uitzicht over de bossen vanaf de uitkijktoren in Boubín oerbos Uitkijktoren met uitzicht over de dennenbomen Wandelpaden en houten vlonders in Boubín oerbos

Genieten in gezellig en hip Kašperské hory

Het veelkleurige stadje Kašperské hory, ontstaan toen in de 14e eeuw grote hoeveelheden gouderts werden gevonden, is één van de drie eindpunten van de ooit zo belangrijke Goldsteig route. In het stadje nu geen goud maar gastronomie. Je eet hier voor een goede prijs moderne Tsjechische gerechten met een internationale twist in het roze gekleurde Kašperk hotel. De Nederlands sprekende kok bereidt hier de heerlijkste knoflooksoep met chilidraden. Goed tegen een kater. In het land met de grootste bierdrinkers ter wereld geen overbodige luxe. Leuk weetje: de regio dankt de naam Pilzen aan de makkelijk weg te klokken goedkope halve liters bier.

Terrasje in het historische centrum van Kasperske horyKnoflooksoep bij Kašperk hotel

De leuzen op het bord voor het Nebespán boutique hotel beloven je ‘zoete momenten in de hemel’. Ze wachten op jou om samen de lekkerste cava uit te kiezen en ze garanderen persoonlijke versterking na het eten van een heerlijk dessert. Een overnachting in één van de goed geprijsde kamers is een must. Na het eten zak je hier weg in het fluweel van één van de loungestoelen, genietend van een goed glas wijn terwijl iemand jazz muziek speelt op de oude zwarte piano in de hoek. Vergeet niet, voor je vertrekt uit dit idyllische stadje, een afsluitend kopje koffie bij het Pražírna Kávy te drinken.
Welkomstbord - krijtbord bij het Nebespán boutique hotel Vitrine met taartjes en een kleurrijk behang met daarop krijtborden met het menu Hotelkamer met opgemaakt bed met handdoeken en kleurrijke kussens erop

Kasperk hotel – Náměstí 3, Kašperské hory
Nebespan hotel – Náměstí 7, Kašperské hory

Kašperk slot: fotogeniek en historisch hoogtepunt

Het in de 14e eeuw gebouwde Kašperk slot, letterlijk en figuurlijk een historisch hoogtepunt, bood onderdak aan soldaten verantwoordelijk voor een veilig goudtransport over de Goldsteig route. De originele ophaalbrug komt uit op een ommuurde binnenplaats, waar het op een zonnige dag goed toeven is met een drankje van het bijbehorende café. De rondleiding van €4,-, met de op de muur geprojecteerde animatiefilm over het leven van weleer, is een aanrader. Tenslotte maak je uit vrijwel alle doorkijkjes van het kasteel ‘ansichtkaart-waardige’ kiekjes.

Een aandenken aan de mooie pareltjes langs de Goldsteig route en de Pilzen regio!

Kasperk Slot – Kašperské hory

Het Kasperk kasteel in de glooiende heuvels van Pilzen Door de poorten het Kasperk slot in Doorkijkje vanuit een kasteelraam op een van de kasteel torens Uitzicht op de heuvels van het Boheemse Woud

Handig & leuk om te weten:

Verken zeker ook enkele delen van de Goldsteig route te voet. We hebben een drietal wandelingen alvast voor je uitgeprobeerd.

Hoe kom je er? Vanuit Amsterdam gaan er dagelijks meerdere vluchten naar Praag. Vanuit Praag rijd je in ongeveer 2 uur naar het Boheemse Woud.
Handig: Een huurauto is onmisbaar tijdens je bezoek aan het Boheemse Woud.

Bekijk voor aanvullende informatie over de Goldsteig-route en de mooiste plaatsen langs de route op de website van:

Overzicht