Wandelen over vlonders door het turfmoeras

Terug in de tijd en grenzeloos genieten
Tsjechië: volg de Goldsteig route door het Boheemse Woud

Wandelen over vlonders door het turfmoeras

Hoog tijd om eens een kijkje te nemen in het Boheemse Woud. Via rustige dorpjes, dwars door veengebieden, over bergen en langs de rivier de Moldau treden we in de voetsporen van smokkelaars en handelaars. We maken kennis met een prachtig stukje Tsjechië tijdens drie wandelingen over het eeuwenoude pad van de Goldsteig route.

De ‘Goldsteig’ is een lange afstandswandeling, die vanuit het Duitse Beieren nu ook de grens over gaat naar Tsjechië. Dat betekent eindeloos wandelen en grenzeloos genieten in het Boheemse Woud in het Tsjechisch-Duitse grensgebied. Zeshonderd kilometer wandelen over paden, waar eeuwen geleden alleen pelgrims met manden vol waardevolle spullen liepen. De eens zo belangrijkste handelsroutes van Europa zijn nu zo goed als verlaten. Prachtige natuur, rust en ruimte wachten op je. Ontdek het zelf met deze drie aanraders in het Boheemse Woud in Tsjechië.

Glooiend landschap bij ochtendgloren met alleen maar bossen

Wandeling 1: dwars door het bos bij Bischofsreut (5 km)

Start met een korte wandeling vanaf Bischofsreut, een dorp op ongeveer 1000 meter hoogte in Duitsland, aan de grens met Tsjechië. In de 16e eeuw, de bloeitijd van de Goldsteig route, brachten handelslui met paarden en pakezeltjes hier per jaar 300 miljoen liter zout de grens over. Het witte goud, in die tijd belangrijk voor het pekelen van vlees. Bij de grens valt ons oog meteen op de nog aanwezige, indrukwekkende zware betonnen slagboom. Ongezien de grens over komen was duidelijk onmogelijk. Onderweg lopen we langs keurig gestapelde stenen muurtjes waar vroeger de huizen hebben gestaan. Her en der staart een grazende koe ons glazig aan vanuit de glooiende wei. Net wanneer onze maag een beetje begint te knorren, bereiken we Hotel České Žleby. Op het menu Kulajda soep: een kruidige, zoetige soep van paddenstoelen uit het omringende Sumava woud. Het blijkt de hobby van iedere Tsjech: paddenstoelen plukken. In het seizoen de basis voor de heerlijkste lokale gerechten.
Boslandschap met stapels houtWandelpad wat de grens van Duitsland naar Tsjechië overgaat

Een mandje met paddenstoelen die iemand vasthoudt Smakelijke paddenstoelensoep

Tip: wandel op je gemak terug naar Bischofsreut en laat je in de watten leggen door Ingrid Haidl-Madl. Aankomen in je vakantiewoning, uitpakken en nieuwe energie opdoen. Ingrid doet je boodschappen, verzorgt ontbijt en avondeten en bakt ook nog eens de lekkerste koekjes van de hele omgeving.

Vakantiewoning met meerdere appartementen in traditionele bouwstijl Bistro stoeltjes en tafeltje in het gras met op de achtergrond het heuvellandschap van het Boheemse woud

Tip: klim ook naar de Stožecka kapel, een houten bedevaartkapel midden in het bos. Achter de kapel vind je een perfecte plek voor een ‘selfie’ met fenomenaal uitzicht als achtergrond.

Een houten kapel midden in het bos en tussen het mos

Hotel Ceske Zleby – České Žleby 56, Stožec
HAIDL-MADL ferienwohnen – Marchhäuser 2, Bischofsreut, Duitsland

Wandeling 2: via vakwerkhuizen in Dobrá naar het turfmoeras (+/- 12 km)

Eén van de hoogtepunten van de Goldsteig wandelroute door Zuid-Bohemen is de wandeling die dwars door het veen- en heidegebied rondom Dobrá gaat. Langs de monumentale vakwerkhuizen van het piepkleine dorpje, eigenlijk niet meer dan een straat, wandel je het natuurgebied in. Een uitgestrekt veld vol wuivend riet loopt door tot aan de oevers van de Moldau. Eenmaal over de houten brug geeft de achterliggende poort van juni tot en met oktober, toegang tot het turfmoeras. Langs enorme rijen berkenstammetjes en over paden met bijna zwart turf wandelen we naar de uitkijktoren. De avondzon weerspiegelt in de vele kleine, omringende plasjes. De late, laagstaande zon tijdens ‘golden hour’ maakt de oranje en bruine herfsttinten om ons heen nog intenser. Een indrukwekkende kleurenpracht!

Wandelen over houten vlondersWandel naar de uitzichtstoren langs Goldsteig Passau Prachatice Uitgestrekte wandelpaden met houten vlonders Wandelaars in een berkenbos Houten vlonders als wandelpaden door het turfmoeras

Tip: geniet begin oktober van de mooie herfsttinten. Houten paden behoeden je voor wegzakken in het sompige veen.

Tip: neem op een zonnige dag een picknickmand mee en geniet op een van de vele bankjes van de heerlijke stilte om je heen.

Tip: overnacht in Dobrá of in het nabijgelegen Volary. In het knusse familieappartement vol blankhouten (kabouter)meubelen en geruite gordijntjes voor de ramen voel je je onmiddellijk thuis. Zeker ook door de plank bij de voordeur vol rode wollen sloffen.

Houten vakantiewoning van de voorzijde, met een hekje ervoor Een zitje voor het vakantiehuis, met een bankje en tafel Romantische en knusse slaapkamer in vakantiehuis, met houten wanden en mooi opgemaakt bed

Tip: Slaap in Volary ook 1 nacht in een heuse boomhut. Midden in het bos, zonder stromend water maar wel met een fijne houtkachel. Het ontbijt takel je ‘s morgens in een mandje naar boven. Let goed op het weidse uitzicht voor je, een kennismaking met het aanwezige wild is gegarandeerd.

Boomhut in een dennenbos Uitzicht op een open veld in het bos vanuit de boomhut

Wandeling 3: langs de oorsprong van de Moldau de ‘bergen’ in (+/- 10 km)

Vanuit Kvilda, tevens een idyllische wintersportplaats, wandel je door een haast onaangetast schilderachtig landschap, met afwisselend donker- en lichtgroene kleuren, naar de oorsprong van de langste rivier van Tsjechië: de Moldau.

Voordat we aan de wandeling beginnen, proeven we de traditioneel bereide ‘Boruvkove knedliky’ in de Šumava Inn. Een enorme fruitdumpling die elke getrouwde Tsjechische vrouw moet kunnen maken. Een calorieën bom en een goede basis voor onze wat langere wandeling.

Onderweg waan je je in een sprookjeslandschap. Om je heen dikke lagen zacht mos bezaaid met paddenstoelen, geheimzinnig opgestelde zilversparren en de klanken van de zacht ruisende Moldau. Aangekomen bij de bron wordt dit gevoel nog eens versterkt. In het water van de bron borrelen, steeds onverwacht, dikke bellen naar boven. Een spannend gezicht. We gooien een muntje in het water en doen een wens. Voor we aan de terugreis beginnen, besluiten we aan één van de uitnodigende tafels bij de bron een heerlijk kopje verse koffie te zetten.

Bos met dennenbomen en mos en een wandelaar die geniet in de zonnestralen Een koffie zetten tijdens je wandeling, met emaille mokken op een picknicktafel Een watertje tussen mos en stenen waarin lucht omhoog bubbelt Een wandelaar met verrekijker in een landschap met berken en dennenbomen Wandelaar op gravel pad in een herfstbos

Tip: overnacht in de buurt in het hoogstgelegen hotel van Sumava: hotel Alpská vyhlída. Ver weg van de bewoonde wereld genieten van een ‘schitterende’ melkweg of van een bloedrode ochtendhorizon waartegen de bergkammen (bij helder weer zelfs die van de Alpen) vol sparren en heiige dalen fenomenaal afsteken.

Restaurant Sumava Inn – Kvilda 26, Kvilda
Hotel Alpska vyhlidka – Bučina 149, Kvilda

Houten hotel in een heuvellandschap met herfstkleuren Tafel voor het raam met gordijnen, waardoor het zonlicht naar binnen valt. Zonsopgang boven de heuvels met dennenbomen en een pastelkleurige lucht

Handig & leuk om te weten over de Goldsteig route:

In 2007 werd het wandelnetwerk Goldsteig in Duitsland geopend. De route is onlangs uitgebreid met 600 km aan wandelpaden in Tsjechië.

De wandelingen zijn goed te combineren met een bezoek aan één van de nabijgelegen historische handelspareltjes. Prachatice, een stadje waar binnen de vestingmuren de tijd stil lijkt te hebben gestaan, of het historische vrolijk gekleurde en inmiddels hippe Kašperské hory. Een aanrader met gegarandeerd gastronomische hoogstandjes. Zeer betaalbaar! Ontdek de bijzondere plekjes langs de Goldsteig route.

Hoe kom je er? Vanuit Amsterdam gaan er dagelijks meerdere vluchten naar Praag. Vanuit Praag rijd je in ongeveer 2 uur naar het Boheemse Woud. 
Handig: 
Een huurauto is onmisbaar tijdens je bezoek aan het Boheemse Woud.

Bekijk voor aanvullende informatie over de Goldsteig-route en de mooiste plaatsen langs de route op de website van:

Overzicht