Het Groene Hart
Stedentrip: 4 redenen om Woerden te bezoeken

Stedentrip op de planning? Wedden dat Woerden niet bij je opkomt? Daar breng ik graag verandering in! 4 redenen om een bezoek aan Woerden in je agenda te zetten.

1. Bezoek de kaasmarkt in Woerden

‘Vandaag ga ik naar de kaasmarkt, rara naar welke stad ga ik?’ Deze vraag stelde ik op Twitter. Alkmaar en Gouda werden regelmatig als antwoord gegeven. Slechts een enkeling noemde Woerden. Ook ik had nog nooit van de kaasmarkt in Woerden gehoord, tot voor kort. Na ons bezoek aan de stad ga ik ‘m nooit meer vergeten. Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart. Iedere zaterdagochtend van half april tot eind augustus vindt in de binnenstad de Woerdense boerenmarkt plaats, waar boeren uit de omgeving hun kazen ‘showen’. Voor bezoekers /toeristen is er een voorstelling, waarbij je een goed beeld krijgt van het traditionele handel drijven door handjeklap. Laat je vooral ook bij de kaaskraampjes informeren over de verschillende kazen en proef!

Kaasmarkt bezoeken? Elke zaterdag van half april tot eind augustus.

2. Stadshotel Woerden

Direct aan de markt vind je het imposante Arsenaal, een rijksmonument uit de 18e eeuw, omgebouwd tot boutique hotel. Wanneer je in Woerden bent, moet je hier even een kijkje nemen. Vanaf het terras van Restaurant van Rossum heb je leuk zicht op de bedrijvigheid op de markt. Loop naar binnen en bewonder het mooie interieur in het restaurant en de open keuken waar van producten uit de streek heerlijke gerechten worden gemaakt. Proeven? Dat kan bij de ‘proef & winkel’, waar kazen liggen uitgestald, chutneys te proeven zijn en je bovendien lekker gemaakt wordt door borrelhapjes, gerookte zalm, biologische groente….

Stadshotel Woerden – Meulmansweg 33m, 3441 AT Woerden

3. Een proeverij bij het Reypenaer Kaaspakhuis

De verrassing van de dag is het Reypenaer Kaaspakhuis. Net buiten het centrum, aan de Oude Rijn, ligt het 100 jaar oude pakhuis waar kazen liggen te rijpen zoals vroeger. Aan de buitenkant zie je een karakteristiek pakhuis zoals er nog velen zijn. Bij de eerste stap over de drempel valt je mond open. 1000-den kazen (om precies te zijn tussen de 15 – 16.000 kazen) liggen te stralen op houten planken, drie verdiepingen hoog.

Tijdens onze rondleiding worden we door Margret meegenomen in de wereld van kaas. Zo boeiend, leerzaam en lekker! Het rijpen van de kaas in dit oude kaaspakhuis is uniek. Door de ligging aan het water, de oude balken en vloeren, de seizoenen en het natuurlijke klimaat krijgt de kaas hier een smaak die je nergens anders kunt realiseren. We kijken onze ogen uit, leren dat alle kazen hier nog ambachtelijk worden behandeld, gedraaid en gepoetst. Alles met de hand, 16.000 kazen!

Na de rondleiding volgt de Reypenaer proeverij in het proeflokaal. Reypenaer 1 jaar gerijpt, Reypenaer V.S.O.P. 2 jaar gerijpt en Reypenaer X.O. reserve, 2,5-3 jaar gerijpt. Deze laatste is volgens de makers ‘het hoogst haalbare op smaakniveau’ en daar zijn we het helemaal mee eens. Wat een smaaksensatie! Onder de indruk en met zalige kazen verlaten we het pakhuis.

Zelf beleven? De kaasproeverij is mogelijk vanaf 10 personen. Meer informatie verkrijg je bij het Kaaspakhuis.

4. Blauwe Meije in het Groene Hart

Genoeg van de stad en behoefte aan groen? Verlaat Woerden en ga de weidse polders in, met brede sloten, de Nieuwkoopse Plassen en eindeloze vergezichten.

Op slechts enkele kilometers van de stad vind je midden in het groen op een mooie locatie Buitenplaats ‘de Blauwe Meije’. De geur van versgebakken appeltaart komt je tegemoet, hier moet je wel stoppen en even plaats nemen in de theetuin (of bij slecht weer in het theehuis). Gastvrouw Rebecca heeft van haar Buitenplaats een oase gemaakt. Bewonder Nederlandse kunstenaars in de galerie, neem plaats in de hangmat in de tuin, pluk eetbare planten in het voedselbos of zoek een plekje in een luie stoel aan de waterkant. Met een verse muntthee en een stuk huisgemaakte taart ga je hier voorlopig niet meer weg. Het luieren zat? Huur een van de kano’s of supboards en trek de ‘weide wereld’ in.

We vertrekken per kano over de slingerende Meije met aan weerszijden wuivende grassen, riet en weilanden. Af en toe een boerderij of woonhuis aan de waterkant, een bruggetje en koeien in de wei. We zijn blij! Het kanoën brengt ons bij de boerderij van Boer Rens, die nog elke dag met de hand zijn koeien melkt. Een plaatje uit de vorige eeuw. 

Ons doel, de watertoren van Nieuwkoop, halen we niet. Waarschijnlijk omdat we onderweg te veel lummelen, stil liggen en genieten! Bovendien hebben we de geur van versgebakken taart nog altijd in onze neus. De meiden willen niets liever dan terug naar de taart!

Meer weten over Woerden en het Groene Hart?

Er is nog zoveel meer te ontdekken in het Groene Hart! Lees ook deze tips:

Meer weten over Woerden? Beleef Woerden

Overzicht