Zicht vanaf de toren in Nieuwkoop

De 9 leukste tips
Ontdek Nieuwkoop, parel van het Groene Hart

Zicht vanaf de toren in Nieuwkoop

Nieuwkoop ligt in het hart van het Groene Hart en heeft veel te bieden voor een bijzonder dagje uit of een weekendje weg. Het is eigenlijk een wonder dat Nieuwkoop zo’n goed bewaard geheim is gebleven. Met de Nieuwkoopse Plassen, prachtige natuurgebieden, tal van fiets- en wandelroutes en oer-Hollandse vergezichten is Nieuwkoop met recht een verborgen parel. Sloep varen, een theetuin bezoeken, lunchen aan de waterkant, borrelen aan het strand… De 9 leukste tips voor Nieuwkoop op een rij.

1. Thee- en pluktuin De Sfeerstal

In het dorp Nieuwveen ligt een hele leuke plek: Thee- en pluktuin de Sfeerstal. Je moet dit adres echt even weten te vinden, vanaf de dijk zie je namelijk niet hoe leuk en mooi het hier is. Eenmaal binnen (en buiten) word je verleid door de weelderige bloementuin, de gezellige zitjes op het terras en in het gras, de speelmogelijkheden voor kinderen en de mogelijkheid om je eigen thee te plukken in de kruidentuin. Kies iets lekkers uit de vitrine met huisgemaakte taarten en de beroemde appeltaart (met appels uit eigen tuin in het seizoen). Of stel een lunch samen van luxe mini broodjes, een moestuin salade of ga voor de Borrel Box. Een high tea hoort ook tot de mogelijkheden. Houdt er rekening mee dat je hier langer bent dan vooraf gedacht. Met je voeten in het gras en de prachtige bloementuin als decor vliegen de uren voorbij. Hier word je gegarandeerd blij!

Leuk om te weten: De Sfeerstal heeft ook B&B kamers! Een goede uitvalsbasis voor je bezoek aan het Groene Hart.

De Sfeerstal – Hogendijk 5, 2441 CK Nieuwveen

2. Lunchen aan de waterkant bij De Watergeus

Voor de Watergeus in Noorden geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Sfeerstal. Je hebt bij aankomst geen idee wat voor moois je te wachten staat. Totdat je het hotel/restaurant doorloopt en de deur naar het terras doorgaat. Daar wacht een uitzicht om niet meer te vergeten. Reserveer op een mooie dag een plekje aan de waterkant, waar met linnen gedekte tafels wachten in de schaduw van de hoge bomen. Een zacht briesje brengt verkoeling vanaf het water, het geroezemoes van stemmen werkt rustgevend, de sfeer op het terras in combinatie met dat mooie uitzicht zorgt voor totale ontspanning. Hier ben je voor een paar uur even weg van de wereld.

Je blik wordt afwisselend getrokken van het water naar je tafel, waar de gerechten feestelijk geserveerd worden. Kies voor Carrousel Watergeus, waarbij je 6 kleine gerechtjes geserveerd krijgt om te proeven van het lekkerste uit de keuken.

Blijven slapen kan ook: wanneer je kiest voor een van de arrangementen word je extra in de watten gelegd!

Hotel Restaurant De Watergeus – Simon van Capelweg 10, 2431 AG Noorden

3. Sloep varen op de Nieuwkoopse Plassen

De charme van Nieuwkoop ontdek je het beste vanaf het water, bij voorkeur met een elektrische sloep zodat je fluisterstil door de natuur vaart. Bij Jachthaven Plaszicht, midden in Nieuwkoop, heb je de keuze uit roeiboten, elektroboten, zeilboten, kano’s en supboards. Er zijn twee verschillende vaarroutes uitgezet in samenwerking met Natuurmonumenten. De gele route (Middenroute) duurt ongeveer 2,5 uur en laat je zowel de dorpkant van Nieuwkoop zien als een prachtig natuurgebied met rietoevers, veel bloemen, bos, weilanden met koeien, een windmolentje… De rode route (Noordroute) start in Noorden en duurt 1,5 uur en gaat door de mooiste natuur, een wereld van slootjes, riet en smalle stroken land. Aanleggen bij Hotel de Watergeus kan! Beide routes zijn ook te combineren.

Jachthaven Plaszicht – Dorpstraat 14, 2421 BC Nieuwkoop

4. Zomers genieten bij Strand Zomer

Een strandpaviljoen in hartje Nederland, dat is Strand Zomer! Een ideale tussenstop tijdens je sloepentocht, een fietstocht of mooie wandeling. Strand Zomer ligt aan het Meijepad in Nieuwkoop en is alleen per fiets, te voet of per boot bereikbaar. Het strandpaviljoen, verplaatst van de kust naar de huidige locatie, ligt aan een strandje met zwemgelegenheid. Zoek een plekje op het terras, op het strand of in het gras voor een kopje koffie met zoete zonde, lunch, ijsje of koel drankje met een plankje. Een picknick meenemen kan ook!

Strand Zomer – Meijepad 4, 2421 AK Nieuwkoop
(geopend van begin april tot eind oktober)

5. Beklim de Reghthuystoren

Om een goed beeld van Nieuwkoop en het plassengebied te krijgen, moet je eigenlijk de Reghthuystoren beklimmen. Deze toren, in hartje Nieuwkoop, bied je een fantastisch 360 graden uitzicht. Je ziet niet alleen alle waterwegen en watertoren Piet Potlood, maar word je ook bewust van de centrale ligging van Nieuwkoop. Vanaf de toren zie je de Dom van Utrecht, de Arena van Amsterdam en de Zwaan van Rotterdam liggen.

Alleen te beklimmen op afspraak met de VVV via info@vvvnieuwkoop.nl.

6. Genieten op het terras van Restaurant Tijsterman

Voor nog een beetje extra vakantiegevoel zoek je een plekje op het terras van Restaurant Tijsterman, waar gasten al vier generaties lang door de familie Tijsterman welkom worden geheten. Niet alleen een fijn begin- en eindpunt van je vaartocht (Jachthaven Plaszicht ligt er naast), ook een bestemming op zich. Het grote terras bied je een geweldig uitzicht over de Nieuwkoopse Plassen waar altijd wel iets te zien is. De gerechten van de (toegankelijke) kaart worden op een mooie zomerse dag bereid in de buitenkeuken. Strijk neer

Restaurant Tijsterman – Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop

Tips voor in de omgeving van Nieuwkoop

Wanneer je langer dan een dag verblijft in Nieuwkoop (advies), dan mag je deze tips ook zeker niet missen:

7. Rijksmonument De Molenviergang bij Aarlanderveen

Hoe Hollands wil je het hebben?! Officieel hoort Aarlanderveen bij de gemeente Alphen aan de Rijn, maar je bent er zo dicht bij vanuit Nieuwkoop dat je dit bijzondere stukje Nederland niet mag missen. Maak een rondwandeling langs de Molenviergang bij Aarlanderveen, de enige nog werkende molenviergang ter wereld. Elke molen pompt het water uit de polder hoger (ruim een meter per molen) naar de Oude Rijn, nog op de ambachtelijke manier, afhankelijk van de wieken en de wind.

Je kunt de molens van dichtbij bewonderen tijdens een wandeling langs de Molenviergang. Bij de lange route van bijna 9 kilometer zie je alle molens, tijdens de korte route van 4 kilometer kom je dicht langs molen 1 en 4 (en kun je makkelijk even naar molen 2 wandelen). Met een beetje geluk zijn de molenaars ‘thuis’ en maken ze een praatje met je. Wandel door weilanden, over bruggetjes over sloten en langs koeien in een oer-Hollands landschap. Tijdens de wandeling zie je op verschillende plekken dat je ver onder zeeniveau wandelt. Een bijzonder idee.

Molenviergang Aarlanderveen – parkeren op de kruising van Kerkvaartsweg en Achtermiddenweg

8. Tussenstop bij TaarTenTuin

Ga je fietsen rondom Nieuwkoop, wandelen bij de Molenviergang of kanoën over de Meije; zorg dat je een tussenstop maakt bij TaarTenTuin. Op de eeuwenoude boerderij van Anton en Marisca ben je welkom voor koffie, thee en taart of een lunch. Bij mooi weer gezellig op het terras op de binnenplaats of in het gras in de schaduw van de bomen. Op een minder mooie dag is het goed toeven in de herberg waar de meubels uit grootmoeders tijd een tweede leven hebben gekregen. De ongedwongen sfeer is het visitekaartje van TaarTenTuin; nonchalant geplaatste terrasstoelen, vrolijk bloeiende bloemen, een brocante hoekje. Niet te gemaakt, zonder overbodige opsmuk. Gezelligheid gaat voor geliktheid!

Leuk om te weten; je kunt hier ook overnachten in een van de Boerenbed tenten.

TaarTenTuin – Achtermiddenweg 10, 2445 AA Aarlanderveen

9. Fiets een rondje De Meije

Niet alleen Nieuwkoop is de moeite waard, de omgeving is prachtig en zo Hollands. Slingerende dijken, sloten met rietkragen, weilanden met koeien, Hollandse wolkenluchten, idyllische rietgedekte boerderijen; tijdens een fietstocht ontdek je de schoonheid van het Groene Hart. En je begrijpt direct waar de naam Het Groene Hart vandaan komt.

Natuurmonumenten heeft een fietsroute gemaakt die start vanuit Nieuwkoop: Holland op z’n mooist. De fietsroute start bij het natuurgebied Ruygeborg van Natuurmonumenten en brengt je tijdens de ruim 20 kilometer langs de mooiste plekjes rondom de Nieuwkoopse Plassen. Via Noorden en de Woerdense Verlaat langs de slingerende Meije en het Meijepad terug naar Nieuwekoop.

Handig om te weten voor je bezoek aan Nieuwkoop:

Wil je de charme van Nieuwkoop en het Groene Hart goed ervaren, dan is een nachtje (of meerdere) blijven slapen een goed idee.

Overnachten: B&B De Sfeerstal in Nieuwveen of Hotel de Watergeus in Noorden (met kamers met zicht op de Nieuwkoopse Plassen)
Bootje huren: Jachthaven Plaszicht (ook voor zeilboten, kano’s, supboards en  roeiboten)
Ook leuk:

  • maak een trip door het Groene Hart met hihahut
  • combineer je bezoek aan Nieuwkoop met een bezoek aan Woerden

Meer informatie:  Ontdek Nieuwkoop en wat kan in het Groene Hart.

Overzicht