Blauwe e-bike langs een kanaal

Groener dan groen
Het Groene Hart: Boskoop in 4 tips

Blauwe e-bike langs een kanaal

Groener dan in Boskoop wordt het Groene Hart niet. Dit dorp aan de Gouwe vormt het hart van de sierteelt en heeft tal van bomen- en plantenkwekerijen. Ontdek Boskoop aan de hand van deze vier tips.

Dwars door de weilanden, langs sloten en over bruggetjes, fietsen we op onze huurfietsen van Gek van Fietsen van Alphen aan de Rijn naar Boskoop. Nadat we de iconische Boskoopse hefbrug over zijn, starten we ons bezoek aan Boskoop langs Tuinpad Rijneveld.

1. Yume Koffie- en Theehuis

Aan de straat Rijneveld liggen bijzondere kwekerijen, winkels en restaurants. Een van die kwekerijen is PlantenTuin Esveld, een tuinplantenkwekerij met boekenwinkel (uiteraard met tuinboeken), een tuin met een grote diversiteit aan tuinplanten (verdeeld over een aantal percelen, verbonden door bruggetjes) en een gezellig koffie- en theehuis met kas: Yume. Yume is het Japanse woord voor ‘droom’. Daar waar dromen worden geleefd, weet je dat je gastvrij wordt ontvangen en dat je koffie/thee en eventuele lunch met liefde wordt bereid. Alles simpelweg lekker, zonder fratsen. Zoek een plekje bij de enorme boekenkast met tuinboeken om bij je kop koffie te lezen of onder de druivenranken in de kas.

Elke laatste zaterdag van de maand is Tuinpad Rijneveld geopend, van het voorjaar tot in het najaar. De kwekerijen zijn open, er worden rondleidingen gegeven, vaartochten gemaakt en de restaurants en winkels zijn dan allemaal open.

Yume Koffie- en Theehuis – Rijneveld 68, 2771 XS Boskoop
(geopend van dinsdag tot zaterdag)

2. Streekwinkel en Theeschenkerij de Proeftuin

Aan het einde van het Rijneveld, daar waar de polder ineens een paar meter later ligt, vind je de Proeftuin van Holland. Oorspronkelijk opgezet als testterrein, voor bomen en planten, tegenwoordig is de Proeftuin van Holland een plek waar natuur, recreatie, educatie en zorg samenkomen. Je kunt een wandeling maken door de Sortimentstuin van Harry van de Laar, overnachten in een van de drijvende tuinkamers (de Greenfloat) en een kijkje nemen in Streekwinkel De Proeftuin met bijzondere theesoorten, cadeautjes, lokale lekkernijen en woonaccessoires. Voor kinderen is er een speelbosje. Zoek een plekje op het terras van Theeschenkerij de Proeftuin voor een kop koffie/thee, eigengemaakte taart, lunch, high tea of borrel.

De Proeftuin van Holland – Rijneveld 153, 2771 XV Boskoop

3. Boomkwekerijmuseum

Een klein stuk fietsen van de Proeftuin ligt het Boomkwekerijmuseum, midden in het dorp. Om een goed beeld te krijgen van Boskoop, de sierteelt en de geschiedenis is het leuk en interessant om hier een bezoek te brengen. In de expositieruimte leer je meer over de ontwikkeling van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen tot nu. De naastgelegen authentieke boomkwekerswoning is in ere hersteld en ingericht zoals er ooit geleefd werd. Loop je door naar buiten dan tref je een werkplaats met traditionele werktuigen en de museumtuin met een kwekerij die nog in bedrijf is.

Boomkwekerijmuseum – Reijerskoop 52 – 54, 2771 BR Boskoop

4. Varen door Boskoop

Sluit je bezoek aan Boskoop af met een rondvaart door de sloten. Van april tot oktober kun je, elke woensdag en zaterdag, Boskoop en de kwekerijen vanaf het water aanschouwen, onder begeleiding van een gids. Vaar onder tal van bruggen, langs authentieke en commerciële kwekerijen en laat je informeren over de tuinen en waterwegen.

VVV Boskoop – Overslag 14, 2771 CE  Boskoop

Bonustip: mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan het gebouw Flora, een Rijksmonument met grand café Roos met groot terras en het naastgelegen Rosarium, ook Rijksmonument. In het vrij toegankelijke Rosarium zijn ongeveer 160 soorten rozen te bewonderen.

Lees ook onze andere tips voor het Groene Hart

Overzicht