Design vakantiehuis in het bos

Vakantie anders!
Bijzondere vakanties

Design vakantiehuis in het bos
Ken je dat gevoel dat je toe bent aan iets anders? Dat kun je zelfs krijgen als het gaat om dingen die eigenlijk altijd erg geslaagd zijn, zoals vakanties. Maar… volgend jaar weer naar die massale camping of dat all-inclusive hotel? Nee, je wilt eens wat anders. Iets dat helemaal bij jou past. Dus ga je op zoek naar een bijzondere vakantie. Wij hebben alvast 5 ideeën voor je.

De educatieve vakantie

Tijdens een educatieve vakantie staat je eigen ontwikkeling centraal. Altijd al eens willen leren koken of fotograferen? Wil je beter worden in een bepaalde sport of meer leren over wijn? Of je nu eens echt verdiepen in de geschiedenis, kunst of taal van een land? Combineer je vakantie met een cursus op je bestemming.

Zo organiseert Gasterie Lieve Hemel met regelmaat een wijnreis naar Frankrijk, i.s.m. met Domaine des Agnelles. La Souche in Zuid-Frankrijk leert je koken en bij Quinta da Sameira in Portugal leer je de kneepjes van het fotograferen.

Wijnglazen met witte wijn en een plankje met brood op tafel. Een boek erbij
Franse wijn

Een retraite als bijzondere vakantie

Voor de spirituele kant van je persoonlijke ontwikkeling kun je je vakantiedagen doorbrengen in retraite. Er zijn kloosters waar je in alle rust tot jezelf kunt komen, maar je kunt ook kiezen voor een vakantie die in het teken staat van yoga en/of meditatie. Wil je laagdrempelig beginnen, dan kun je jezelf ook terugtrekken in een wellnessresort.

Op het Griekse eiland Kythira kom je helemaal tot jezelf tijdens stiltewandelingen en bij het Portugase Vinha da Manta worden regelmatig mindfulness weken georganiseerd.

Een safari lodgetent met veranda en uitzicht over de groene heuvels
Vinha da Manta

Back to basic

Ook een goede manier om weer dichter bij jezelf te komen: even helemaal back to basic. Offline bijvoorbeeld. Wedden dat je je zonder Facebook-prikkels al een stuk rustiger voelt? Maar je kunt nog veel verder gaan en bijvoorbeeld op een zelfgebouwd vlot de rivier afzakken en je eigen maaltje bij elkaar vissen en klaarmaken boven een kampvuur. Terug naar de basis en brengt je gegarandeerd terug naar jezelf.

Een openstaande deur met uitzicht over de natuur, met daar middenin een stoeltje met vakantieganger
KunstKeten

De maatschappelijke vakantie

Wil je vooral van vakantie terugkomen met het gevoel dat je een waardevolle bijdrage hebt geleverd aan de wereld? Daarvoor bestaan organisaties die jouw vakantie kunnen koppelen aan vrijwilligerswerk. Dat kan variëren van waterputten graven in Afrika tot de stranden van de Wadden schoonmaken. Want ook al doe je het voor de maatschappij, het moet wel bij jou passen.

De ‘staycation’

Over de Wadden en een maatschappelijk verantwoorde vakantie gesproken: heb je wel eens gehoord van een staycation? Hierbij blijf je voor je vakantie dicht bij huis. Geen reisstress dus, geen milieubelastende vliegreis en toch veel te ontdekken en genieten.

Welke bijzondere vakantie past bij jou?

Een houten huis met lichtblauwe gevel in Broek in Waterland
Broek in Waterland

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken