Witte stranden langs de kust

Tips voor de Costa Smeralda
Sardinië, de goudkust van het noordoosten

Witte stranden langs de kust

Op zo’n twee uur vliegen van Amsterdam wachten in het voor- en naseizoen vrijwel verlaten hagelwitte zandstranden op je, op Sardinië. Met in het binnenland nog ongerepte natuurgebieden en authentieke bergdorpjes. Onze tips voor een paar dagen paradijselijk genieten aan de Costa Smeralda, de Smaragdkust in het noordoosten van Sardinië.

Stel je eens voor: iets meer dan tien jaar geleden vlogen er in de winter nauwelijks vliegtuigen van en naar Sardinië. Per boot ging je tussen knorrende varkens en kakelende kippen mee met de vracht vanaf het vaste land. Tot vijftig jaar geleden wist de gemiddelde Sardijn niet eens van het bestaan van de culinaire wereld onder water. Specialiteiten kwamen van herders en boeren, met een hoofdrol voor geroosterd vlees. Een inhaalslag is gemaakt. Ontdek de schoonheid van de noordoostkant van het eiland Sardinië per huurauto. Bij voorkeur buiten het hoogseizoen, wanneer je het eiland bijna voor jezelf hebt.

Volg de kilometerslange kustlijn op zoek naar je eigen baai

Start je ontdekkingstocht op Sardinië samen met local Claudio. Hij kent iedere baai, elke rots en neemt je stuiterend in zijn stoere 4×4 mee om je te laten genieten van adembenemende vergezichten. Van hem leer je dat een espresso in de zomer in het luxueuze Porto Cervo vier keer duurder is dan bij de beachbar van Jerry, het plekje van de locals.

Waar je nog geen vijftig jaar geleden via ezelssporen de ontoegankelijke kust bereikte, zijn nu overal slingerweggetjes en zandpaden naar zee. Kies bij voorkeur een wat stoerdere huurauto zodat je zelf op ontdekkingstocht kunt op de niet altijd even goed begaanbare wegen. Je ontdekt baaitjes met het witste zand en het helderste azuurblauwe water wat je ooit hebt gezien. Je geniet, met je voeten in het zand, van vis zo vers dat hij smelt op je tong.

Tip: Vergeet vooral niet uit Sogno Sperduto de hangmat mee te nemen. Bij menig baaitje knoop je hem tussen twee bomen en dommel je in de schaduw zacht schommelend in slaap.

De mooiste dorpjes in het noordoosten van Sardinië

Ontdek het bergdorpje San Pantaleo. Midden in het dorp, op het autovrije dorpsplein, spelen de kinderen, discussiëren de locals en genieten toeristen van een goed glas streekwijn. Schilderachtige straatjes met roze, blauwe en gele gevels versierd met bloemen, kruiden en zelf gesneden houtsnijwerken nodigen uit voor een wandeling. Onmiddellijk achter de kerk sta je in een uitgestorven rotslandschap. Via enorme rotsblokken, door wind en water in miljoenen jaren veranderd in spannende vormen, klim je hier naar het hoogste punt. In de verte de contouren van het eiland Corsica. Temidden van deze indrukwekkende natuur voel je je plotseling heel nietig. Na de wandeling is het tijd om te gaan genieten van lokale lekkernijen geserveerd door osteria’s, pizzeria’s of bij het Michelinwaardige Ristorante Giagogoni in Piazza. Raapstelenstampot met verse vis en ricotta, inktvis met knoflook of spaghetti alle vongole met de zoute Sardijnse viskuit, bottarga.

Kilometers verderop, aan de kust, tussen geurende gele brem, jeneverstruiken en roze granieten rotsen, doemt Porto Cervo voor je op. Villa’s geverfd in de kleuren van de omgeving, een al even kleurrijk winkelcentrum en een witte sprookjeskerk, zo’n vijftig jaar geleden gebouwd voor en door de rijksten der aarde. Waar je weet dat je veel te veel betaalt voor je kopje cappuccino, waar je in de zomer de trends kan spotten en waar clubs bestaan voor miljonairs, is het in het voor- en naseizoen nagenoeg uitgestorven. Rijd een rondje, eet een ijsje en ga ook hier op zoek naar de uitgestorven paradijselijke baaitjes. Het is niet voor niets de lievelingsplek van de jetset in de zomer.

Tip: Italië is bij uitstek het land voor een heerlijk ‘buiten de deur ontbijtje’. Spot het koffietentje met de meeste locals en bestel een panini prosciutto crudo en een overheerlijke Italiaanse koffievariant.

Overlaad je met lokale lekkernijen

Diverse marktjes in dorpen rondom een willekeurig vakantiehuis, b&b of relaxed resort, hebben een grote keuze aan worstjes, pecorino kazen, groenten en zoete dolci. In olie en peper gedrenkte venkel, wortel, zoet smakende zongerijpte tomaatjes en olijven vormen een populaire Sardijnse snack. Heerlijk met een flinterdun plakje bottarga.

Ga op vakantie lekker een avond kokkerellen. Worstjes, kaas en misschien zelfs een vorstelijk voorziene schaal met ‘frutti di mare’, vers gehaald bij het witte stalletje van Massimo Degortes, vormen een waar feestmaal. Tafelend met je geliefde bij kaarslicht of met een groep vrienden na de afsluitende limoncello of Mirto de zin van het bestaan bespreken… La Dolce Vita, momenten om nooit te vergeten.

Tip: voor het visstalletje van Massimo Degortes, bereikbaar via de afslag recht tegenover Cugnana Verde, liggen kleine vissersbootjes. Met een beetje mazzel verleid je hier een lokale visser tot een tochtje langs wat baaitjes.

Praktische tips voor je tocht van de Costa Smeralda:

Vliegen: Sardinië beschikt over drie vliegvelden: Alghero, Olbia en Cagliari. In het voor- en naseizoen vliegen Transavia en Easyjet vanaf Schiphol meerdere malen per week naar Olbia. Het vliegveld van Olbia ligt het meest gunstig t.o.v. de Costa Smeralda en bereik je op iets meer dan twee uur vliegen van Schiphol.

Autohuur: boek je all-in huurauto via Sunny Cars Italië en vraag telefonisch advies bij het uitzoeken van een stoere auto. Bij voorkeur een vierwiel aangedreven exemplaar dat wat hoger op zijn wielen staat. Weggetjes op Sardinië zijn aardig steil en kuilen zijn op de binnenwegen eerder regel dan uitzondering. Een GPS is ook geen overbodige luxe. Niet overal op het eiland is een even goede internetverbinding. Geef je voor je vakantie je gegevens vast door dan loop je bij aankomst bij de lokale autoverhuurbalie fluitend langs de lange wachtrij om vrijwel meteen je sleutels mee te krijgen. Dat is nog eens service. Express Service!

Overzicht

Ontdek ook deze plekjes: