Dorpsfeesten in Sardinië

In de herfst
Sardinië: ontdek en proef Barbagia

Dorpsfeesten in Sardinië

Langzaam kleuren de bladeren van de bomen in de dichtbegroeide Barbagia regio rood. De stralen van de laagstaande najaarszon geven de veelkleurige granieten gevels van de eeuwenoude huizen een warme diepe kleur. Hier staat de herfst voor gastvrij genieten. Ontdek dit authentieke stukje van Sardinië. Onze tips om de herfst in het hart van het eiland, in de regio Barbagia, (mee) te vieren.

Tweeëndertig pittoreske dorpen, geplakt tegen de bergwand van het Gennargentu gebergte, openen ieder jaar van begin september tot begin december hun deuren. Bewoners laten je proeven van authentieke smaken en eeuwenoude tradities. In een haast historische setting, waar overhangende wijnstokken langs smalle straatjes de sfeer bepalen, viert de lokale bevolking hun herfstfeest uitbundig: ‘Autunno in Barbagia’.

1. Voel de rust in Lollove

De tocht naar Lollove begint spannend. Een ‘onbegaanbare’ weg klimt langzaam naar boven. Eenmaal boven wacht ultieme stilte, af en toe verstoord door het gemekker van een geit. Lollove ligt er als verlaten bij. Wat verre stemmen verraden de aanwezigheid van de aanwezige bewoners. Hier kuste ooit een verliefd Franciscaner nonnetje haar lokale herder. Eenmaal betrapt werd een vloek uitgesproken. Lollove zou nooit meer groeien.

Een twintigtal overgebleven bewoners waakt over de resten van het dorp. Vrolijk geverfde raamkozijnen met wapperende katoenen gordijnen verraden de nog immer aanwezige huisvlijt. Smalle steegjes leiden langs woningen waar verweerde muren een lange leegstand verraden. Binnen in de kleine kamers met niets meer dan een schouw sluit je je ogen en voel je het verleden van Sardinië. Niets dan liefde voor Lollove.

Tip: Er zijn geen winkels in Lollove. Neem zelf water en fruit mee om op het pleintje voor de kerk of op een kleedje langs een klif starend over de verte van te genieten.

2. Snuif lokale geuren in Orosei

Daar waar door jarenlange erosie in de kliffen van de krijtrotsen romantische doorkijkjes zijn ontstaan, ligt aan de voet van het Gennargentu gebergte het dorp Orosei. Verspreid over het eeuwenoude centrum liggen zeventien kerken en kerkjes. Middenin het stadje, geurend naar versgebakken brood van pasticeria ‘Su Recreu’, ligt in een steegje Albergo Mannois. Een hotel waar tot in detail gerestaureerde huisjes en een enkel palazzo omgetoverd zijn tot luxe kamers. Elke kamer met een eigen identiteit, voorzien van fris linnen lakens, wapperende schaduwdoeken en authentieke Sardische smeedijzeren meubels. Hier ben je geen gast, maar onderdeel van de lokale bevolking.

Tip: in het centrum van Orosei vind je meerdere terrasjes waar je door de hoeveelheid locals makkelijk bepaalt waar je even neerstrijkt voor een ontbijtje of een lichte lunch.

3. In goed gezelschap het dak op in Dorgali

Honderd jaar geleden laat de vader van lady Maria Luisa, een in Cagliari gelegerde generaal, een ‘buitenverblijf’ in Dorgali bouwen. Inmiddels laat de lady, zelf ook op leeftijd, hier gasten genieten van het rijk gedecoreerde Palazzo Santa Caterina. Marmeren vloeren, portalen tot het plafond en damasten kleden over tafels vol spelletjes en sigaren sieren het statige stadspaleis. Een smalle trap leidt naar het dak waar een aangename verrassing op de gasten wacht. Op het dakterras, onder zachte wollen dekens nippend van een gekoeld glaasje mousserende witte Nues of een robuuste Cannonau, kleurt hier de ondergaande zon Dorgali langzaam roze.

Enigszins rozig van het dakterras-avontuur schuiven gasten bij Osteria Gastronomia aan voor ‘fingerlikking good Sardisch fingerfood’. Schotels vol Pecorino, Fiore Sardo, Carciofo Spinoso, oftewel artisjok en smaakvolle olijven staan klaar om te proeven. Na een bord vol zwart-bruine ‘Riso Nerone’ rijkelijk vergezeld van vis volgt het bekende afzakkertje. Espresso per favore, mèt een Mirto wel te verstaan.

Tip: maak gebruik van de oordoppen op je nachtkastje om je niet te vroeg te laten wekken door de luide klokken van de pal naast het palazzo gelegen kerktoren.

4. Beleef de Amkina experience in Ollolai

Marije heet je hartelijk welkom terwijl Ovan in de moderne keuken in één van de vele potten en pannen roert. Ollolai, waar koeien gemoedelijk los langs de weg lopen, bruist van de energie sinds het jonge designerstel Amkina, hun vegan ‘Sleep & Experience’ opende. Met gevoel voor kleur en een artistieke inborst toveren de twee mode-ontwerpers hun vervallen 1 euro huis om tot een veganistisch walhalla. Op het menu gerechten als tofu met teriyaki en herfstgroenten met currykruiden en kokosmelk. Amkina, koerdisch, naar de roots van Ovan, staat voor ‘wie zijn wij’. Een perfect gekozen naam voor de experience die op je wacht. Wandelingen met imponerende vergezichten, manden vlechten met een local of bij de idyllische witte sterrenwacht staren naar de Milky Way. In Ollolai sluiten Ovan en Marije je in hun hart. Omgekeerd gebeurt ongemerkt precies hetzelfde.

* Per 2020 is Amkina gesloten *

5. Feest met de locals tijdens ‘Autunno in Barbagia’

Autunno in Barbagia staat voor vier maanden van weekenden vol feest in een van de tweeëndertig dorpen in de Barbagia regio. Van begin september tot begin december openen gastvrije bewoners in de historische centra hun deuren. De hobbelige straten vullen zich al vroeg met genietende Sardijnen en een enkele toerist. Mannen, vrouwen en kinderen hullen zich in uitbundig gedecoreerde creaties kenmerkend voor de streek. Regelmatig trekt een optocht van bewoners, jong en oud, voorzien van schapenvachten, koebellen en maskers met dierlijke snuiten door de straten. Symbool van de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, leven en dood, de overwinnaar en de veroverde. De rijkdom van omliggende bossen en boerderijen wordt kriskras door het dorp op smakelijke wijze gepresenteerd. Aan het spit draaien speenvarkens, straten vullen zich met de geur van ambachtelijk geroosterde kastanjes en gefrituurde krakelingen bestrooid met suiker. Massa’s pane carasau, flinterdun met olie bestreken brood, worden weggespoeld met liters lokale wijn. De sfeer is gemoedelijk. Kleden worden ter plekke volgens eeuwenoude tradities geweven, manden gevlochten, hout vakkundig gekerfd, druiven met blote voeten geplet. Overal vrolijke klanken. De allerbeste binnenkijker in de nog oorspronkelijke Barbagia regio.

6. Overnacht bij L’essenza Sardegna

Enigszins afgelegen ligt het kleinste aromatherapie boutique hotel ter wereld, Essenza Sardegna. De fragiele, kleurrijke, creatieve gastvrouw Marina tekende voor het unieke concept. Vier afwijkende eco-chique hutten in de vorm van oorspronkelijke herdershutten bieden ieder een eigen sensatie. Sereen wit benadrukt puurheid in de Mirto suite. Groene tinten staan garant voor balans in de Juniper ‘hut’. Ontspannen ontwaken door wat druppeltjes Lavendel, in de paarse suite. Het geurschaaltje in de gele kamer is gevuld met een distillaat van de kerrieplant, Helichrysum of Italiaans zonnegoud, garant voor instant energie.

In de uitgestrekte kruidentuin, goed voor vele druppeltjes etherische olieën, een ruim houten plateau waar gasten graag weggezakt in de diepe fauteuils tussen wapperende gordijnen uren in de verte staren. Waar mistral en tramontana staan voor de schittering van het zonlicht op de golven en waar je bij de shirocco wind kijkt tot aan de contouren van het kasteel van Posada.

Een overnachting en exclusief ontbijt, waar peer overgoten met chocolade met een druppetje munt, schapenkaas van nog net niet om je heen klingelende schapen en vele variaties dolci je nog lang bij zullen blijven. Wat een liefdevolle omgeving!

Tip: ga voor Marina’s gevulde mand. Een mand vol gezonde snacks om nog lang na zonsondergang onder een afdak van miljoenen sterren van te genieten. Zorg zelf voor voldoende wijn of andere drank. De omgeving is uitermate geschikt voor uren borrelplezier.

Praktische tips ‘Autunno in Barbagia’ mee te vieren:

In het hart van Sardinië, waar het in de oorspronkelijke Barbagia regio barst van de tradities, voelt het najaar als een Indian summer. Aangename temperaturen terwijl tegelijkertijd de blaadjes aan de bomen langzaam verkleuren.

Vliegen: Transavia en EasyJet vliegen in iets meer dan twee uur vanaf Schiphol meerdere malen per week naar Olbia. Het vliegveld van Olbia ligt het meest gunstig t.o.v. de regio waar het herfstfestival ‘Autunno in Barbagia’ plaatsvindt.

Autunno in Barbagia: duurt van begin september tot begin december. In het weekend maak je kennis met tradities, kookkunsten, ambachten en niet in de laatste plaats met de gastvrije locals. Zorg voor een goed werkende telefoon inclusief online vertaalprogramma. De gemiddelde Sardijn spreekt uitsluitend Italiaans.

Overzicht

Ontdek ook deze plekjes: