Stadswandeling

Smaakt naar meer!
Stedentrip: ontdek culinair Krakau

Stadswandeling

‘Proeven van de stad en niet meer weg willen’, dat is de slogan van Krakau. Niet voor niets: de tweede stad van Polen is een verrassende bestemming die letterlijk én figuurlijk naar meer smaakt. De stad werd uitgeroepen tot Europese Gastronomische Hoofdstad van 2019 en mag je eigenlijk niet missen als je van stedentrips en lekker eten houdt.

Overweeg je een vakantie naar Polen, dan is de kans groot dat je Krakau getipt krijgt. De stad is in opkomst als populaire bestemming binnen Europa en bij een bezoek begrijp je algauw waarom: een levendig marktplein met talloze restaurants, veel geschiedenis, mooie architectuur, cultuur en een prettige sfeer… De Europese Gastronomische Hoofdstad van 2019 heeft veel te bieden.

Grijze gans en de grote markt

De grote markt van Krakau is het grootste plein van Europa. Naast een aantal bekende bezienswaardigheden, zoals de lakenhal en de Mariakerk (waar je elk uur het hejnał kunt meemaken, het traditionele trompetgeschal uit een van de torens), vind je hier verschillende terrasjes en restaurants. Heerlijk om mensen te kijken, maar ook om verschillende keukens te ontdekken: honger te lijden hoef je in Krakau nooit.

Een aanrader is Szara Gęś, waar je de Poolse keuken proeft. Naast dat je hier overheerlijk kunt eten, is het restaurant – dat gehuisvest is in een charmant pand uit de veertiende eeuw – een belevenis op zich. Elke ruimte heeft zijn eigen uitstraling; van prachtig klassiek tot bijna psychedelisch. Niet te missen is een van de desserts van het huis, ‘Grey Goose’. Wat dat toetje inhoudt? Geloof me, dat wil je zelf ontdekken. Zorg wel dat je reserveert, want de tafels zijn gauw bezet.

Restaurant Szara Gęś – Rynek Główny 17, Krakau

Streetfood in de stad

Het centrum van Krakau is mooi, maar maak ook zeker een wandeling door de verschillende wijken eromheen. Steek de brug over en bezoek bijvoorbeeld Podgórze, waar je naast de mooie Sint-Jozefkerk verschillende hippe cafés en eettentjes vindt, of ontdek de geschiedenis van Kazimierz, de voormalig Joodse wijk.

Houd je van street art? Dan zit je goed in Kazimierz, waar elke muur zijn eigen verhaal heeft. Kom je bij een muurschildering van een meisje met een leeuwentooi, sla dan zeker niet het pleintje met de foodtrucks over, want die zijn volgens de locals de beste van de stad. Ontdek bijvoorbeeld een locale lekkernij bij Andres: een broodje met pulled pork in allerlei variaties, van zo simpel mogelijk tot met wonderlijke toevoegingen als ‘beetroot and chocolate’…

Andres – Świętego Wawrzyńca/Wąska, 31-057 Krakau

Hongerig van al dat wandelen? Voor de snelle trek kun je terecht bij verschillende ‘obwarzanek’-stalletjes verspreid door de stad. Deze traditionele ronde Poolse broodjes met sesamzaad of kaas zijn ’s ochtends vroeg het lekkerst, als de inwoners van Krakau naar hun werk gaan, maar vullen ook prima als je via de Koninklijke Route naar de sprookjesachtige Wawel-heuvel loopt voor een bezoek aan het kasteel en de kathedraal.

Tip: Krakau kun je ook prima op de fiets verkennen. Vanaf het marktplein zijn er verschillende routes door de wijken of naar de groene gebieden rondom de stad. Een bezoek aan Krakau is eigenlijk niet compleet als je niet een van de oude grafheuvelen hebt bezocht, bijvoorbeeld de Grafheuvel van Kościuszko; je hebt er een spectaculair uitzicht over de stad en krijgt en passant een stukje van de Poolse geschiedenis mee. Fietsen huur je bijvoorbeeld via Wavelo, een systeem dat vergelijkbaar is met onze ov-fietsen. Een kaart met fietsroutes haal je bij het toerismepunt.

Krakau’s cocktails en Poolse wijnen

Hoewel Polen bekendstaat om bier en cider, heeft Krakau op alcoholisch gebied meer te bieden. Ga bijvoorbeeld een keer Poolse wijn proeven of ontdek een van de cocktailbars! Polen is een wijnland in opkomst; in de Małopolska-regio wordt op verschillende plaatsen wijn gemaakt en die kun je proeven bij restaurant Klimaty Południa (‘Klimaat van het zuiden’). Dit restaurant is helemaal gericht op wijn en heeft een kaart om je vingers bij af te likken; op het menu staan onder meer lokale Poolse gerechten.

Restaurant Klimaty Południa – Świętej Gertrudy 5, 31-046 Krakau

Heb je zin om daarna nog het nachtleven van Kazimierz in te duiken? Kijk dan goed of je op straat konijnensporen tegenkomt… De pootjes leiden je naar de meest mysterieuze cocktailbar van Krakau, William Rabbit & Co. Omdat de eigenaar niet wil dat zijn bar door de grote massa wordt ontdekt, vereist het wat speurwerk vooraf – maar dan waan je je ook op een Alice in Wonderland-achtige plek, waar je je hart kunt ophalen als je van het betere barwerk houdt. Druk op de bel bij de magische hoed en laat je verrassen!

Bar William Rabbit & Co – geheim adres

Tip: ga je naar Krakau, neem dan ook een paar dagen vrij om de Małopolska-regio – waarvan Krakau de hoofdstad is – te verkennen. De natuur is er prachtig en geeft je een blik op wat Polen nog meer te bieden heeft: indrukwekkende bergen, oude houten kerken, kranige kastelen en groene heuvelen… Lees meer!

Jouw trip naar Krakau voorbereiden?

Lees alle informatie over de stad op de website van de stad Krakau

Zoek je een bijzonder hotel:

Overzicht