‘Weten is anders kijken, laat je verrassen’, zijn de eerste woorden van gids Titia tijdens onze kennismaking. Al sinds 2007 organiseert ze stadswandelingen door de wijk Roombeek. Een wijk die we vooral kennen van de vuurwerkramp in het jaar 2000. Tegenwoordig geniet Roombeek internationale roem door de bijzondere opbouw van de wijk en de unieke architectuur. Geïnteresseerden van over de hele wereld komen af op het bijzondere resultaat van de wederopbouw: een levendige wijk met 21e eeuwse uitstraling en faciliteiten, gebouwd met respect voor het verleden. Uniek, eigentijds, creatief en een tikkeltje eigenwijs.
Eigenwijs komt vooral van de architect Pi de Bruijn, die het nog altijd voor het zeggen heeft in Roombeek. Er wordt geen gebouw gerealiseerd zonder zijn goedkeuring. Alleen gerenommeerde nationale en internationale architecten krijgen hier voet aan de grond. Oud en nieuw vloeien in elkaar over. Gebouwen die de ramp overleefd hebben, zijn op eigentijdse wijze gerenoveerd en nieuw leven ingeblazen. Nieuwe stadsdelen zijn weloverwogen ontstaan. In overleg en in samenspraak met de (oude) bewoners van de wijk. Arm en rijk leven hier in harmonie naast elkaar. Alles en altijd met de gedachte: ‘oud-bewoners eerst!’.
Roombeek 13 mei 2000
13 mei 2000: in één klap werd een deel van Enschede weggevaagd. Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven, onder wie vier brandweermannen. 200 woningen werden verwoest. De wijk Roombeek veranderde in enkele seconden tijd in ‘oorlogsgebied’. In het herdenkingspark, centraal gelegen in Roombeek, ligt in het gras een tekening van een huis: ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’, met ernaast een gedenksteen met de namen van alle slachtoffers.
Zes jaar lang bleef het getroffen terrein ommuurd en onaangeraakt, tot in 2006 de eerste bewoner kon terugkeren naar haar nieuwe woning. Delen van de wijk werden in dezelfde stijl herbouwd, andere delen kregen een heel nieuw karakter. In Roombeek vind je nu een geslaagd evenwicht van woningen in verschillende vormen, winkels, culturele en sociale voorzieningen en bedrijven.
Wie goed kijkt, ontdekt elke keer iets nieuws
De diversiteit aan gebouwen is groot. Van het iconische Balengebouw waarvan de bovenkant is opgelicht om er een glazen etage tussen te plaatsen en waar in de toren nog de inslag van een stuk beton is te zien, de Eekenhof met de bijzondere ronde bouwstijl en een a-symmetrische binnenkant, de Museumfabriek met ‘ijzeren gordijnen’ die refereren naar de textielindustrie tot appartementencomplex Op de Brouwerij en de grachtenpanden langs de voormalige spoorlijn naar Losser. Achter elk gebouw schuilt een verhaal. Een verhaal dat Titia je op een gedreven en gepassioneerde manier graag vertelt. Ze neemt je mee in de voetsporen van de architecten en de bewoners. In haar verhaal komen stenen tot leven.
Je zult ontdekken dat over elke steen nagedacht is en dat elk stukje groen een functie heeft. Zo heeft tuinarchitect Piet Oudolf op verschillende plekken siergrassen laten planten. Gras beweegt mee op de wind, flexibel en veerkrachtig, zoals ook het leven doorgaat, wat er ook gebeurt. Dwars door Roombeek stroomt de Roombeek, die je voor een lengte van 9 kilometer kunt volgen naar de campus van Enschede (Twente). Vanaf de Museumfabriek zijn er brokstukken verwerkt in het ontwerp van de beek, bedoeld om stroming te realiseren. Volg de stroom, het leven gaat door.
Op pad door de stad met Titia
Over Titia: van jongs af aan al geïnteresseerd in architectuur en sindsdien diverse opleidingen afgerond. Wonend in Hengelo herinnert ze zich de dag van de vuurwerkramp zich nog goed: op de zomerse dag in mei werd de hemel plotsklap donker. Terwijl iedereen de straat op rende, zette Titia de televisie aan en verslond vanaf dat moment alle berichtgeving die er over Roombeek verscheen. Van kranten tot boeken, uitzendingen en films. Gesprekken met slachtoffers, nabestaanden, (voormalige) bewoners van Roombeek en architecten vormden de bronnen van kennis die ze tijdens de rondwandeling met je deelt. Informatief, enthousiast en gericht op de toekomst. Omdat Roombeek laat zien wat veerkracht en creativiteit teweeg brengt.
Roombeek ontdekken?
Een stedentrip naar Enschede is niet compleet zonder een bezoek aan Roombeek, dat begrijp je. Om de eigentijdse stadswijk Roombeek te ‘begrijpen’, is een stadswandeling met gids aan te raden.
Wil je graag meer weten en lezen?
- Waarom Roombeek een bezoek waard is
- Rondleidingen Roombeek door Titia Boitelle
- Blijven slapen? Kies voor Urban hotel Moloko, een industrieel hotel met een rauw randje, of Gebouw 16 in Hengelo.
Aanvullende tips:
- Start je bezoek aan stadswijk Roombeek met een kop koffie of lunch bij Van Doorn & Doorn.
- Bezoek Rijksmuseum Twenthe, gelegen aan het begin van de laan van allure door Roombeek.
- Neem ook deze tips voor Enschede mee tijdens je bezoek aan de stad.