Landhuis in Frankrijk

Als God in Frankrijk
Tip: Joie de vivre bij Maison Bellevue

Landhuis in Frankrijk

In de Franse Bourgogne ligt Maison Bellevue, een bijzonder plekje met verschillende smaakvol ingerichte vakantiehuizen. Een adres waar je je vanaf de eerste minuut een bijzondere gast voelt. Een plek waar je thuis bent, in de watten wordt gelegd en echt ontspant. Waar je, hoe cliché ook, elke dag voelt hoe het is om te leven als God in Frankrijk.

Wanneer ik aan het einde van de dag een beetje stram uit de auto stap, komt gastheer Jurriaan al aangelopen om me met open armen te ontvangen. Al hebben we elkaar nog nooit ontmoet, het voelt alsof ik thuis kom bij vrienden. Jurriaan is de levende vertolking van ‘joie de vivre’; een levensgenieter pur sang. En uitdrager van perfect gastheerschap ervaar ik tijdens de volgende dagen (op de achtergrond aanwezig en feilloos aanvoelend waar jij als gast behoefte aan hebt). Bescheiden volgt zijn vrouw Elly, de ‘chef de cuisine’ en ‘chef d’interieur’ die als snel het ‘Silvainnetje’ bij ons introduceert. Het dagelijkse glaasje wijn om 16.00 uur, vernoemd naar de bevriende klusjesman. Een vrouw naar mijn hart.

Nadat Elly me het kleurrijke en uniek ingerichte Maison Bellevue heeft laten zien, staat buiten onder de parasol de apéro à la Jurriaan en Elly (geen glas wijn, maar een karafje wijn met wat lekkers erbij) klaar. Dit moment, met uitzicht over de vallei, wordt gevolgd door een smakelijke welkomstdiner dat voor elke aankomende gast wordt verzorgd. Het is het startsein voor een paar heerlijke, ontspannen dagen op het Franse platteland. Dagen zonder tijd, rijk aan bijzondere momenten samen met mijn moeder.

Wat is er te doen in de omgeving van Maison Bellevue?

Niet alleen qua gastvrijheid ben je hier op het juiste adres. Ook voor de mooiste tips voor het verkennen van de Bourgogne en natuurpark de Morvan is dit the place to be. Wanneer ik informeer wat we absoluut gezien moeten hebben tijdens onze dagen bij Maison Bellevue, krijg ik een paar tips waarvan mijn hart een sprongetje maakt. Dit is wat ik als gast zo graag hoor, zie en ervaar:

1. Hertogenstad Dijon

‘Ofschoon jullie gisteren al een heel eind hebben gereden, is het wellicht toch een mooie dag om op te steken in de Hertogenstad Dijon. Vandaag immers zijn Les Halles open, de voedselhallen zoals Parijs die vroeger ook kende. Ofschoon dinsdag niet de drukste dag is aldaar (sommige kraampjes gaan alleen vrijdag en zaterdag open) krijg je toch een mooie indruk van de levendigheid in de ‘buik van Bourgondië’. Alleen ’s morgens open trouwens, dus niet te lang ontbijten… Dijon is 85 km verwijderd van Bellevue, dus je doet er een uur en een kwartier over. Parkeren kan in de parkeergarage Darcy, hartje stad. Van daaruit loop je onder de Arc de Triomph door zo de Kalverstraat van Dijon in, met onder meer een prachtige Lafayette, zeg maar de ouderwetse Bijenkorf van Frankrijk. Eten kun je uiteraard overal in de stad, maar het mooiste zit je op het terras van Le Prè aux Clercs op het Place de la Libération, pal tegenover het Hertogelijk Paleis. Een zaak van Georges Blanc *** trouwens, maar hier zonder sterren. Als je meer besloten wilt zitten, met je voeten in het (kunst)gras, dan spoed je je naar Hotel La Cloche, bij de Arc de Triomph, waar je in de besloten binnentuin voortreffelijk eet.’

2. Markt in Autun

‘Op woensdag is het kleine bio-marktje van Autun (30 km) de moeite van een bezoekje waard. Alleen ’s morgens open en er staan nog oude vrouwtjes met drie preien en een stel uien op een formica tafeltje (als ze niet al zijn overleden – die dames dus hè – want ze zijn stokoud). Na de markt verplicht eten bij Le Monde de Don Cabillaud (louter vis), in het straatje bij de kathedraal van de Heilige Lazarus. Wel even laten weten als je dat inderdaad gaat doen, want dan reserveren we voor jullie. Met afstand de mooiste man van de Morvan overigens (na mij, uiteraard), dus dat is ook wel een attractie). Na afloop kunnen jullie altijd nog even het leuke lokale museum van Rolin binnenlopen. Rolin, geboren en getogen in Autun, was in de vijftiende eeuw de kanselier van Filips de Goede, maakte als zodanig fortuin en liet daarvan het Hôtel Dieu in Beaune bouwen. Zo kwam hij in het gevlei bij Onze Lieve Heer, dacht-ie…’

Spijtig genoeg was de (een na) mooiste man van de Morvan op vakantie. Dat gaf ons de kans om te gaan eten bij Comptoir Cuisine (ook een tip van Jurriaan en Elly) achter de kathedraal van Autun. Zo’n adresje waar je zelf aan voorbij loopt, maar wat een pareltje blijkt te zijn. Een lust voor het oog en voor je tong.

Comptoir Cuisine – 13 Place du Terreau, Autun

3. De stad Beaune

‘Is dat dan de bestemming voor donderdag? Ook hier weer een uur en een kwartier rijden, maar een mooie route en een heel leuke stad. Misschien het Hôtel Dieu bezoeken en daarna in ieder geval eten bij Relais des Saulx, en geweldige tent in het centrum van Beaune. Wel reserveren via ons, want meestal vol.’

Een aanvullende tip:

Maison Bellevue ligt niet ver van Lac des Settons, een mooi meer om te zwemmen, langs te wandelen, picknicken, een bootje te huren of omheen te rijden. Een beetje verstopt langs het meer ligt Auberge de la Queue du Lac (58230 Moux-en-Morvan), waar je eigenlijk een keer tussen de middag moet aanschuiven voor de plat du jour, tussen de locals in een rustieke setting.

Ook naar Maison Bellevue?

Slechts vijf dagen breng ik door bij Jurriaan en Elly. Dagen waarop ik echt even vrij ben, waarin het me lukt om echt te ontspannen en waarin ik eindelijk echt voel wat er bedoeld wordt met ‘leven als God in Frankrijk’.  Ik sluit Maison Bellevue, Jurriaan en Elly in mijn hart en weet dat ik dit stukje Frankrijk weer ga zien. Heimwee naar het goede leven zal me de weg wijzen. À bientôt!

Ontdek zelf hoe bijzonder Maison Bellevue is

N.B. Op zoek naar een paar dagen volledige rust en afzondering? Dan is Maison Perdue de perfecte plek voor jou. Ben je graag op jezelf en zoek je de gezelligheid op als je er zin in hebt? Vakantiehuis Versailles is op je lijf geschreven.

Overzicht