Wintersport in Noorwegen

Beste skiresort van Noorwegen
Noorwegen: Wintersport in het Hemsedal

Wintersport in Noorwegen

In het midden tussen Oslo en Bergen vind je het karakteristieke skidorp Hemsedal. Het dorp is meerdere jaren achtereen gekroond tot beste skiresort van Noorwegen. Wat hier zo goed en mooi is?

1. De natuur is de baas

Hier dicteert de natuur. De hoeveelheid sneeuw bepaalt welke route de bus rijdt en zelfs de taxichauffeur heeft hier een skibox op zijn auto. Het is een van de grootste skigebieden van Noorwegen, waar je van november tot mei kunt genieten van de sneeuw. In Hemsedal (net als in Geilo) word je overal begroet met een vrolijke “Hi, Hi”! Met zo’n enthousiaste groet voel je je overal waar je binnenstapt direct welkom.

Het skidorp heeft een heel open karakter. Aan de voet van de berg is over de gehele breedte van de vallei een gigantisch kindergebied te vinden, omringd door locaties om te overnachten en gezellige café’s. Alle kinderen lopen weg met de vrolijke mascotte ‘Valle’, die dagelijks bezoekjes aan de oefende kinderen brengt.

2. Lange skidagen door verlichte pistes

Drie dagen per week zijn de pistes van Hemsedal tot 19:00 verlicht. Nog wat langer van de berg genieten? Ga dan een avondje sleeën. Er is hier geen aparte rodelbaan, je mag de hele piste gebruiken! Met slee onder de billen in de lift naar boven en dan met flinke snelheid naar beneden. Gelukkig zit er een goeie rem op de sleetjes!

Vanaf een van de toppen van het skigebied – Totten 2 – kun je een lange afdaling maken die eindigt in het stadje. Na een lunch in een van de restaurants in het centrum ga je dan met de skibus terug naar de liften. Of direct door naar Stavkroa Afterski, naar verluid een van de beste après-ski bars van heel Europa!

Stavkroa Afterski – Skiheisvegen 30C, Hemsedal

3. Kanelbolle in de Scandinavische Alpen

Net boven het kids area vertrekken de liften naar de hogergelegen pistes, die zowel voor beginners als voor de wat meer geoefende skiërs uitdagend zijn. Ze noemen dit gebied ook wel de Scandinavische Alpen, maar de lunchrestaurants doen geenszins aan de Alpen denken. Hier eet je een versgebakken Kanelbolle onder een gigantische kroonluchter in een strak ingericht restaurant.

4. Dinner with a view

Het restaurant van het Skarsnuten hotel is sfeervol ingericht en heeft een weids uitzicht over de hele vallei. Boek een tafel net voor de avond valt en geniet van de ondergaande zon die de lucht roze kleurt. Kun je niet kiezen tussen al het lekkers op de kaart? Dan regelt de uitstekende bediening hier gewoon een miniproeverij van de kaart voor je. Het eten is net zo lekker als het uitzicht mooi is. Geen wonder dat mensen van heinde en ver komen om op deze locatie te trouwen of andere bijzondere gelegenheden te vieren.

Skarsnuten – 3560 Hemsedal

5. Wintersport als lifestyle

In Hemsedal is skiën meer dan alleen bochtjes naar links en naar rechts maken, hier is wintersporten een levensstijl. Je kunt hier net zo lekker skiën als in Geilo, hoewel de gevorderde skiër in Hemsedal iets beter uit de voeten kan.

Laatste tip: zeg nooit dat het je laatste afdaling van de dag is, want hier geloven ze dat dat ongeluk brengt.

Praktische informatie:

Hoe kom je er? Vlieg naar Oslo en neem de bus naar Hemsedal (3 uur)
Meer informatie over dit gebied vind je op Hemsedal.com.

Overzicht