Langlaufen in Noorwegen

Wintersport vol verrassingen
Noorwegen: skiën in Geilo

Langlaufen in Noorwegen

Vanuit het vliegtuig zie ik rode stipjes. Het is een eerste blik op de Noorse rode huisjes in de sneeuw waar ik zo naar heb uitgekeken. Ik ben onderweg naar Geilo (spreek uit Jijloo), een van de skigebieden die Noorwegen rijk is. Geilo is ‘s zomers een populaire wandelbestemming en toegangspoort tot alle fjorden, tijdens de wintermaanden een bestemming vol verrassingen.

Skiën in Geilo

Het is in eerste instantie een beetje vreemd om hier op de ski’s te staan. Vooral omdat er geen hoge pieken om me heen te zien zijn, maar vlakke bergtoppen. Op de kaart zie ik dat het hoogste punt van ’t gebied 1100 meter is, wat kan ik daarvan verwachten? Een beetje sceptisch begin ik aan de dag.

Maar dan stap ik uit de lift op de brede, rustige en perfect geprepareerde pistes. Zelfs laat in het seizoen (eind maart) is de sneeuw nog ruimschoots aanwezig en de buitentemperatuur aangenaam. De kwaliteit van de pistes is de eerste van vele verrassingen die me te wachten staan in dit Noorse stadje.

Lunchen met een broodje Eland

De volgende verrassing wordt bij de lunch geserveerd. Bij Havsdalkroa roepen de versgebakken cinnamon buns mijn naam, maar ik krijg het advies hun speciale broodje eland te proberen. Dat stelt niet teleur: huisgemaakte saus, lokaal gemaakte kaas en vlees van de boer van iets verderop. Je proeft de liefde!

Havsdalkroa – Nye Havsdalsvegen, Geilo

Geilo biedt voor ieder wat wils

Geiloo ligt in een vallei met aan beide kanten pistes die door een gratis skibus verbonden zijn. Groot is het skigebied niet, maar je vindt er alles wat je nodig hebt. Pistes op elk niveau, gebieden speciaal voor kinderen, verschillende restaurants en een enorm scala aan zogeheten ‘off-trail’ mogelijkheden. Wat dacht je van snowkiten (skiën met een grote vlieger/kite) of skisailing?

Cross Country Mekka

Dichtbij de stad vind je vele cross country mogelijkheden – een soort langlaufen maar dan leuker! Met dunne cross country ski’s, waarbij de achterkant van je binding los zit, glijd je over de vlaktes terwijl je benen gewoon wandelen. Omdat de zijkanten van deze ski’s iets dikker en scherper zijn, kun je er makkelijker mee de wildernis in. Op pad naar plekken waar je je alleen op de wereld waant. Omgeven door een vredige sfeer en de natuur loop je door de bossen, of net als ik, over een bevroren meer. En met een beetje geluk heeft jouw gids ook warme choco en een huisgemaakt koekje mee. Liever het lot niet tarten? Boek dan direct bij Joffrey van Northern Adventure zelf, dan weet je zeker dat het goed zit.

Voor beginners of met kinderen

Op vakantie met het gezin of als beginnende wintersporter is het skigebied in Geilo echt ideaal. Waar in het nabijgelegen Hemsedal de aandacht vooral ligt op beginnende kinderen, kun je in Geilo ook als volwassene in alle rust leren skiën. De brede, rustige pistes lenen zich er goed voor.

Uit eten in Geilo

Als de avond valt na een lange zonnige skidag is er niks lekkerders dan onder een dierenvel te kruipen in de arrenslee. In de slee, met fakkels als verlichting, laat je de paarden je naar een van Noorwegens’ beste restaurants; Hallingstuene, brengen. Hier hoef je niet op de kaart te kijken, laat je gewoon verrassen door de kookkunsten van de chef. Waar je wel even moet kijken is de wijnkelder – zelden zag ik zo’n uitgebreide en zorgvuldig geselecteerde collectie. Reserveren aangeraden!

Hallingstuene – Geilovegen 56, Geilo

Praktische informatie:

Hoe kom je er? Vliegen naar Oslo, dan bustransfer naar Geilo (3,5 uur)

Overnachten: Ik sliep in het prachtige (maar grote!) Vestlia resort met fijne spa. Kom je met je gezin? Vraag dan naar de familiekamers. Liever iets kleinschaliger overnachten? Neem een kijkje bij het nabijgelegen resort Geilolia waar ze huisjes verhuren.

Meer informatie over het gebied vind je op Visit Geilo.

Overzicht