Gele tulpen op de bollenvelden in Flevoland

Onverwacht veel te ontdekken
Vakantie in Flevoland

Gele tulpen op de bollenvelden in Flevoland
Flevoland, door mensenhanden aangelegd, is de jongste en kleinste provincie van ons land. Het bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder. Een paar van de bekendste plekken op Flevoland zijn Urk, Schokland (werelderfgoed van UNESCO) en de Oostvaardersplassen. Maar ook zonder deze plekken te bezoeken, weet je dat je in Flevoland bent.

Dit is Flevoland

Zodra je het Veluwemeer gepasseerd bent en de polders in rijdt, valt op hoe recht alles is. Rechte wegen, haakse bochten, rechte lijnen tussen de akkers en velden en windmolens. Je bevindt je hier ‘op de vlakte’ ver onder zeeniveau.

Niet alles is even recht hoor. De natuurgebieden waren er niet van oorsprong, maar zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Moerassen, loofbos, struingebieden, rietkragen en graslanden. Uniek in Nederland (en Europa) is het nieuwe natuurgebied, geheel kunstmatig aangelegd: Nationaal Park Nieuw Land.

Nationaal Park Nieuw Land op Flevoland

Zet Nationaal Park Nieuw Land (het nieuwste nationale park van ons land) met stip op 1 om te bezoeken tijdens je vakantie in Flevoland. Dit nationale park bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en Markermeer. Beleef de schoonheid van dit gebied:

  • Ga mee op landroversafari om de big five van Flevoland te ontdekken: het edelhert, de zee-arend, vos, Konikpaard en het heck-rund. Niet alleen interessant voor de ‘grote vijf’, zeker ook voor de boeiende verhalen over dit stuk nieuw land.
  • Een andere optie is om de veerboot naar de Marker Wadden te nemen, een vogelparadijs en een onwerkelijke verstilde wereld.
  • Maak een (begeleide) wandeling door de moerassen
  • Fiets een rondje om de Oostvaardersplassen
Duinlandschap op de Marker Wadden

Kunst in de polder

Heb je wel eens gehoord van Land Art? Midden in het landschap, op verschillende locaties, vind je metersgrote kunstwerken die tot de verbeelding spreken. Ze maken deel uit van de omgeving en zetten aan tot denken en verwonderen. Kunstenaars van over de hele wereld tonen hier hun kunsten en er komen nog altijd nieuwe bij.

Ontdek de Land Art tijdens een route per auto of fiets.

Op vakantie in Flevoland

Genoeg unieke kenmerken in deze grootste polder van Europa om er een bijzondere vakantie te beleven. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de watersportmogelijkheden, de bloeiende bollenvelden in het voorjaar, de outdoormogelijkheden, de stranden langs de kust van het Veluwemeer en het IJsselmeer, de activiteiten waarvan je een adrenalinekick krijgt…

Wanneer ga jij op vakantie naar Flevoland?

Mocht je een bijzonder plekje zoeken om te overnachten?

Restaurant met kas in het gras

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken