Vakantie aan het meer van West-Zweden

Kust, eilanden, meren en eindeloze natuur
Vakantie in West-Zweden

Vakantie aan het meer van West-Zweden
West-Zweden beneemt je de adem. Keer op keer weer. Kilometer voor kilometer. Plan een vakantie naar West-Zweden en dompel je onder in uitbundige natuur, culinaire zaligheden, rotsachtige kustlijnen met romantische eilandjes, talloze meren in eindeloze bossen. Van woest aantrekkelijk naar lieflijk en ... Ontdek de schoonheid!

De regio West-Zweden

Wanneer je kijkt naar de regio West-Zweden, dan heb je het over de bestemmingen Göteborg (stad), Dalsland, Västergötland en Bohuslän (de kust). Wanneer je een rondreis maakt, zijn deze bestemmingen goed met elkaar te combineren. De afstanden zijn niet noemenswaardig groot en de combinatie van stad, kust en binnenland zorgt voor een afwisselende rondreis. Ook als bestemming op zich hebben de verschillende regio’s meer dan genoeg in huis om een vakantie te vullen! Kies je voor een stedentrip Göteborg? Trek je de wildernis van Dalsland in? Ga je eilandhoppen voor de kust of hou je meer van de schoonheid van Västergötland met het grote Vänern en Vätern meer en het Götakanaal?

Wat je ook kiest en hoe je het ook combineert, West-Zweden beneemt je de adem.

De wateren van Friesland bij zonsondergang

Waarom je op vakantie naar West-Zweden moet gaan?

Er zijn zoveel redenen om je te overtuigen naar het westen van Zweden op vakantie te gaan. Geloof me op mijn woord, hier wil je een keer naar toe! Waarom?

 • De variatie is groot tijdens je vakantie. Zelfs als je maar een paar dagen hebt, kun je een stedentrip Göteborg combineren met een paar dagen aan de kust of in het bosrijke binnenland.
 • De kustlijn met de vele eilanden voor de kust is zeldzaam mooi. Maak lange wandelingen over de Kuststigen, een van de mooiste wandelroutes van Zweden en ontdek hoe je adem elke paar meter stokt door de schoonheid om je heen.
 • Natuurliefhebbers verliezen hier hun hart, dat kan niet anders. Alles is natuur, waar je ook kijkt. Kilometers bossen, afgewisseld door meren, rotspartijen en met een beetje geluk elanden.
 • Hou jij van een actieve vakantie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Van dagwandelingen tot meerdaagse wandelroutes, van kanotochten door het waterrijke binnenland tot meerdaagse tochten voor de kust en door de archipel van Bohuslän, van mountainbike trips tot vissen tot…
 • Schilderachtige dorpjes bezoeken? Volg de kustlijn vanuit Göteborg naar het noorden langs Grundsund, Fiskebäckskil, Smögen en Fjällbacka en bewonder de kleurrijke huisjes aan de waterkant.
 • Liever een stukje onontdekt en ongerept Zweden bezoeken? Ga naar Dalsland aan de grens met Noorwegen. Door de onbereikbaarheid in het verleden is deze regio een ‘verborgen parel’ waar de tijd heeft stilgestaan.
 • Combineer je het liefst het buiten zijn met bijzondere plekjes om te overnachten en culinair genieten? West-Zweden is the place to be. Vis rechtstreeks uit zee, eten uit de natuur, streekproducten verser dan vers: een feest!

Los van bovengenoemde redenen noem ik graag duurzaamheid even apart. Er is geen land in Europa waar er zoveel aandacht is voor duurzaamheid. Göteborg is een van de meest duurzame steden ter wereld en accommodaties en restaurants worden zo duurzaam mogelijk gerund. Met eigen moestuinen, lokale leveranciers en aandacht voor de omgeving. Met wie je ook in gesprek gaat, of het nu de gids is met wie je de natuur in gaat, de bestuurder van de boot die je de archipel laat zien of de gastheer in het restaurant: iedereen is zuinig op de natuur en leeft met aandacht en liefde voor de aarde.

Op vakantie naar de kust van West-Zweden

Hoogtepunten van West-Zweden

De hoogtepunten van een vakantie in West-Zweden zijn voor iedereen anders. Voor mij kan een hoogtepunt al een zonsopgang aan de waterkant met een koffietje in mijn hand zijn. Genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur om me heen. Of dat leuke gesprek met die kok die zijn eigen moestuin heeft, die gepassioneerde wandelgids die me trakteert op een fika in het bos… Kleine momenten die mijn hart vullen!

Toch zijn er natuurlijk een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan West-Zweden:

 • Het Götakanaal tussen de grote meren Vänern en Vättern
 • Bohuslän en de archipel
 • Göteborg, de toegangspoort tot West-Zweden
 • Kosterhavet National Park in de archipel van Bohuslän
 • Het aquaduct in Håverud
 • Wandelen over de Gotaleden en/of de Pilgrimsleden
 • Vis eten aan de kust bij Musselbaren

En… en…

Laat je inspireren door de artikelen over West-Zweden en alle tips op Bijzonder Plekje en plan die vakantie.

Overnachten aan het water in West-Zweden

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken