Rivier in natuurgebied in Luxemburg

Verrassend dichtbij en veelzijdig
Vakantie Luxemburg

Rivier in natuurgebied in Luxemburg
Groothertogdom Luxemburg ligt dichtbij, is verrassend veelzijdig en biedt voor ieder wat wils. Een perfecte vakantiebestemming voor een stedentrip, een korte vakantie, een paar dagen opladen in de natuur of een wijnproeverij langs de Moezel. Doordat het land klein is, is alles goed bereikbaar. Ideaal!

Waarom op vakantie naar Luxemburg?

Luxemburg is een heerlijk vakantieland. Het kleine land ten zuiden van België herbergt een verrassende diversiteit met voor elk type vakantieganger wat wils. Een vakantie naar Luxemburg is om een aantal redenen een goed idee:

 • De afstand naar Luxemburg – vanaf midden Nederland is het slechts 3,5 uur rijden naar het hart van het Groothertogdom. Een weekendje weg of korte vakantie naar Luxemburg hoort dus ook tot de mogelijkheden.
 • De afstanden binnen Luxemburg – het land is klein. Vanuit het centrum van het land ben je overal zo. Je kunt dus in korte tijd veel zien, doen en beleven.
 • Gratis openbaar vervoer – heb je geen eigen auto? Geen probleem, het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis.
 • De variatie aan bezienswaardigheden is groot; van cultuur en hippe hotspots in de hoofdstad tot pittoreske dorpen, wijn proeven in het Moezeldal en spectaculaire landschappen in Klein Zwitserland.
 • Culinair genieten – van sterrenrestaurants in de hoofdstad tot het beste vegetarische restaurant van de wereld in een kasteel op het platteland.

Tel daarbij de vriendelijke en gastvrije bevolking, de afwisseling, de bijzondere logeerplekjes en het lekkere eten en je weet waarom je een (rond)reis naar Luxemburg moet plannen.

Wijngaarden langs de Moezel

Bezienswaardigheden in Luxemburg

Luxemburg is verdeeld in een zestal regio’s, elk met een eigen charme en aantrekkingskracht. De verschillende regio’s en hun eigenschappen in het kort:

 • De Éislek regio: zodra je grens van België naar Luxemburg overgaat, rijd je de Éislek regio binnen, de Luxemburgse Ardennen. Een heuvelachtige en groene regio met tal van outdoormogelijkheden, kastelen en adembenemende natuur. Fietsers en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen tijdens de vakantie.
 • Guttland: groen land. Een licht glooiend en lieflijk landschap met pittoreske dorpen en de vallei van de zeven kastelen. De historie ligt hier voor het oprapen.
 • Het Müllerthal: deze regio wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Niet zo vreemd wanneer je kijkt naar de spectaculaire landschappen, die je het beste te voet verkent en ontdekt. De Müllerthal trail is een van de bekendste wandelingen in Europa en alleen al reden om een vakantie naar Luxemburg te plannen.
 • De Minett regio: in het zuiden van Luxemburg ligt Het Land van de Rode Aarde, de industriële regio waar ijzererts uit de grond werd gehaald en staal gemaakt. Tegenwoordig een innovatieve omgeving met Esch als Capital of Culture 2022.
 • De Moezel regio: op de grens met Duitsland liggen langs de oevers van de Moezel tal van wijngaarden tegen de hellingen. Prachtige wandelingen en fietsroutes leiden je langs de wijngaarden. Stop zeker af en toe voor een wijnproeverij.
 • Luxemburg: de hoofdstad en een tip voor je stedentrip! Hip, gezellig, met het historische Grund als UNESCO werelderfgoed, modern Kirchberg, de lange winkelstraat Grand-Rue en veel groen.

Combineer de verschillende regio’s en je hebt een gevarieerde vakantie in Luxemburg.

Dorpje in een groene vallei in Luxemburg

Voor wie is Luxemburg?

Kort gezegd: voor iedereen! Voor gezinnen met kinderen zijn er goede faciliteiten, korte afstanden en leuke activiteiten. Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen hun hart ophalen in het Müllerthal en eindeloos wandelen in Luxemburg, fietsen in Guttland, wandelen in de Éislek regio en kanoën over beken en rivieren. Cultuurliefhebbers genieten van de rijke historie bij de kastelen en in de hoofdstad. Romantici, rustzoekers, natuurliefhebbers… een vakantie Luxemburg gaat je niet teleurstellen!

Mushroom huisjes met houten vlonders

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Verrassend dichtbij en veelzijdig

Plan een vakantie naar Luxemburg. Dichtbij en met voor ieder wat wils. Ontdek de charme van dit land aan de hand van deze tips.