Wandelen in Luxemburg

'Klein Zwitserland'
Luxemburg: ontdek de schoonheid van het Mullerthal

Wandelen in Luxemburg

De Mullerthal trail in Luxemburg is een 112 kilometer lange wandelroute langs indrukwekkende rotsformaties, spectaculaire kloven, door bossen en over bergen en dalen. Het is een van de mooiste wandelroutes in Europa, in 2014 beloond met het label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’. Hoewel zo’n meerdaagse wandeltocht over de Mullerthal trail natuurlijk fantastisch is, zijn er ook andere mogelijkheden om te genieten van het landschap. Een paar tips voor dit bijzondere stukje Luxemburg. Ontdek ‘Klein Zwitserland’; te voet, per auto of…

Het landschap in het Mullerthal

Het is natuurlijk niet voor niets dat deze regio in Luxemburg vaak vergeleken wordt met Zwitserland. ‘Klein Zwitserland’ om precies te zijn. Het landschap bestaat uit groene valleien met diepe dalen waar beekjes stromen, heuvels bedekt met bossen en grillige rotsformaties die zijn ontstaan door erosie van het kalksteen. Hoewel het Mullerthal met die groene valleien ogenschijnlijk als een zacht glooiend en lieflijk landschap aan doet, is niets minder waar. Zodra je de wandelpaden betreedt, ontdek je rotsspleten waar nauwelijks daglicht komt, grotten verstopt in het bos, overhangende rotspartijen en steile wanden. Maar ook zachte mossen, lieflijke bossen en kastelen in het groen.

Over de Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is 112 kilometer lang en bestaat uit drie rondwandelingen. Route 1 is 36 kilometer, route 2 en route 3 zijn elk 38 kilometer. Deze trails zijn uit te breiden met vier extra rondjes/lussen A, B, C en D variërend in lengte van 9 tot bijna 32 kilometer.

De totale trail hoort tot de bijna twintig mooiste wandelroutes van Europa. Om erkend te worden als ‘Leading Quality Trail’ moet een meerdaagse trail aan een aantal eisen voldoen, waaronder o.a. minimaal 35% over onverharde paden, het openbaar vervoer moet erop aansluiten (gratis in Luxemburg!) en je bagage moet vervoerd kunnen worden. Alleen al het feit dat de Mullerthal Trail benoemd is to een van die mooiste wandelroutes nodigt uit om te gaan wandelen.

Naast de erkende trail vind je in het Mullerthal ook een uitgebreid netwerk van lokale wandelpaden, van oudsher bewandeld en uitgezet door de locals.

Wandel de B2 wandelroute vanuit Berdorf

Berdorf, het hart van de regio, is een geliefd startpunt voor wandelaars van de Mullerthal Trail. Vanaf het nieuwe Information Center starten diverse wandelingen. Wil je geen meerdaagse trail lopen, maar wel een goede indruk krijgen van de schoonheid en de diversiteit van het gebied? Wandel de lokale B2 route, een rondwandeling van 4,2 kilometer. Deze wandeling leidt je langs natuurlijke hoogtepunten en biedt je op een beperkt aantal kilometers een goed beeld van de spectaculaire rotsformaties waar het Mullerthal bekend om staat. Voor de niet geoefende wandelaar en ook voor gezinnen met kinderen de perfecte wandeling!

Berdorf ligt op een plateau. Zodra je start met je wandeling daal je af tussen de kloven in het zandsteen. Stalen bruggen, houten vlonders en trappen uitgesleten in de rotsen verbinden de rotsformaties en wandelpaden. En dat op nog geen vijf minuten wandelen vanaf het Tourist Information Centre. Onderweg kun je op de route een aantal uitstapjes maken, waaronder de Raiberhiel. Loop/kruip via een smalle ingang de grot in waar het pikkedonker is en klim via een steile ijzeren ladder weer naar buiten. Of loop door het labyrinth van de 7 kloven, sommige zo smal dat er amper licht door komt. Spectaculair!

Tourist Info Berdorf – beim Martbusch 5, Berdorf

Toeren langs de hoogtepunten

Heb je last van hoogtevrees, ben je niet zo goed ter been of vind je het heerlijk om vanuit de auto de schoonheid van Klein Zwitserland te aanschouwen: er zijn verschillende autoroutes uitgezet. Kies je voor de Mullerthal Grand Tour of lijkt de Little Switzerland tour je mooier? De Mullerthal Grand Tour start in Echternach en brengt je in 80 kilometer langs de mooiste plekken in het Mullerthal. Stop bij de Kallektuffquel voor een korte wandeling over de vlonderpaden. Rijd langs het kasteel van Larochette en stop zeker bij de romantische waterval Schéissendëmpel.

Meer weten over de Mullerthal regio?

Tips voor andere dagwandelingen, voor overnachtingen tijdens de meerdaagse trail of informatie over bijvoorbeeld mountainbike routes vind je op de website van Visit Luxembourg.

Lees alle tips over Luxemburg op Bijzonder Plekje

Overzicht