Charmant stadje
Duitsland: Verrassend Monschau

Op vakantie naar Duitsland, als kind ben ik ik weet niet hoe vaak geweest. Naarmate ik ouder werd, trok ik verder de wereld in en de laatste jaren zag ik Duitsland alleen maar vanuit de auto op doorreis naar het zuiden of Scandinavië. Daar komt nu verandering in! Ons bezoek aan het schattige stadje Monschau in de Eifel heeft me ervan overtuigd vaker naar Duitsland te gaan. Als je de beelden van Monschau én ons vakantiehuis ziet, begrijp je wel waarom!

Overnachten in De Brückenvilla

Op uitnodiging van Anke gaan we een paar dagen logeren in de 12-persoons Brückenvilla, gelegen in het centrum van Monschau. We rijden het dal in (na slechts 2,5 uur rijden!) en omdat we bestemmingsverkeer zijn, mogen we met onze auto de stad inrijden om uit te laden. De eerste mooie vakwerkhuizen laten onze monden open vallen en wanneer we, midden in het stadje, bij ons huis aankomen, zijn we bijna door het dolle heen. Alle toeristen die ‘ons huis’ staan te fotograferen, versterken ons blije gevoel. We zijn opgewonden; wat een fantastisch mooie locatie voor een vakantiehuis! Wat boffen we! Voordat we onze villa betreden, staan we eerst naar het uitzicht vanaf onze brug te staren. Eenmaal binnen struikelen we bijna over elkaar heen. Zo’n mooi vakantiehuis hebben we allemaal nog niet eerder gezien… Deuren worden geopend, trappen op en afgerend, kamers bewonderd, bedden uitgekozen en foto’s gemaakt. We raken niet uitgepraat over het uitzicht. Hier willen we nooit meer weg! We kunnen eigenlijk niets bedenken wat niet fijn is. De villa heeft aan weerszijden een tuin, met verschillende zitjes. Een heerlijk terras aan de woonkamer, 5 slaapkamers en 4 badkamers, veel ruimte en heel veel sfeer. De eetkamer is mijn favoriete plek, ik zie me hier nog wel eens terugkomen met de rest van onze familie. 

Gegarandeerd een heerlijke vakantie.

Het stadje Monschau 

Elke keer wanneer we over onze brug de stad inlopen, raken we in gesprek met mensen die het huis staan te bewonderen. Ik durf te beweren dat de Brückenvilla het meest gefotografeerde gebouw van Monschau is! En dat wil wat zeggen in zo’n fotogeniek stadje. We wandelen door de smalle straten, over bruggetjes en pleintjes. Het lijkt alsof we teruggaan in de tijd. Winkels hebben nog etalages uit de vorige eeuw, restaurants geven we het predikaat ‘authentiek’ en de geveltjes zijn schots en scheef gezakt in de loop van de jaren. Prachtig! 

Wanneer de avond valt, zoeken we een restaurant op. Want, eenmaal in Duitsland willen we ook schnitzels zoals we ze vroeger aten; ‘over de rand van ons bord’.

Rijtje vakwerkhuizen in Monschau, een typisch vakantie dorp in Duitsland

Een paar tips voor Monschau:

  • Café Weekend met mooi terras aan de beek
  • Café Kaulard met ouderwets lekkere apfelstrudel met vanillesaus en de specialiteit Vennbrocken
  • Schnabuleum, het restaurant van de Senfmühle (mosterdfabriek)
  • Zum Haller voor de authentieke Duitse keuken

Door de onophoudelijke regenval hebben we niets van de omgeving gezien. We moeten nog eens terug:

  • voor de rondwandeling boven langs het dorp naar de burcht
  • voor een wandeling bij het Brackvenn, over vlonderpaden en bruggetjes 
  • voor een bezoek aan Eupen of Spa of…

Praktische informatie:

Brückenvilla: 12-personen, midden in het centrum van Monschau.
Prijs vanaf: € 145,- per nacht voor twee personen.

Eigenaresse Anke heeft naast de mooie villa, waar wij verbleven, nog een 7-persoons vakantiehuis, slechts 100 meter verderop: Ferienhaus Monschau. Ook hier hebben we een kijkje genomen, een prachtig alternatief voor als je met een kleiner gezelschap bent.

Duitsland, bis bald! 

Overzicht