Tussen kunst, romantiek en natuur
De paden op: Het Liefdespad in Ruurlo

Zin in een romantische wandeling? Kies voor Het Liefdespad, een wandelroute van ruim 5 kilometer bij Ruurlo, in het hart van de Achterhoek. Wandel langs kunst en bezienswaardigheden, verbonden door Het Liefdespad. Een afwisselende route, die je elk jaar kunt wandelen: de liefde groeit nog steeds!

Het ontstaan van Het Liefdespad

In gesprek met Bert van Zijtveld, initiatiefnemer van Het Liefdespad en eigenaar van restaurant De Heikamp, ontdek ik al snel dat De Heikamp een plek is om regelmatig terug te keren. ‘We hebben de beste pannenkoeken van Nederland (De Heikamp heeft regelmatig prijzen gewonnen bij de Nederlandse Kampioenschappen pannenkoeken bakken) en de mooiste locatie van ons land’ vertelt Bert. ‘Alleen, hier in het hart van de Achterhoek wonen niet veel mensen. We zullen elke keer iets bijzonders moeten realiseren om bezoekers te trekken’. En dat lukt hier meer dan goed! In de vorm van een leuk kabouterpad, waar je meegenomen wordt in de wereld van Wouter Kabouter. In de vorm van het klimbos, waar maar liefst 9 uitdagende routes op je wachten. En sinds Valentijnsdag 2020 in de vorm van Het Liefdespad.

Liefde verbindt en dat is ook de gedachte van Het Liefdespad: de bijzondere plekken in en rondom Ruurlo met elkaar verbinden. Het dorp Ruurlo, Museum MORE, het Doolhof, het klimbos en restaurant De Heikamp zijn door middel van een unieke kunstroute langs loveseats met elkaar verbonden.

Wat te verwachten op Het Liefdespad?

‘Laat de natuur je zinnen prikkelen, open je hart voor elkaar, volg het pad van de liefde en ervaar de moderne kunst van verleiding’! Welkom op Het Liefdespad, een belevingsroute van ruim 5 kilometer voor iedereen met liefde voor de natuur, voor kunst en voor elkaar.

Bekende Nederlandse kunstenaars brengen langs Het Liefdespad een ode aan de liefde, in de vorm van bijzondere loveseats, kunstzinnige stoelen in de vorm van een kunstwerk. Die ode aan de liefde heeft verschillende thema’s, waaronder:

 • Liefde voor Natuur van productontwerper Jurgen de Bey. Zijn loveseat bestaat uit een enorme boomstam met leuningen, een natuurlijk liefdesbankje.
 • Wanneer je Het Liefdespad start bij het station, loop je gelijk tegen Liefde voor Diversiteit aan. Zijn kleurrijke en spraakmakende kunstobject valt op door de vorm en het kleurgebruik. Rode tongen nodigen je uit om even plaats te nemen.
 • Dat wandelen over Het Liefdespad ook leerzaam is bewijst de loveseat van Studio Poppinga: Liefde voor Educatie. Vanaf de ‘verrekijkerbank’ krijg je een kijkje op het omliggende landschap en de historie ervan.
 • De oudste loveseat langs het pad van de liefde symboliseert Liefde voor Romantiek. Het verhaal over het liefdesbankje gaat eeuwen terug en is minder romantisch dan de naam doet vermoeden…
 • Hugo Vrijdag laat je met zijn Liefde voor techniek plaatsnemen in een van de 6 meter hoge reeënkoppen. Fluister lieve woorden naar elkaar, die weergalmen in de grote oren.

Ook Liefde voor Water, Liefde voor Beweging, Liefde voor Verbinding en uiteraard Liefde voor Achterhoek komen aan bod langs de wandeling. Je kunt je liefde voor elkaar onderweg vereeuwigen op de Liefdesburg, door een slotje aan het stalen hart te hangen.

Wil je de liefde laten slagen, dan moet je hard blijven werken. Ook dat gebeurt langs Het Liefdespad. Er komen nog altijd nieuwe loveseats bij langs de route. Open je hart voor al het moois, ik ben benieuwd van welk kunstobject jouw hart sneller gaat kloppen!

Een bijzonder dagje uit in de Achterhoek

Maak je dagje uit in de Achterhoek compleet door Het Liefdespad te combineren met een van de activiteiten/bezienswaardigheden in (de buurt van) Ruurlo:

1. Het Doolhof in Ruurlo: test je liefde en vind samen de weg in het Doolhof van Ruurlo, het grootste heggendoolhof van Europa. Het doolhof van Staatsbosbeheer stamt oorspronkelijk uit 1891, de paden hebben een gezamenlijke lengte van bijna 1200 meter. Wanneer je Het Liefdespad volgt, wandel je er langs. Het Doolhof is geopend van begin april tot eind oktober en wordt gerund door de STAR (Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo).

2. Het klimbos van De Heikamp: wil je graag wat spanning en avontuur aan je liefdesleven toevoegen? Bezoek na afloop van Het Liefdespad het Klimbos Achterhoek, naast De Heikamp gelegen. Maar liefst 9 klimroutes (voor jong & oud) staan garant voor drie uur klimplezier. Tokkelen, klimmen, klauteren, een vrije val: ga jij de uitdaging aan en klim je samen naar dat hoog(s)tepunt?

3. Museum MORE in Ruurlo: het kasteel van Ruurlo is tegenwoordig een museum, een plek waar historie en modern realisme prachtig samenkomen. Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE in Gorssel, hebben het kasteel in oude glorie hersteld, met indrukwekkende moderne componenten zoals de toegangsbrug, de glazen entree en de eigentijdse wenteltrap. De museumzalen van het eeuwenoude kasteel zijn zo gerenoveerd dat de collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink het best tot hun recht komen. Regelmatig is er naast de collectie van Carel Willink ook een wisselende expositie te bewonderen.

Ben je tijdens je wandeling over Het Liefdespad tot over je oren verliefd geworden? Museum MORE (met de naastgelegen Oranjerie Ruurlo) is ook een officiële trouwlocatie. Een romantisch sprookjeskasteel!

4. Andere routes vanaf De Heikamp: wil je je route over Het Liefdespad graag verlengen? Bij restaurant De Heikamp starten verschillende andere wandelroutes. Tijdens de Strooptocht van 6 kilometer loop je met je smartphone over het landgoed rondom De Heikamp. Aan de hand van video’s vertelt chefkok Rob je alles over de ingrediënten die van het landgoed komen voor die lekkere pannenkoeken (via de app Routabel). Het Laarzenpad (laarzen aangeraden) brengt je tijdens een wandeling van 6 kilometer langs moerassen, vennen en door het mooie coulisselandschap.

5. Lunch of ander lekkers bij DHKMP, De Heikamp: wanneer je de lekkerste pannenkoeken van Nederland maakt, dan zit er niets anders op dan daar een tussenstop te plannen. De Heikamp bestaat al sinds 1972. Wat begon als kleine uitspanning op de deel van de boerderij met vier pannen en 12 borden, is uitgegroeid tot een van de beste pannenkoekenrestaurants van ons land. Zoek een plekje in de serre, op het terras of gezellig bij de haard voorafgaand aan je wandeling of na afloop en proef!

Handig om te weten over Het Liefdespad:

Het Liefdespad is er voor iedereen, het hele jaar door. Leuk om de route te lopen als je net verliefd bent, of wanneer je de liefde wilt vieren. Maar net zo leuk ‘gewoon’ een keertje tussendoor, om je liefde voor het prachtige coulisselandschap van de Achterhoek te laten groeien. Laat je hart sneller kloppen en ga op pad!

 • Het Liefdespad heeft een lengte van ruim 5 kilometer en is, net als de liefde, continue in beweging. Er komen nog altijd nieuwe kunstwerken bij langs de route.
 • Je kunt de route starten vanaf vijf verschillende startpunten. Er is een aanlooproute vanaf het treinstation van Ruurlo, met het eerste kunstobject. Je kunt starten in het centrum van Ruurlo, bij het Doolhof van Ruurlo, bij Museum MORE of bij restaurant De Heikamp. Ideaal, je kunt bij elk startpunt gratis parkeren. Mijn tip: start bij De Heikamp, de initiatiefnemers van de route. Wanneer je hier start, bewaar je het mooiste traject door de bossen en het karakteristieke coulisselandschap van de Achterhoek voor het laatst. Een liefdevol einde van je wandeling.
 • Het Liefdespad is duidelijk aangegeven, met informatiezuilen bij de verschillende startpunten, gevolgd door routepaaltjes met een rood hart en pijlen. Loop de route tegen de klok in, voor de mooiste beleving.
 • Ben je benieuwd naar de verhalen achter de verschillende kunstobjecten en de liefde voor o.a. de natuur, techniek en de Achterhoek? Koop voorafgaand aan je wandeling bij het startpunt De Heikamp (of de VVV of plaatselijke horeca) de Liefdeswaaier. Deze waaier is niet alleen een routeaanduiding, maar geeft per kunstwerk ook uitleg. Over de kunstenaar en zijn liefde voor… Daarnaast worden er leuke (prikkelende) vragen gesteld die je samen kunt beantwoorden als je plaats neemt op een van de loveseats.
 • Bekijk de website van Het Liefdespad voor alle actuele informatie en ontwikkelingen.
 • Je wandeling over Het Liefdespad combineren met een bezoek aan de Achterhoek? Bezoek de website van de Achterhoek voor tips, bezienswaardigheden en routes.
 • Ontdek ook alle bijzondere plekjes in de Achterhoek.

Overzicht