Vakantiehuisjes aan de waterkant

Droomplek in Friesland
Logeren aan het water bij Pean-buiten

Vakantiehuisjes aan de waterkant

Ik heb mijn wekker vroeg gezet om de overgang van nacht naar dag te bewonderen aan de waterkant. Met een kopje koffie van Wakuli in mijn hand staar ik vanuit Waterlodge Reidhintsje over het spiegelgladde water van de Wijde EE. Een paar vroege vogels, Waterkipjes, trekken de eerste sporen in het water. Kleine golfjes bereiken kabbelend het riet. Een tweetal hazen huppelt voorbij. Ganzen gakken in de lucht, op de vlucht naar warmere oorden of juist intens gelukkig op dit bijzondere plekje in Friesland te zijn? Ik ga uit van het laatste, mijn eigen gevoel projecterend op alles en iedereen om me heen hier bij Pean-buiten.

Daar bij de waterkant

Pean-buiten is een kleinschalig vakantiepark in Friesland, met slechts twaalf Waterlodges. Het ligt prachtig aan de Wijde EE, tussen de weilanden, het Peansterbosk en in het grote niets. Zo voelt het tenminste wanneer je over de vijf kilometer slingerende landweg door de weilanden en langs boerderijen naar Pean-buiten rijdt. Alsof je naar het einde van de wereld rijdt. Dat klopt ook wel een beetje, maar dan anders: het is hier helemaal het einde!

De Waterlodges van Pean-buiten

Tot de zomer van 2020 bestond Pean alleen uit een zeilschool met bootverhuur en het in 2013 aangeplante Peansterbosk, het enige bos in de wijde omgeving. Met zo’n unieke locatie ontstond het idee om Pean uit te breiden. Niet zomaar een uitbreiding, maar een bewust doordachte stap naar een kleinschalig vakantiepark met eigenzinnige huisjes. Hier geen eenheidsworst zoals op veel vakantieparken, maar vier uniek ontworpen vakantiehuizen die verspreid staan in het bos en aan de waterkant. Het belangrijkste kenmerk van de huizen: grote ramen zodat je binnen ook geniet van buiten én elk huis een ander interieur, bedacht door eigenaresse Natasja. Met speelse elementen, een vrolijk behang, frisse kleuren, echte planten en in het familiehuis leuke grapjes voor de kinderen.

Hoewel het lijkt alsof de Waterlodges rondgestrooid zijn, is elke plek zorgvuldig gekozen. Altijd met het mooiste uitzicht op de omgeving, op het vaarwater, de waterpartij of op de weilanden. En altijd met veel ruimte om het huis, in de natuur.

Duurzaam overnachten

Die natuur verdient speciale aandacht! Het bos dat in 2013 aangeplant is, is inmiddels uitgegroeid tot een voedselbos. Wanneer je door het parkje loopt, zie je links en rechts van je eetbare bloemen, planten en kruiden. Frambozen plukken of even verse munt pakken voor een kopje thee, ‘s morgens een eitje van kippen van eigen erf halen bij de ‘groene tafel’ en even kijken wat voor groente uit de moestuin klaarliggen. Bij Pean-buiten mag de natuur haar gang gaan, groeit het gras net even langer en proef je wat de natuur allemaal te bieden heeft.

Ook in huis word je met kleine verrassende producten aan het denken gezet om duurzaam en groener te leven. Zonder wijzend vingertje, dat is het leuke! Zo vind je in huis wc-papier van The Good Roll. Fris en vrolijk verpakt en ook nog eens gemaakt van 100% gerecycled papier. De Wakuli koffiecups zijn niet alleen gemaakt van composteerbaar materiaal, Wakuli betaalt ook een betere prijs aan de koffieboer. Drink je liever thee? Ook daarvoor vond Natasja een goed idee: de herbruikbare potten van Pieter Pot. Als laatste noem ik graag nog de haarzeep van het Friese merk Suver. Gemaakt op basis van plantaardige olie en natuurlijke ingrediënten, goed voor de aarde en goed voor je haar. Onbezorgd genieten maar!

Wat ga je doen bij Pean-buiten?

Met de bijzondere locatie aan de waterkant is het logisch dat water een belangrijke rol speelt tijdens je weekendje weg of vakantie bij Pean-buiten. Naast genieten aan de waterkant, kun je hier alle kanten op. Een paar tips:

  • De Waterlodges zijn niet voor niets vernoemd naar de water- en weidevogels die hier leven. Ga een uurtje vogels spotten op je steiger of je terras.
  • Maak een wandelingetje over het park en proef van al het lekkers om je heen.
  • Sta vroeg op om de zonsopgang te bewonderen aan de waterkant.
  • Huur een supboard om een uurtje te peddelen in de directe omgeving.
  • Ga varen met Opa Jelle om alle verhalen uit de buurt te horen.
  • Neem zeilles bij zeilschool Pean.
  • Strijk neer aan de waterkant en volg de bootjes die langs varen.
  • Huur ter plekke een elektrische sloep en vaar naar Grou (leuk!) voor een ijsje en rondwandeling of naar Nationaal Park Alde Feanen.
  • Zin om te fietsen? Rijd de Pontjesroute ‘De 8 Van Grou’
  • Liever wandelen? Ontdek de Veenhoop, de Deelen of de Alde Feanen.

Of je nu gaat met je gaat, met familie of vrienden, met de liefste: iedereen vindt bij Pean-buiten een heerlijk buitenverblijf.

Bekijk hier de beschikbaarheid van de Waterlodges
Overzicht